Ugrás a fő tartalomra
Edzés

Minden amit tudni érdemes a funkcionális edzésmódszerről

Minden amit tudni érdemes a funkcionális edzésmódszerről
Lauren Dawes
Író és szakértő5 év Ago
Lauren Dawes profiljának megtekintése

Olvasási idő: 4 perc Fordította: Rózsa Zoltán

A cross training edzésrendszer gyakran erős reakciókat vált ki. A fitnesz világot megosztó edzésmódszert sokan piedesztálra emelik, míg mások teljesen elutasítják. Annak érdekében, hogy tisztább képet alkothassunk erről a mélyen megosztó sportról, Daniel Campbell (@danccampbell) segítségét kértük. Daniel vezetőedző egy manchesteri cross training edzőteremben.

Hogyan foglalnád össze a funkcionális edzés lényegét valakinek, aki még sosem próbálta?

A cross training két élesen elkülöníthető részre bontható. A kompetitív cross training-et a sportban kimagasló teljesítményt nyújtó személyek végzik. A legtöbben a versenyszintű sportolók által végzett őrszem húzódzkodásra (muscle up) és óriási megmozdított súlyokra asszociálnak a cross training hallatán. A többség számára azonban nem erről fognak szólni a cross training edzések. Az edzésmódszer ötvözi az erőnléti gyakorlatokat, kardio-respiratorikus állapot fejlesztő feladatokat és a saját testsúlyos mozdulatokat. Az edzések lényegét a hasonló szemléletű sporttársakból álló közösségben végzett személyes fejlődés jelenti. A közösség tagjai arra törekednek, hogy jó hangulatú edzések során fokozzák fizikai fittségüket.

 

Miben más a funkcionális edzés a “hagyományos” súlyzós edzéstől?

Úgy vélem, hogy a cross training edzésmódszer és a “hagyományos” edzőtermi súlyzós edzés közötti fő különbséget a közösség és az edzés intenzitása jelenti. A konvencionális súlyzós edzést végzők általában saját sporttevékenységükre koncentrálnak és kerülik a sporttársakkal történő beszélgetés kezdeményezését. A cross training edzéseken a sportolók közösen végzik edzéseiket, ami segít a versenyszellem fokozásában. Így a részvevők sokszor törekednek a magasabb sportteljesítmény elérésére, legyen ez egy extra ismétlés vagy egyel több súly a rúdon. Amellett, hogy az edzéseken érezhető a kompetitív hangulat, mégis barátságos és ösztönző az atmoszféra. Egy személyes csúcs megdöntési kísérlet esetén az ösztönzés nem maradhat el.

 

Bárki végezhet funkcionális edzéseket?

Igen, bárki végezhet cross training edzéseket. Azonban érdemes egy másik releváns kérdést feltenni: “Minden edzésmozdulat megfelelő az összes sportoló számára?”.  Például jó ötlete szakítást végezni egy olyan személynek, aki az elmúlt 15 évben fizikailag inaktív volt és jelenlegi célja általános fittségének és erőszintjének kismértékű javítása? Valószínűleg nem és több előnye származna olyan gyakorlatokból, mint a kettlebell lendítés (kettlebell swing).

A cross training edzésmódszer szépsége abban rejlik, hogy bárki edzettségi szintjéhez igazítható. Így a gyakorlatok és a használt súlyok módosításával az edzések mindenki számára biztonságos és kellő mértékű terhelést jelenthetnek.

 
Cross traning - Crossfit edzés

Hogyan kezdted el ezt a sportot?

Körülbelül 4-5 éve kezdtem el foglalkozni a cross-traning edzéssel. Online böngészés közben megláttam a “The Seven” elnevezésű edzést és elhatároztam, hogy a helyi edzőteremben kipróbálom.

Nehezemre esett elhinni, hogy milyen nehéznek bizonyult a kihívás és milyen lassú voltam a többiekhez képest annak ellenére, hogy fizikailag fitt voltam és tapasztalattal félprofi rögbijátékos voltam. Ez vezetett ahhoz, hogy elkezdjek foglalkozni a corss training edzésmódszerrel.

 

Megváltoztatott a cross training edzés téged?

Sok, az életemben bekövetkezett változás katalizátoraként szolgált a cross training. Jogi diplomával rendelkezem és az ügyvéddé válás felé vezető úton voltam. Jelenleg teljes munkaidőben cross training oktatóként dolgozom és van egy online edzés szolgáltatást nyújtó vállalkozás, amely keretein belül fitnesz tanácsadást nyújtok.

A cross training egy komoly lépcsőfokot jelentett számomra, amely segített megtanulni, hogy az életemben azt kell megvalósítanom, amely iránt szenvedélyt érzek. Ami a fizikai fittséget illeti, a jelenlegi 31 éves állapotomban minden megmérettetés során legyőzném a 24 éves énemet.

 

Mi a legnehezebb aspektusa a cross training edzéseknek?

 Sokak számára a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy az egójuk ne befolyásolja edzésüket. Vannak, akik pár cross training edzés videó megtekintése után kezdőként szeretnének nehéz szakításokat és őrszem húzódzkodást végezni. Ez olyan, mintha egy Champion League futball mérkőzés megtekintése után valaki azt gondolná ő a következő Ronaldo.

Ahhoz, hogy a nehéz és komplex gyakorlatokat sikeresen elvégezhesd, először az alapokat kell elsajátítanod. A legtehetségesebb cross training sportolók által végzett gyakorlatok elvégzése sem lehetetlen, de elsajátításuk nagyon sok időt igényel. Mielőtt igazán sok súllyal végezheted a gyakorlatokat, fontos, hogy a szabályos kivitelezést megtanuld. Például a kipping húzódzkodás előtt fontos, hogy a “konvencionális” húzódzkodást szabályosan tudd elvégezni. Az edzést irányító személy felelőssége többek között a gyakorlatok felügyelése és a megfelelő edzésterv összeállítása.

Mit tanácsolnál annak, aki kipróbálná a cross training edzésmódszert?

Találd meg a megfelelő edzőtermet, ne félj fejlődni és kérdezz sokat! A legfontosabb tanács, amit adhatok, hogy érezd jól magad és élvezd az edzéseket!

 

Konklúzió

Beszélgetésünk Daniellel minden bizonnyal segített néhány cross training edzésrendszerhez köthető tévhit és sztereotípia megdöntésében - hogy sikerült-e rábeszélnie arra, hogy kipróbáld ezt az edzést, az már persze más kérdés...

Lauren Dawes
Író és szakértő
Lauren Dawes profiljának megtekintése

Lauren Angol irodalom szakon végzett. Mindig is szerette az úszást, az elmúlt években fedezte fel a súlyzós edzésben rejlő lehetőségeket és sokat szeretne fejlődni még a heti hot jóga óriáin is.

Hétvégén szeret főzni és szívesen kipróbál új recepteket lakótársaival - különösen azért, hogy le tudja magáról rázni a berögzött egyetemista szokásokat, hogy gyorsan elkészíthető, túlélő tésztákon él. Ezen felül határozottan hiszi, hogy fontos megtalálni az egyensúlyt az edzőterem és a szórakozás között.

Tapasztalatáról megtudhatsz többet itt.

myprotein