Ugrás a fő tartalomra
Edzés

Hogyan kerülhetjük el a leggyakoribb kerékpáros sérüléseket?

Hogyan kerülhetjük el a leggyakoribb kerékpáros sérüléseket?
Evangeline Howarth
Író és szakértő5 év Ago
Evangeline Howarth profiljának megtekintése

Olvasási idő: 4 perc Fordította: Fazekas Dániel

Függetlenül attól, hogy elestünk-e, vagy csak a térdünk rakoncátlankodik, egy sérülés könnyen elveheti a kedvünket a biciklizéstől, de akár teljesen el is tiltathat tőle. Azért, hogy ez a legritkább esetekben fordulhasson elő, és hogy abból is a lehető leggyorsabban kigyógyuljunk, jól tesszük, ha kialakítunk ezekre egy működő stratégiát.

Amíg néhány sérülés csak pár napra küld kényszerpihenőre minket, addig akad olyan is, amely szakember megkeresésére, és előírt rehabilitációs program betartására kötelez bennünket. Előfordulhat az is, hogy egyszerűen csak hajlamosak vagyunk lesérülni, ezek ellen azonban tehetünk, ha figyelünk, hogy legyen elég időnk pihenni, és hogy ne hajszoljuk túl magunkat.

A kétszeres Olimpiai érmes Bryan Steelt kérdeztük arról, hogyan tartja magát top formában, és miket tanácsol a leggyakoribb sérülésekkel kapcsolatosan, hogy minél hamarabb, újra nyeregben legyünk.

Tippek kerékpáros sérülés megelőzésre biciklizés

Bryan Steel sérülést megelőző tippjei

A kétszeres Olimpiai dobogós sportoló a következőt mondta: „Győződj meg róla, hogy lassítva a tempón, megfelelően elvégzed a levezetést mielőtt befejezed az edzést. Ne akkor hagyd abba, amikor levegő után kapkodsz, hanem tedd alacsonyabb sebességfokozatba, és így fejezd be az utolsó 10 percet. Ezután, fontosak a megfelelő tápanyagok, tehát a fehérje- és a szénhidrátellátás biztosítása. Végezetül, ne felejtsd el lenyújtani az igénybe vett izmokat a gyorsabb regeneráció és a sérülések megelőzése érdekében.

A térd

A fájó térdeink hátráltatnak minket a kilométerek leküzdésében? Bizonyosodjunk meg róla, hogy a lábunk egészével egy vonalban helyezkedik el. Ha ez nem így van, akkor az egyenetlen izommunka miatt alakulhat ki a térdfájdalom. Bryan szerint: „a nyújtás hihetetlenül fontos a sérülések elkerülése érdekében.” Tehát nyújtsuk le azokat a jókora farizmokat és a combhajlítókat minden tekerés után, hisz ezek elhanyagolása is kiváltó okok lehetnek.

Probléma forrása lehet még a térd folyamatos behajlítása és kinyújtása is, ami peri-patelláris fájdalmat idézhet elő egy „A leggyakoribb kerékpársérülések” tanulmány szerint. A patellofemorális ízület tompítja a pedál lefelé nyomásakor létrejött energiát. Ezt a problémát idézheti elő az elhelyezkedésünk, a túlzott igénybevétele az izmoknak, és azok egyensúlytalansága, vagy akár csak a saját anatómiai adottságaink.

térd fájdalom biciklizés, kerékpározás

Az alsó hát

A tanulmány szerint a kerékpárosok krónikus hátfájdalma általában a hosszantartó, megfeszített pozíciónak köszönhető. Valójában, az alsó háti fájdalmat könnyedén orvosolhatjuk egy jól beállított nyeregmagassággal és a helyzetével. A kellemetlenségek elkerülése érdekében kérhetjük kerékpár-specialista, de akár egy profi segítségét is.

Ahhoz, hogy a hátunk egészséges és kellőképp erős legyen, fordítsunk kiemelt figyelmet a hasizom alsó területére és a törzsizmok edzettségére, illetve rugalmasságára.1

Nyereg fájdalom

Ha újoncok vagyunk órák hosszát, vagy akár csak 10 percet is eltölteni a kerékpár nyergén könnyen lehet kellemetlen élmény. Ha csak most kezdtük ezt a sportot, elképzelhető, hogy tör az ülés, véraláfutásokkal, horzsolásokkal is kell számolnunk az első hetekben - adjunk neki egy kis időt, mielőtt aggódni kezdenénk.

Azonban, ha a fellépő fájdalom szűnni nem akaró, érdemes lehet a következőket figyelembe venni. Szerezzünk be egy modern, anatómiailag kialakított ülést (külön elérhető nők és férfiak számára is), egy párnázott kerékpáros nadrágot, és végül gondoskodjunk arról is, hogy az ülésünk megfelelő pozícióba legyen állítva, így a nyomás egyenletesen oszlik el.

kerékpár nyereg fájdalom

Ha elestünk

Ha valaha is estünk el biciklivel és csúsztunk métereket az aszfalton, akkor bizony tudjuk, hogy mi jár ezzel. A nagy tátongó lyuk a ruhánkon a háborús sebekkel rajtunk, talán első ránézésre nem is tűnnek akkora problémának. Azonban, az ilyen sérülések azon kívül, hogy fájdalmasak, mihamarabbi kezelésre is szorulnak.

A fertőzések elkerülése érdekében a sebeket ki kell tisztítani, és meggyőződni arról, hogy minden idegen testet eltávolítottunk belőlük. Antibakteriális fertőtlenítővel kezeljük le, még ha nem lesz a legkellemesebb érzés is, mert valószínűleg csípni fogja. Ha nagyon megütöttük magunkat, célszerű a sérült testrészt megemelni és jegelni a duzzanatot. A sebeket igyekezzünk szabadon hagyni, hogy megszáradhasson és kezdetét vehesse a gyógyulás folyamata.

 

Jegyezzük meg!

Ha három dolgot meg kéne jegyeznünk a fentebb leírtakból, akkor azokat, hogy: legyen egy számunkra megfelelő kerékpárunk; ne hajszoljuk túl magunkat, valamint nyújtsunk és erősítsünk is. Tartsuk szem előtt ezeket a dolgokat, és remélhetőleg nagyobb eséllyel csökkentjük a sérülés kockázatát. Azonban, ha egy sérüléssel meggyűlik a bajunk, keressünk fel egy szakembert a személyre szabott és szakszerű tanácsért a kezelésével kapcsolatban.

1Schwellnus, M. P., & Derman, E. W. (2005). Common injuries in cycling: Prevention, diagnosis and management. South African Family Practice, 47(7), 14-19.

Evangeline Howarth
Író és szakértő
Evangeline Howarth profiljának megtekintése

Evangeline fiatal kora óta versenyszerűen sportolt. RYA minősített vitorlás oktatóként tisztában van vele, hogy mennyire fontos a megfelelő táplálkozás az extrém és állóképességi sportokban, mivel a Team GBR csapatában és az egyetemi első számú csapat edzőjeként és kapitányaként szerzett tapasztalatot.

Szabadidejében Evangeline szeret futni, különösen maratonokat. Hétvégén vízi sportokat űzve vagy a hegyekben túrázva találod. Kedvenc estéit HIIT edzésekkel vagy guggolásokkal tölti az edzőteremben, mielőtt összedobna egy jó fűszeres ételt, egy tonna zöldséggel - yum!

Evie tapasztalatairól itt tudhatsz meg többet.

myprotein