Ugrás a fő tartalomra
Kiegészítők

Probiotikum kisokos: minden amit tudni érdemes

Probiotikum kisokos: minden amit tudni érdemes
MyproteinHU
Író és szakértő2 hónap Ago
MyproteinHU profiljának megtekintése
A bélrendszered élő mikroorganizmusok (például baktériumok és élesztőgombák) egész garmadájának nyújt otthont. A jó és rossz baktériumok egyensúlyának fenntartása a bélben rendkívül fontos, és nemcsak az emésztőrendszer, de az általános egészség támogatása érdekében is.Ez az a pont, ahol a probiotikumok hihetetlenül hasznos segítséget jelenthetnek.

Támogasd immunrendszeredet az egy milliárd CFU élőflórát és számos vitamint tartalmazó Gut Health Gummies gumivitaminunkkal, amelyhez - és a vitamin kínálatunkban található egyéb készítményekhez - a VITAMINBLOG kód felhasználásával 20%-kal kedvezménnyel juthatsz hozzá!

Ugrás:

Mi a probiotikum?

A probiotikum olyan “barátságos” vagy kedvező hatású baktérium, amely ételekben és étrend-kiegészítőkben található meg. Szó szerinti jelentése “az életért” - az Egészségügyi Világszervezet (WHO) meghatározása szerint a probiotikumok “élő mikroorganizmusok, amelyek megfelelő mennyiségben bejutva a gazdaszervezetbe, kedvező egészségügyi hatást fejthetnek ki”(1).

Hogyan működik a probiotikumok?

A probiotikumok élő baktériumok, amelyek célja élve eljutni a bélrendszerbe, habár a különböző étrend-kiegészítők hatékonysága eltérő. A bélben található baktériumok egyensúlyának helyreállításán és fenntartásán ügyködnek. A jó és rossz baktériumok egyensúlyának felborulása diszbiózist okozhat, amely olyan tünetekkel jár, mint a puffadás és a bélmozgás megváltozása (2, 3).A probiotikumok többféle mechanizmust támogatnak;
  • Gátolják a kórokozók (káros baktériumok, vírusok és egyéb mikroorganizmusok) tapadását a bélfalhoz (4)
  • Megváltoztatják a bél pH-egyensúlyát, amely szintén a kórokozók szaporodását gátolja (5)
  • Megteremtik a bélbaktériumok egészséges egyensúlyát
Top 10 probiotikum

A probiotikumok típusai

A bélrendszerben megtalálható minden egyes probiotikum fajta különböző előnyöket kínál, ezért minél változatosabb a mikrobiomunk, annál több kedvező hatást tapasztalhatunk.Különböző baktériumfajok és élesztőtípusok alkotják a piacon elérhető három elsődleges probiotikumot, amelyek a következők:
  • Bifidobaktérium (baktérium)
  • Lactobacillus (baktérium)
  • Saccharomyces boulardii (élesztő)
Ezeknek az elsődleges probiotikus fajoknak számos különböző törzse létezik.Amikor egy probiotikum tartalmú étrend-kiegészítő vagy élelmiszer címkéjét tanulmányozod, olyan nevekkel találkozhatsz mint az “L. acidophilus” vagy a “B. breve”, amely az egyes fajokra utal (B mint bifidobaktérium, L mint lactobacillus).Ezek a probiotikumok gyakran az erjesztett élelmiszerekben találhatók meg - a baktériumok vagy élesztők bizonyos törzse változhat. Jelen cikk a legjobb probiotikum tartalmú élelmiszerekke foglalkozik bővebben.

Honnan tudhatom, hogy melyik a legjobb probiotikum számomra?

Amennyiben probiotikus étrend-kiegészítő szedését fontolgatod, konzultálj a kezelőorvosoddal arról, hogy esetedben melyik lenne a legjobb probiotikum. 

Melyik a leghatékonyabb probiotikum?

A legszélesebb körben vizsgált probiotikumok, amelyeknél egészségügyi előnyöket állapítottak meg, a Lactobacillus és a Bifidobaktérium fajokhoz tartoznak, és általában joghurtokhoz és savanyított tejitalokhoz adják őket.A rendelkezésre álló különböző probiotikus baktériumtörzsek és -fajok, valamint azok potenciális előnyei miatt egyetlen probiotikum sem tekinthető a legjobbnak vagy összességében a leghatékonyabbnak.

A probiotikum szedésének előnyei

Kémiai összetétele alapján mindegyik típusú probiotikum egy kicsit másképp működik, és éppen ezért különböző előnyöket kínálhatnak, például:

Támogatja az emésztést

A probiotikumok támogatják a bélrendszerünkben található baktériumok természetes egyensúlyát.E baktériumok egyensúlyának felborulása diszbiózishoz vezethet, amely olyan tünetekkel járhat, mint a puffadás és a bélmozgás megváltozása (6).Van némi bizonyíték rá, hogy a probiotikumok hasznosak lehetnek az irritábilis bélszindróma (IBS) egyes eseteiben (7).

Immunitás

Ahogy a probiotikumok áthaladnak a szervezeten, a bélnyálkahártyához kötődnek, és ez a kötődés vélhetően megakadályozza, hogy a patogén baktériumok, vagyis a rossz baktériumok, amelyek betegségeket okozhatnak, megtapadjanak, ezáltal pedig megfertőzzenek bennünket (4).Konkrétan a Lactobacillus és a Bifidobaktérium probiotikus fajok különböző típusú savakat termelnek, amelyek csökkenthetik a bél pH-egyensúlyát, amely gátolja a patogén baktériumok szaporodását (5).

Csökkenti az anyagcsere betegségek kockázatát

A probiotikumok befolyásolhatják az anyagcserét, és bizonyítékok szerint csökkenthetik az olyan anyagcsere betegségek kockázatát, mint a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek.Egy véletlenszerű kontrollvizsgálat megállapította, hogy a Lactobacillus gasseri SBT2055 (L.gasseri), egyfajta probiotikum, támogatta a hasi elhízás csökkenését (8), amelyet a 2-es típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek, a rákos megbetegedések és a teljes halálozás markerének tartanak (9).Más paraméterek, mint a teljes testzsírtömeg és a BMI szintén jelentősen csökkent, amely a kontrollcsoportban nem volt megfigyelhető.Amikor a résztvevők abbahagyták az étrend-kiegészítők szedését, az eredmények el-elmaradtak, ami arra utal, hogy rendszeres fogyasztásra lehet szükség.Több vizsgálat áttekintése megállapította, hogy a probiotikus kiegészítés a metabolikus szindrómában szenvedőknél a vérnyomás, a glükóz-anyagcsere és a lipidprofil javulását eredményezte az egyes vizsgálatokban (10).
Pre és probiotikum

A top 10 probiotikum tartalmú élelmiszer

Noha a probiotikus étrend-kiegészítők rendkívül hasznosak és praktikusak, jó, ha tudod, hogy melyik az a top 10 probiotikum tartalmú élelmiszer, amellyel természetes és ízletes módon támogathatod a bélflórád egyensúlyát, és kellően felvértezheted magad a kórokozókkal szemben.

1. Joghurt

A legismertebb természetes probiotikum. No nem az ízesített, cukros finomságokra kell gondolni - a bélflórád egészsége érdekében válaszd a natúr változatot.

2. Kefír

A kefír a joghurthoz hasonlóan a tej fermentálásával készül, azonban erjedésében a tejsavbaktériumok mellett élesztőgombák is részt vesznek.

3. Savanyú káposzta

Jó hír, hogy hazánk egyik legnépszerűbb élelmiszere, a savanyú káposzta kiváló probiotikum-forrás. Ám fontos, hogy a nem pasztőrizált változatot fogyaszd belőle, különben pont a lényeg maradna ki: a jó baktériumok.

4. Kimchi

Mondhatni a savanyú káposzta koreai változata, amely a probiotikumok mellett tele van immunerősítő vitaminokkal is.

5. Miso (fermentált szójabab)

A fermentált szójabab paszta a japán konyha népszerű eleme, amely változatos módon használható fel levesekhez, pácokhoz, szószokhoz, főételekhez. Nagyon finom, ráadásul tele van probiotikummal.

6. Lágy sajtok

Fontos tudni, hogy az erjesztés ellenére nem mindegyik sajt számít jó probiotikum-forrásnak, ezért nem mindegy, melyiket fogyasztod. Ha a probiotikum tartalom a fontos számodra, válassz például a gouda, a cheddar, a cottage cheese vagy a feta sajt közül.

7. Kovászos kenyér

Ódákat lehetne róla zengeni. Tele van vitaminokkal, rostokkal, ráadásul magas a pre- és probiotikum tartalma, ezáltal aktív módon járul hozzá a bélrendszer egészségéhez, és nagyon könnyen emészthető.

8. Kombucha

Manapság egyre többet látni a pékségek és boltok polcain. Ami remek hír, ugyanis ez a Kínából származó édes-savanyú, teából érlelt ital nagyon kedvező hatással van a bélflórára és az általános egészségre.

9. Sós savanyúságok

A természetes módon fermentált, ecet nélkül készült savanyúságok kiváló forrásai a probiotikumoknak, és segítik az emésztést.

10. Tempeh

Ezt a hagyományos indonéz ételt szójabab fermentálásával készítik, és rendkívül sokrétű felhasználási módot kínál. Nemcsak a probiotikum-, de a fehérjetartalma is magas.
Probiotikum árak

Probiotikum tartalmú étrend-kiegészítők

A leggyakoribb ok, amiért az emberek probiotikus étrend-kiegészítőket szednek, az az, hogy helyreállítsák a bélrendszer természetes egyensúlyát egy-egy betegség után.Az antibiotikumok nemcsak a fertőzést okozó káros baktériumokat támadják meg, de a bélben található jó baktériumok szintjére is hatással lehet, és így a probiotikumok szedése segíthet az egészséges baktériumok helyreállításában.A probiotikumok az olyan állapotokon is javíthatnak, mint a bélműködés (11), a szájpenész (12) vagy akár a mentális egészség (13, 14).Azonban a probiotikum tartalmú étrend-kiegészítők szedése nem az egyetlen mód, amellyel támogathatjuk a bélrendszerünk egészségét  - számos probiotikus étel is elérhető.Sok ilyen élelmiszer vagy erjesztett (mint a kimchi vagy a savanyú káposzta), vagy pedig a feldolgozás során dúsították probiotikummal.

Pre- és probiotikum. Mi a különbség?

Egyszerűen fogalmazva, a probiotikumok a hasznos baktériumok, a prebiotikumok pedig tápanyagként működnek a számukra.A prebiotikumok olyan típusú rostok, amelyek elősegítik a probiotikumok növekedését és kolonizációját.A prebiotikumok hozzájárulnak a különböző baktériumokfajok növekedéséhez, ebből következően pedig képesek kedvezően módosítani a bélmikrobiótánkat (15), és bizonyítékok utalnak arra, hogy a pre- és probiotikumok együttes alkalmazása növeli a probiotikumok túlélését, ezáltal pedig a hatékonyságukat is (16).
Legjobb probiotikum

Gyakran ismételt kérdések és válaszok

Létezik természetes probiotikum tartalmú élelmiszer?

Igen, a fermentált, erjesztett élelmiszerek nagy mennyiségben tartalmaznak probiotikumokat, így azok rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk a bélflóránk egészségéért. A savanyú tejtermékeket - mint a joghurt vagy a kefír - például tejsavbaktériumokkal erjesztik, amely nemcsak a tartósítás szempontjából fontos, de számos jótékony hatást fejt ki a szervezetünkre is.

Számítanak-e a probiotikum árak? A legdrágább a legjobb?

Nem feltétlenül a legdrágább változat lesz számunkra a legjobb probiotikum. A probiotikus készítményekkel és étrend-kiegészítőkkel manapság már számos formában és kiszerelésben találkozhatunk, így a probiotikum árak is eltérőek, de fontos tudni, hogy nem mindegyik probiotikum hatásos minden tünet vagy állapot kezelésére.

Összefoglalás

Mind a pre-, mint a probiotikum tartalmú étrend-kiegészítőkről kimutatták, hogy pozitív hatással vannak a bélmikrobiomra, az általános egészségre, sőt bizonyos állapotokra is, azonban több kutatásra van szükség ahhoz, hogy egyértelműen meghatározzák, melyik probiotikus törzs a leghatékonyabb bizonyos eredmények eléréséhez.Ennek ellenére még mindig érdemes pro- és prebiotikus élelmiszereket beiktatni az étrendedbe, hogy támogasd a bélrendszerben található baktériumok egyensúlyát.Konzultálj kezelőorvosoddal, hogy személyre szabott információkat szerezhess arról, hogy melyik számodra a legjobb probiotikum.

A bélflóra egyensúlya az immunrendszer állapotára is nagy hatással van, így ha szeretnél felfegyverkezni a kórokozókkal szemben, válogass vitaminjaink közül és biztosítsd szervezeted számára a szükséges védelmet. Ne feledd, hogya VITAMINBLOG kód megadásával 20%-kal kedvezőbb áron töltheted fel a raktáraidat!

Írta: Elle Kelly szakértőFordított: Barabás Gabriella

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

FAO/WHO. (2001). Evaluation of health and nutritional properties of powder milk and live lactic acid bacteria. Food and Agriculture Organization of the United Nations and World Health Organization Expert Consultation Report, 1-34.
Lozupone, C. A., Stombaugh, J. I., Gordon, J. I., Jansson, J. K., & Knight, R. (2012). Diversity, stability and resilience of the human gut microbiota. Nature, 489(7415),
220–230. https://doi.org/10.1038/nature11550
Quigley, E. M. (2022). Clinical trials of probiotics in patients with irritable bowel syndrome: some points to consider. Journal of Neurogastroenterology and Motility, 28(2), 204.
Scarpellini, E., Cazzato, A., Lauritano, C., Gabrielli, M., Lupascu, A., Gerardino, L., … & Gasbarrini, A. (2008). Probiotics: which and when?. Digestive Diseases, 26(2), 175-182.
Markowiak, P., & Śliżewska, K. (2017). Effects of probiotics, prebiotics, and synbiotics on human health. Nutrients, 9(9), 1021.
Lozupone, C. A., Stombaugh, J. I., Gordon, J. I., Jansson, J. K., & Knight, R. (2012). Diversity, stability and resilience of the human gut microbiota. Nature, 489(7415),
220–230. https://doi.org/10.1038/nature11550
Quigley, E. M. (2022). Clinical trials of probiotics in patients with irritable bowel syndrome: some points to consider. Journal of Neurogastroenterology and Motility, 28(2), 204.
Kadooka, Y., Sato, M., Imaizumi, K., Ogawa, A., Ikuyama, K., Akai, Y., … & Tsuchida, T. (2010). Regulation of abdominal adiposity by probiotics (Lactobacillus gasseri SBT2055) in adults with obese tendencies in a randomized controlled trial. European journal of clinical nutrition, 64(6), 636-643.
Gagnon, E., Pelletier, W., Gobeil, É., Bourgault, J., Manikpurage, H. D., Maltais-Payette, I., … & Arsenault, B. J. (2022). Mendelian randomization prioritizes abdominal adiposity as an independent causal factor for liver fat accumulation and cardiometabolic diseases. Communications Medicine, 2(1), 130
Tenorio-Jiménez, C., Martínez-Ramírez, M. J., Gil, Á., & Gómez-Llorente, C. (2020). Effects of Probiotics on Metabolic Syndrome: A Systematic Review of Randomized Clinical Trials. Nutrients, 12(1), 124. https://doi.org/10.3390/nu12010124
Hempel S, et al. (2012). Probiotics for the prevention and treatment of antibiotic-associated diarrhea: A systematic review and meta-analysis. https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/1151505
Mundula, T., Ricci, F., Barbetta, B., Baccini, M., & Amedei, A. (2019). Effect of Probiotics on Oral Candidiasis: A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients, 11(10), 2449. https://doi.org/10.3390/nu11102449
Wang H, Lee IS, Braun C, Enck P. Effect of Probiotics on Central Nervous System Functions in Animals and Humans: A Systematic Review. J Neurogastroenterol Motil. 2016;22(4):589-605. doi:10.5056/jnm16018
Mohammadi AA, Jazayeri S, Khosravi-Darani K, et al. The effects of probiotics on mental health and hypothalamic-pituitary-adrenal axis: A randomized, double-blind, placebo-controlled trial in petrochemical workers. Nutr Neurosci. 2016;19(9):387-395. doi:10.1179/1476830515Y.0000000023
Chung, W. S. F., Meijerink, M., Zeuner, B., Holck, J., Louis, P., Meyer, A. S., … & Duncan, S. H. (2017). Prebiotic potential of pectin and pectic oligosaccharides to promote anti-inflammatory commensal bacteria in the human colon. FEMS microbiology ecology, 93(11), fix127.
Mäkeläinen, H., Forssten, S., Saarinen, M., Stowell, J., Rautonen, N., & Ouwehand, A. (2010). Xylo-oligosaccharides enhance the growth of bifidobacteria and Bifidobacterium lactis in a simulated colon model. Beneficial Microbes, 1(1), 81-91.

MyproteinHU
Író és szakértő
MyproteinHU profiljának megtekintése
myprotein