Ugrás a fő tartalomra
Edzés

Funkcionális edzés vs. súlyzós edzés | Melyik a jobb, melyiket válasszam?

Funkcionális edzés vs. súlyzós edzés | Melyik a jobb, melyiket válasszam?
Lauren Dawes
Író és szakértő1 év Ago
Lauren Dawes profiljának megtekintése

Fordította: Rózsa Zoltán

A funkcionális edzés olyan edzésforma, amelyről a legtöbben erős véleménnyel rendelkeznek. Akár a funkcionális edzésrendszer eltökélt rajongója vagy, akár szkeptikusan fogadod az edzésmódszert, cikkünkben pontosan megismerheted, miben különbözik a klasszikus súlyzós edzéstől.

Ahhoz, hogy a leghasznosabb információkkal tudjunk szolgálni, Daniel Campbell segítségét kértük. Daniel vezetőedző egy manchesteri funkcionális edzőteremben.

Melyek a fő különbségek?

1. A gyakorlatok

Habár van átfedés a két edzésmódszer által alkalmazott gyakorlatok között, mégis sok olyan funkcionális edzés feladat van, amelyet furcsán fogadnának egy átlagos edzőteremben. Danielnek az alábbi észrevételei vannak a gyakorlat szelekcióval kapcsolatban.

“A súlyzós edzések általában testépítés centrikusak. Ezzel szemben a funkcionális edzésmódszer ötvözi az ellenállásos súlyzós edzést, a kardiót és a szertornát. Így a sporttevékenység nem csupán a hipertrófiát célozza, hanem az izomfejlesztés mellett, a kardiovaszkuláris kondicionálást és a fizikai készség fejlesztést is.”

2. Az intenzitás

A funkcionális (cross) edzés említése sokszor szélsőséges reakciókat válthat ki az elismerő meglepetéstől az értetlenkedő sokkig. Gyakran felmerülő kérdés, hogy: “Miért akarna bárki is ilyen sportot végezni?”.

A nehéz fizikai megterhelést jelentő funkcionális edzések teljesítése sok akaraterőt igényel. Nem csupán a komplex mozdulat sorok és fárasztó gyakorlatok, de a végrehajtására rendelkezésre álló időkorlát is igazán kihívásokkal telivé teszi az edzéseket.

“Az edzések intenzitása gyakran abból fakad, hogy nagy volumenben végzünk kevés idő alatt olyan alapgyakorlatokat, mint nyomások, húzások vagy guggolások. Erre kiváló példa a “Murph” elnevezésű WOD edzés, melynek célja, hogy 30-40 perc alatt végezz 100 húzódzkodást, 200 fekvőt, 300 guggolást és fuss 3.2 kilométert egy 10 kilogramm súlyú mellényben. Ezen az edzésen végett összvolumen meghaladja sokak egy heti edzés volumenét.”

3. Közösség

Nincs kétség afelől, hogy a funkcionális edző közösségekben gyakran születnek hosszútávú szoros, baráti kapcsolatok. Ez ritkán mondható el az átlag edzőtermi közösségekről, ahol többnyire a sportolók saját edzésükre koncentrálva kerülik a beszélgetés kezdeményezését.

A sport közösségen belüli pezsgő szociális élet nem kizárólag abba segít, hogy kellemesebb időtöltés legyen az edzés, de a személyes fejlődés katalizátoraként is működhet.

“A funkcionális edzéseken a sportolók közösen végzik edzéseiket, ami segít a versenyszellem fokozásában. Így, a részvevők sokszor törekednek a magasabb sportteljesítmény elérésére, legyen ez egy extra ismétlés vagy egyel több súly a rúdon. Amellett, hogy az edzéseken érezhető a kompetitív hangulat, mégis barátságos és ösztönző az atmoszféra. Egy személyes csúcs megdöntési kísérlet esetén az ösztönzés nem maradhat el.”

Könnyebb megtalálni a testmozgáshoz elengedhetetlen motivációt, ha tudod, hogy az edzésen találkozhatsz barátaiddal. A közös edzéseken jelentkező összetartozás tudat könnyen hozzájárulhat saját fejlődésedhez.

Nagyobb eséllyel sérülsz meg egy funkcionális edzés során?

 Sokakban felmerülnek kételyek a funkcionális edzésmódszer biztonságával kapcsolatban. A magas fizikai megpróbáltatásokkal járó edzések vajon biztonságosak? Daniel megosztja velünk véleményét a cross training veszélyeit illetően.

“Sokszor hallani a túlzó állítást, miszerint a funkcionális edzésmódszer veszélyes. Minden bizonnyal előfordulnak sportsérülések a funkcionális edzés során, ám ez a szám nem kirívóan magas más olyan sportágakhoz hasonlítva, mint például kispályás labdarúgás. Tapasztalataim szerint, azok sérülnek meg a legnagyobb eséllyel, akik képtelenek egójukat az öltözőben hagyni. Amennyiben hozzáértő edződ és megfelelő edzésterved van, úgy gondolom, minimalizálható a dinamikus mozdulatokkal járó sérülés veszély.“

Azon vádak elkerülése érdekében, hogy Daniel elfogult kedvelt sportjával szemben, úgy gondoltuk, mélyebben megvizsgáljuk, hogy a sporttudomány milyen empirikus adatokkal szolgál a funkcionális edzés veszélyességét illetően. Egy frissen publikált tanulmány a Journal of Sport Rehabilitation magazinban, a következő megállapításra jutott: “a cross training során fellépő sérülésveszély az olimpiai súlyemeléshez, távfutáshoz, atlétikához, rögbihez, labdarúgáshoz, jéghokihoz és a szertornához hasonlítható.”1

funkcionális edzés

Melyik a jobb, melyiket válasszam? 

Mint minden egyéb sport esetében, így a funkcionális edzés és a konditermi súlyzós edzés közötti választás esetén is nagyon fontos a személyes preferenciák mérlegelése. Egyesek számára lehet, hogy a közös edzéseken jelenlévő versenyszellem és csapattársai buzdítása extra motivációt nyújt, mikor kevesebb lelkesedéssel rendelkezik. Mások számára az előbb felvetett sportkörnyezet puszta ötlete is kényszert okoz egy intenzív lábedzés elvégzésére az edzőtermi magány nyugalmában. Daniel megközelítése meglepően kiegyensúlyozott a kérdésben, attól eltekintve, hogy megélhetését funkcionális edzőként keresi.

“Úgy vélem, sem a funkcionális edzés, sem a klasszikus súlyzós edzés nem jelent jobb edzésmódszert. Sok olyan funkcionális edzéseket végző sportoló van, akinek előnye származhat klasszikus súlyzós edzések beiktatásából is. Javíthatnák ez által kiegyensúlyozatlanságaikat és erősebbé válhatnának. Illetve vannak olyan ellenállásos súlyzós edzést végző személyek, akik heti pár kondicionáló edzés segítségével javíthatnák állóképességüket. Valószínűleg a testi fittség fokozásával emelhetnék a súlyzós edzéseken nyújtott sportteljesítményüket.”

 

funkcionális edzés

Konklúzió

Képtelenek vagyunk állást foglalni a fenti kérdésben. A funkcionális edzés semmiképp sem univerzálisan megfelelő az összes személy számára, azonban hiba lenne vitatni azt, hogy egy változatosabb és több mozgás típust magába foglaló edzésmódszer, amellyel a kardió, izom és erőfejlesztés egyszerre valósul meg. Habár nem tudunk választ adni a fenti kérdésre, egy valamiben biztosak vagyunk - a funkcionális edzéseket végző személyek igen kemények, hihetetlen odaszánással és elkötelezettséggel a sportjuk iránt.

  1. Klimek, C., Ashbeck, C., Brook, A. J., & Durall, C. (2018). Are injuries more common with CrossFit training than other forms of exercise?Journal of Sport Rehabilitation27(3), 295-299.
Lauren Dawes
Író és szakértő
Lauren Dawes profiljának megtekintése

Lauren Angol irodalom szakon végzett. Mindig is szerette az úszást, az elmúlt években fedezte fel a súlyzós edzésben rejlő lehetőségeket és sokat szeretne fejlődni még a heti hot jóga óriáin is.

Hétvégén szeret főzni és szívesen kipróbál új recepteket lakótársaival - különösen azért, hogy le tudja magáról rázni a berögzött egyetemista szokásokat, hogy gyorsan elkészíthető, túlélő tésztákon él. Ezen felül határozottan hiszi, hogy fontos megtalálni az egyensúlyt az edzőterem és a szórakozás között.

Tapasztalatáról megtudhatsz többet itt.

myprotein