Ugrás a fő tartalomra
Táplálkozás

Így támogathatja a bélrendszer egészsége a sportteljesítmény fokozását

Így támogathatja a bélrendszer egészsége a sportteljesítmény fokozását
Jamie Wright
Író és szakértő3 év Ago
Jamie Wright profiljának megtekintése
Fordította: Rózsa Zoltán

A bélrendszer és a belekben élő 100 billió mikroorganizmus elengedhetetlenül fontos feladatokat lát el az egészség megőrzésében. Szerepet játszanak az emésztésben, az immunfunkciókban és a mentális egészséghez nélkülözhetetlen molekulák előállításában.1

Habár a bélrendszer egészségmegőrző szerepét vizsgáló kutatások még gyerekcipőben járnak, a közelmúltban publikált tanulmányok olyan felfedezéseket tettek, amelyek sokak számára meglepőek.

hatás a sportteljesítményre

A bélrendszer hatása a sportteljesítményre és regenerációra

Egy, a cikk megírásának pillanatában nem teljesen feltérképezett és megértett mechanizmus útján a bélrendszer jelentős mértékben támogatja a sportteljesítményt és a regenerációt. Ennek a fordítottja is igaz. A gyakori testmozgás segítheti az egészséges bélflóra kialakulását, a bélben található mikroorganizmusok diverzifikációja által.2,3 Ez egy olyan pozitív visszacsatolási hurok, amelyben szinergikusan támogatja a bélflóra egészségét a mozgás és a mozgás hatékonyságát a bélflóra.

A bélrendszer szerepe az egészség megőrzésében

A kiemelkedő teljesítmény és gyors regenerálódás alapját az egészség megőrzése jelenti. Minél egészségesebb egy személy, annál jobban tud teljesíteni, és annál gyorsabban tud regenerálódni. A bélrendszer egészségmegőrző hatása nagyon sokszínű.

A belek egészségtámogató tulajdonságai közül az egyik legjelentősebb az immunfunkciókat segítő képesség. Bélrendszerünk jelenti az immunküzdelmek elsődleges csatamezőjét, valamint az immunsejtjeink legnagyobb mértékben itt találhatóak meg.4

Bélgyulladás esetén csökkenhet a bélrendszer patogénekkel szembeni ellenálló képessége, mivel a bélfal ilyenkor kevésbé óvja meg szervezetünk a fertőzésekkel szemben. A krónikus stressz, nem megfelelően összeállított étrend és kedvezőtlen étkezési szokások bélgyulladáshoz és a vártnál rosszabb teljesítményhez vezethetnek sportolóknál.5

A bélrendszer egészségének fenntartása sportolóként

Sportteljesítményed drasztikusan csökken, és az edzések utáni regenerációd elhúzódóvá válik, ha szervezeted erőforrásait betegségek leküzdésére fordítja. Ahhoz, hogy sportolóként megőrizd bélrendszered egészségét, az alábbiakra érdemes figyelmet fordítanod:

  • Kövess magas rosttartalmú növényekben gazdag étrendet!
  • Kerüld azokat az ultra-feldolgozott ételeket és alkoholtartalmú italokat, amelyek bélgyulladáshoz vezethetnek!
  • Kezeld az életedben felmerülő distresszt!

Sportolóként a tápanyagok hatékony emésztése és felszívódása elsődleges fontosságú. A sportcélok szerint összeállított étrend és a megfelelő táplálékkiegészítők nyújtotta előnyöket nem élvezheted, ha az elfogyasztott tápanyagok nem szívódnak fel megfelelő mértékben.

Az emésztőrendszeri betegségek, amelyek megjelenhetnek olyan egyéneknél, akik étrendje nem megfelelő, fokozott krónikus stressz elszenvedői vagy relatív energiahiány-szindrómában szenvednek (angolul relative energy deficiency syndrome, RED-s – egy olyan betegség, amely a tartósan hipokalorikus étrendet követő sportolókra jellemző), jelentősen csökkentheti a sportteljesítményt.5

Rossz hatást gyakorolhat a bélrendszer csökkent egészsége a tápanyagok felszívódására, amely pedig nélkülözhetetlen az effektív regenerációhoz. Továbbá, ronthatja az energiatermelést és csökkentheti a sportteljesítményt.

Habár az étkezési szokások újragondolása, megfelelő étrend követése és a stresszkezelés segíthet a bélrendszer egészségének fenntartásában, sportolóként előnyös lehet a belek egészségét támogató kiegészítő használata.

 

Nehezedre esik a distressz kezelése? Ebben a cikkünkben az L-tirozin és a stresszmenedzsment kapcsolatáról olvashatsz!

táplálékkiegészítő férfiaknak

Milyen táplálékkiegészítők segítenek a belek egészségének megőrzésében?

Az omega-3, amely a többszörösen telítetlen zsírsavak közé tartozik, segíthet a gyulladások csökkentésében és a bélrendszer egészségének támogatásában. Az olyan magas zsírtartalmú halak fogyasztása, mint a lazac és makréla, vagy az olyan zsíros magvak, mint a kendermag és a lenmag, segíthetnek az omega-3 szükséglet kielégítésében.

Nem kedveled a hal ízét, vagy szeretnél biztosra menni? Érdemes próbát tenned omega-3 kiegészítőnkkel, amely egy kényelmes és költséghatékony módja az esszenciális zsírbevitel kiegészítésére. Táplálékkiegészítő használatával további előny lehet, hogy a kalóriadús, zsíros halhús helyett olyan gyulladáscsökkentő hatású, mikrotápanyagokban gazdag ételeket fogyaszthatsz, mint a zöldségek és gyümölcsök. Webshopunkban kizárólag növényi összetevőket tartalmazó vegán omega-3 lágykapszula is elérhető. A probiotikum tartalmú étrend-kiegészítők is támogathatják a bélrendszer egészségét.5

Szeretnél többet megtudni az esszenciális zsírsavakról? Ebben a cikkünkben az omega-3 kiegészítők előnyeiről olvashatsz!

 

Testmozgás és sportteljesítmény

Az egészség megőrzéséhez elengedhetetlen a belek egészségének fenntartása. A stresszforrások kezelését segítő bél egészség megóvása sportolóként kiemelkedően fontos. A fentiekben megismerhetted, hogy a bélrendszer jó állapotának fenntartása segíthet a regeneráció felgyorsításában és a sportteljesítmény fokozásában, az egészségügyi előnyök azonban nem érnek véget itt. A megfelelő bélflóra fenntartása segíthet ugyanis a gyulladások hatékony kezelésében is.7

Továbbá, a bélrendszer helyes működésének fenntartása segíthet a csontok egészségének megőrzésében. A bélben található mikroorganizmusok az immunrendszer és a hormontermelés befolyásolásával vélhetően hatást gyakorolnak a csontsűrűségre.8

Konklúzió

A bélrendszer sokszínű feladatokat lát el az emberi szervezetben, szerepet játszik az egészség megőrzésében és támogathatja az optimális fizikai teljesítőképesség elérését. Az egészséges bélrendszer az alábbi pozitív egészségügyi változásokat vonhatja maga után:

 

  • Fokozott ellenálló képesség a betegségekkel szemben
  • Mikro- és makrotápanyagok hatékonyabb emésztése
  • Mentális egészség támogatása
  • Kevesebb gyulladásos megbetegedés
  • A megfelelő csontsűrűség elérése és megőrzése

 

A fenti egészségügyi előnyök mind segíthetnek abban, hogy sportolóként a legjobb teljesítményt nyújthasd. Nem csupán az egészség megőrzésében, de a gyors és hatékony regenerációban is segítségedre lehet bélrendszered megfelelő működésének támogatása.

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

1. Ursell, L. K., Metcalf, J. L., Parfrey, L. W., & Knight, R. (2012).Defining the human microbiomeNutrition reviews70(suppl_1), S38-S44. 

2. Monda, V., Villano, I., Messina, A., Valenzano, A., Esposito, T., Moscatelli, F., … & Messina, G. (2017).Exercise modifies the gut microbiota with positive health effectsOxidative medicine and cellular longevity2017. 

3. Rankin, A., O’Donavon, C., Madigan, S. M., O’Sullivan, O., & Cotter, P. D. (2017).‘Microbes in sport’–The potential role of the gut microbiota in athlete health and performance. 

4. Childs, C. E., Calder, P. C., & Miles, E. A. (2019).Diet and immune function. 

5. Rankin, A., O’Donavon, C., Madigan, S. M., O’Sullivan, O., & Cotter, P. D. (2017).‘Microbes in sport’–The potential role of the gut microbiota in athlete health and performance. 

6. Costantini, L., Molinari, R.,Farinon, B., & Merendino, N. (2017). Impact of omega-3 fatty acids on the gut microbiotaInternational journal of molecular sciences18(12), 2645. 

7. Rankin, A., O’Donavon, C., Madigan, S. M., O’Sullivan, O., & Cotter, P. D. (2017).‘Microbes in sport’–The potential role of the gut microbiota in athlete health and performance. 

8. Weaver, C. M. (2015).Diet, gut microbiome, and bone healthCurrent osteoporosis reports13(2), 125-130.

Jamie Wright
Író és szakértő
Jamie Wright profiljának megtekintése
Jamie Wright humán táplálkozástudományok, valamint sporttudományok terén szerzett diplomát, és jelenleg több szervezettel működik együtt, saját programot tart fenn, hogy segítse az ügyfelek táplálkozási céljait. A Táplálkozási Szövetségnél akkreditált, több száz ügyfélnek segített - az otthoni anyáktól kezdve a nemzetközi versenyzőkig - bizonyítékokon alapuló, holisztikus táplálkozási program által, hogy elérjék egészség és fitnesz céljaikat. A programján túlmenően Jamie rendszeresen publikál táplálkozás témában is, számos szempontból bemutatva azt. Kutatásait prezentálta az Egyesült Királyság elhízással kapcsolatos kongresszusán, valamint a tengerentúli konferenciákon, és számos e-könyvet írt, miközben másoknak is besegít (beleértve a jótékonysági sportszervezeteket). Kutatása a súlymenedzsmentre, valamint a sportteljesítményre és kiegészítők használatára összpontosított. Óriási sportőrült, lelkes edzőterem látogató és bármilyen kutyákkal kapcsolatos dolgok szerelmese. Jamie célja a tudományos, szakmai tapasztalatok és ismeretek megosztása az, hogy fényt hozzon a hatalmas mennyiségű téves információ és félretájékoztatás terén, ami a fitnesz és egészségiparra jellemző manapság.
myprotein