0 Kosár

Jelenleg nincsenek termékek a kosarában

Edzés

Cross training vs. súlyzós edzés | Melyik a jobb, melyiket válasszam?

Olvasási idő: 4 perc
Fordította: Rózsa Zoltán

A cross training olyan edzésforma, amelyről a legtöbben erős véleménnyel rendelkeznek. Akár a cross training edzésrendszer eltökélt rajongója vagy, akár szkeptikusan fogadod az edzésmódszert, cikkünkben pontosan megismerheted, miben különbözik a klasszikus súlyzós edzéstől.

Ahhoz, hogy a leghasznosabb információkkal tudjunk szolgálni, Daniel Campbell (@danccampbell) segítségét kértük. Daniel vezetőedző egy manchesteri cross training edzőteremben.

 

Melyek a fő különbségek?

1. A gyakorlatok


Habár van átfedés a két edzésmódszer által alkalmazott gyakorlatok között, mégis sok olyan cross training feladat van, amelyet furcsán fogadnának egy átlagos edzőteremben. Danielnek az alábbi észrevételei vannak a gyakorlat szelekcióval kapcsolatban.

“A súlyzós edzések általában testépítés centrikusak. Ezzel szemben a cross training edzésmódszer ötvözi az ellenállásos súlyzós edzést, a kardiót és a szertornát. Így a sporttevékenység nem csupán a hipertrófiát célozza, hanem az izomfejlesztés mellett, a kardiovaszkuláris kondicionálást és a fizikai készség fejlesztést is.”

2. Az intenzitás


A cross training említése sokszor szélsőséges reakciókat válthat ki az elismerő meglepetéstől az értetlenkedő sokkig. Gyakran felmerülő kérdés, hogy: “Miért akarna bárki is ilyen sportot végezni?”.

A nehéz fizikai megterhelést jelentő cross training edzések teljesítése sok akaraterőt igényel. Nem csupán a komplex mozdulat sorok és fárasztó gyakorlatok, de a végrehajtására rendelkezésre álló időkorlát is igazán kihívásokkal telivé teszi az edzéseket.

“Az edzések intenzitása gyakran abból fakad, hogy nagy volumenben végzünk kevés idő alatt olyan alapgyakorlatokat, mint nyomások, húzások vagy guggolások. Erre kiváló példa a “Murph” elnevezésű WOD edzés, melynek célja, hogy 30-40 perc alatt végezz 100 húzódzkodást, 200 fekvőt, 300 guggolást és fuss 3.2 kilométert egy 10 kilogramm súlyú mellényben. Ezen az edzésen végett összvolumen meghaladja sokak egy heti edzés volumenét.”

3. Közösség


Nincs kétség afelől, hogy a cross training edző közösségekben gyakran születnek hosszútávú szoros, baráti kapcsolatok. Ez ritkán mondható el az átlag edzőtermi közösségekről, ahol többnyire a sportolók saját edzésükre koncentrálva kerülik a beszélgetés kezdeményezését.

A sport közösségen belüli pezsgő szociális élet nem kizárólag abba segít, hogy kellemesebb időtöltés legyen az edzés, de a személyes fejlődés katalizátoraként is működhet.

“A cross training edzéseken a sportolók közösen végzik edzéseiket, ami segít a versenyszellem fokozásában. Így, a részvevők sokszor törekednek a magasabb sportteljesítmény elérésére, legyen ez egy extra ismétlés vagy egyel több súly a rúdon. Amellett, hogy az edzéseken érezhető a kompetitív hangulat, mégis barátságos és ösztönző az atmoszféra. Egy személyes csúcs megdöntési kísérlet esetén az ösztönzés nem maradhat el.”

Könnyebb megtalálni a testmozgáshoz elengedhetetlen motivációt, ha tudod, hogy az edzésen találkozhatsz barátaiddal. A közös edzéseken jelentkező összetartozás tudat könnyen hozzájárulhat saját fejlődésedhez.

cross traning - edzés crossfit előnyei

 

Nagyobb eséllyel sérülsz meg egy cross training edzés során?

 Sokakban felmerülnek kételyek a cross training edzésmódszer biztonságával kapcsolatban. A magas fizikai megpróbáltatásokkal járó edzések vajon biztonságosak? Daniel megosztja velünk véleményét a cross training veszélyeit illetően.

“Sokszor hallani a túlzó állítást, miszerint a cross training edzésmódszer veszélyes. Minden bizonnyal előfordulnak sportsérülések a cross training során, ám ez a szám nem kirívóan magas más olyan sportágakhoz hasonlítva, mint például kispályás labdarúgás. Tapasztalataim szerint, azok sérülnek meg a legnagyobb eséllyel, akik képtelenek egójukat az öltözőben hagyni. Amennyiben hozzáértő edződ és megfelelő edzésterved van, úgy gondolom, minimalizálható a dinamikus mozdulatokkal járó sérülés veszély.“

Azon vádak elkerülése érdekében, hogy Daniel elfogult kedvelt sportjával szemben, úgy gondoltuk, mélyebben megvizsgáljuk, hogy a sporttudomány milyen empirikus adatokkal szolgál a cross training veszélyességét illetően. Egy frissen publikált tanulmány a Journal of Sport Rehabilitation magazinban, a következő megállapításra jutott: “a cross training során fellépő sérülésveszély az olimpiai súlyemeléshez, távfutáshoz, atlétikához, rögbihez, labdarúgáshoz, jéghokihoz és a szertornához hasonlítható.”1

 

Melyik a jobb, melyiket válasszam? 

Mint minden egyéb sport esetében, így a cross training és a konditermi súlyzós edzés közötti választás esetén is nagyon fontos a személyes preferenciák mérlegelése. Egyesek számára lehet, hogy a közös edzéseken jelenlévő versenyszellem és csapattársai buzdítása extra motivációt nyújt, mikor kevesebb lelkesedéssel rendelkezik. Mások számára az előbb felvetett sportkörnyezet puszta ötlete is kényszert okoz egy intenzív lábedzés elvégzésére az edzőtermi magány nyugalmában. Daniel megközelítése meglepően kiegyensúlyozott a kérdésben, attól eltekintve, hogy megélhetését cross training edzőként keresi.

“Úgy vélem, sem a cross training, sem a klasszikus súlyzós edzés nem jelent jobb edzésmódszert. Sok olyan cross training edzéseket végző sportoló van, akinek előnye származhat klasszikus súlyzós edzések beiktatásából is. Javíthatnák ez által kiegyensúlyozatlanságaikat és erősebbé válhatnának. Illetve vannak olyan ellenállásos súlyzós edzést végző személyek, akik heti pár kondicionáló edzés segítségével javíthatnák állóképességüket. Valószínűleg a testi fittség fokozásával emelhetnék a súlyzós edzéseken nyújtott sportteljesítményüket.”

 Crossfit vagy súlyzós edzés a jobb?

Konklúzió

Képtelenek vagyunk állást foglalni a fenti kérdésben. A cross training semmiképp sem univerzálisan megfelelő az összes személy számára, azonban hiba lenne vitatni azt, hogy egy változatosabb és több mozgás típust magába foglaló edzésmódszer, amellyel a kardió, izom és erőfejlesztés egyszerre valósul meg. Habár nem tudunk választ adni a fenti kérdésre, egy valamiben biztosak vagyunk – a cross training edzéseket végző személyek igen kemények, hihetetlen odaszánással és elkötelezettséggel a sportjuk iránt.


  1. Klimek, C., Ashbeck, C., Brook, A. J., & Durall, C. (2018). Are injuries more common with CrossFit training than other forms of exercise?Journal of Sport Rehabilitation27(3), 295-299.


Lauren Dawes

Lauren Dawes

Író és szakértő

Lauren Angol irodalom szakon végzett. Mindig is szerette az úszást, az elmúlt években fedezte fel a súlyzós edzésben rejlő lehetőségeket és sokat szeretne fejlődni még a heti hot jóga óriáin is.

Hétvégén szeret főzni és szívesen kipróbál új recepteket lakótársaival - különösen azért, hogy le tudja magáról rázni a berögzött egyetemista szokásokat, hogy gyorsan elkészíthető, túlélő tésztákon él. Ezen felül határozottan hiszi, hogy fontos megtalálni az egyensúlyt az edzőterem és a szórakozás között.

Tapasztalatáról megtudhatsz többet itt.


Nézd meg legújabb akcióinkat! Vásárlás