Ugrás a fő tartalomra
Kiegészítők

Az útifűmaghéj 5 csodálatos egészségügyi hatása

Az útifűmaghéj 5 csodálatos egészségügyi hatása
Mark Hearris
Sportteljesítmény dietetikus és kutató5 év Ago
Mark Hearris profiljának megtekintése

Olvasási idő: 4 perc

Míg az útifűmaghéj nem egy nyilvánvaló kiegészítő, mellyel egészségügyi és teljesítménnyel kapcsolatos célokat szoktunk támogatni, ez az oldható rost mégis olyan egészségügyi előnyöket rejt magában, amelyeken valószínűleg te is meglepődsz céljaidtól függetlenül. Legyen szó akár a testzsír csökkentéséről, anyagcsere betegség visszafordításáról, vagy akár egyszerűen csak az általános egészségi állapot javításáról, az 5 pontos útifűmaghéj porról szóló útmutató segítségedre lesz.

Ebben a cikkben a következőkről olvashatsz:

útifűmaghéj előnyei, hatása, használata, mellékhatása
Mi az útifűmaghéj?

Az útifűmaghéj egy olyan formája a rostnak, mely az ázsiai plantago növénynemzetségbe tartozó útifű maghéjából származik. A héjak porrá őrölhetők, és az oldható rostok gazdag forrásává válhatnak. Az emésztőrendszeren belül az oldható rostok elnyelik a vizet, így lelassítják az emésztést és az ételeidben megtalálható különböző tápanyagok felszívódását.

Míg az útifüvet klinikailag hashajtóként használják, számos más, egészségre vonatkozó előnyöket is tartalmaz, amelyek magukba foglalják a rövid és hosszú távú glükózkontrollt, a fogyást, a szív- és érrendszeri egészség javulását, valamint a emésztőrendszeri problémák, például az IBS és a székrekedés csökkentését. Továbbá, az útifű gluténmentes, így alkalmas a cöliákiás betegek számára.

Szívesen növelnéd rostbeviteled? Tekintsd meg a legjobb rost kiegészítőket!

Az útifűmaghéjhatása és előnyei

1. Glükózkontroll

A vércukorszint ellenőrzése elengedhetetlen a jó egészség szempontjából, mivel az ingadozó vércukorszint figyelmeztető jele a 2-es típusú cukorbetegségnek és más anyagcsere-rendellenességeknek, mint például a magas vérnyomás és a szívkoszorúér betegség. Kimutatták, hogy az útifűmaghéj hozzáadása az étrendhez az étkezés után szabályozza a vércukorszint kilengéseit, csökkentve a felszívódó szénhidrát mennyiségét. 1

Ez nemcsak az étkezés után megszokott energiaszint hirtelen zuhanását segíti csökkenteni, hanem a 2-es típusú cukorbetegek számára is előnyös. Ezenkívül az útifűmaghéj segíti a hosszú távon glükózkontrollt javítani.

2. Javítja a szív-és érrendszer egészségét

Az útifű felszívódásakor létrejövő gélszerű rost továbbá fontos szerepet játszhat a „rossz” LDL-koleszterin szintjének csökkentésében anélkül, hogy a koleszterinszint-csökkentő gyógyszerekhez hasonló mechanizmussal befolyásolnánk a „jó” HDL-koleszterinszintünket. Ez a folyamat magában foglalja a bélben lévő epesavakhoz kötődő útifüvet, és megakadályozza azok újbóli felszívódását.

3. Fogyás

Az étkezés utáni éhségérzet nagyon is gyakori a diétázás során, és egy pillanat alatt teljesen szétrombolhatja a jól felépített programot. Míg a tartósan negatív energiaegyensúly (hosszabb ideig kevesebb kalória fogyasztása, mint amihez a szervezet hozzászokott) a fogyás szempontjából alapvető fontosságú, az útifűmaghéj magas rosttartalma kiváló eszköz lehet a súlycsökkentő eszköztáradban, mivel bebizonyosodott, hogy fogyasztása segít az étel emésztését lassítani a gyomorban, és az étkezés után fokozza a teltségérzetet.5

Ezt szem előtt tartva, a tanulmányok6,7 jelentős fogyást mutattak ki abban az esetben, ha az étrendhez útifűmaghéjat adtak hozzá. Bár ez önmagában is lenyűgöző, ezek a tanulmányok tartós, progresszív testsúlycsökkenést mutatnak az idő múlásával, és a program későbbi hónapjaiban sem nyertek vissza súlyt.

4. Segít fedezni az ajánlott napi rostmennyiséget

Minden teáskanál útifűmaghéj megdöbbentő mennyiségű, 5g rostot tartalmaz, ami körülbelül 15% -a az ajánlott napi rostmennyiségnek, és 200 g párolt brokkoli egyenértékének felel meg. Tekintettel arra, hogy az Egyesült Királyságban az átlagos rostbevitel 10-15g-mal alacsonyabb az ajánlott értéknél8 (az Orvosi Intézet 14g / 1000 kcal-t ajánl), különösen az alacsony szénhidráttartalmú étrendet fogyasztók számára fontos, hogy a napi rostbevitel biztosítva legyen. A napi 1-2 teáskanál útifűmaghéj hozzáadásával gyorsan és hatékonyan orvosolhatod rosthiányod. 9

5. Elősegíti a természetes bélmozgást

Az egészséges bélfunkció elengedhetetlen az optimális egészséghez és a gyomor-bélrendszeri problémák elkerüléséhez, mint például a székrekedés és az azt követő aranyér. Ezek nemcsak károsak az egészségünkre, hanem hatással lehetnek teljesítményünkre, vagy teljes mértékben lehetetlenné tehetik az edzést.

Ebből a célból kimutatták, hogy az útifűmaghéj egyértelmű hashajtó hatást fejt ki, és javítja a bélmozgás rendszerességét, továbbá erősen ajánlott krónikus székrekedésben szenvedőknek. 10

Más étrendi rostforrásokkal összehasonlítva az útifű a bélproblémák kapcsán az egyik leghatékonyabb, ugyanakkor kevesebb olyan mellékhatással jár, mint például puffadás és bélgáz.

Továbbá, az útifű kiegészítők fogyasztása nagyon hatásosnak bizonyult az irritábilis bél szindróma (IBS)11 tünetének enyhítésére, továbbá gluténmentes is, így alkalmas a cöliákiában szenvedők számára.

35%-os kedvezmény vitamin és ásványi anyag készítményeinkre!

Szerezd be a vitamin és ásványi anyag kiegészítőinket 35%-os kedvezménnyel a VITAMINBLOG kód használatával, és érd el fitnesz céljaid a Myprotein támogatásával!

Az útifűmaghéj használata és veszélyei

Bár nincs általános konszenzus az optimális adagolással kapcsolatban, a kedvező hatások többsége 3,5-5g (250-500 ml vízzel keverve) naponta egy-két alkalommal történik étkezés előtt. Azt tanácsoljuk, hogy ha nagyobb mennyiségű útifüvet fogyasztasz, a víz mennyiségét is növeld. Valamint az útifűmaghéj víz nélkül történő fogyasztása nem ajánlott, mivel a szájban nyálelszíváshoz és későbbi fulladáshoz vezethet!

Az útifűmaghéj adagolása és mellékhatásai

Javasoljuk, hogy kisebb mennyiségű útifűmaghéjjal kezdj, és az első héten naponta egyszer 3,5 g-ot fogyassz, majd a második héten naponta kétszeri fogyasztásra növeld. Ez azért van, mivel ha túl hamar túl sokat fogyasztasz, puffadást, kellemetlen érzést és görcsöket eredményezhet.

Tanulság

Az útifűmaghéj az oldható rostok jelentős forrása, és számos egészségügyi előnyt jelent, a súlyvesztéstől a szív- és érrendszeri és az emésztőrendszer egészségének javulásáig. Tehát céltól függetlenül, az útifűmaghéj olcsó és hatékony módot kínál az egészséges táplálkozás és az aktív életmód támogatására.

Ne felejtsd, a VITAMINBLOG kód használatával 35%-os kedvezménnyel szerezheted be a vitamin és ásványi anyag kiegészítő oldalon található termékeket.

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

  1. Pastors, J. G., Blaisdell, P. W., Balm, T. K., Asplin, C. M., & Pohl, S. L. (1991). Psyllium fiber reduces rise in postprandial glucose and insulin concentrations in patients with non-insulin-dependent diabetes.The American journal of clinical nutrition53(6), 1431-1435.
  2. Gibb, R. D., McRorie Jr, J. W., Russell, D. A., Hasselblad, V., & D’Alessio, D. A. (2015). Psyllium fiber improves glycemic control proportional to loss of glycemic control: a meta-analysis of data in euglycemic subjects, patients at risk of type 2 diabetes mellitus, and patients being treated for type 2 diabetes mellitus.The American journal of clinical nutrition102(6), 1604-1614.
  3. McRorie Jr, J. W. (2015). Evidence-based approach to fiber supplements and clinically meaningful health benefits, part 1: What to look for and how to recommend an effective fiber therapy.Nutrition today50(2), 82.
  4. Ference, B. A., Ginsberg, H. N., Graham, I., Ray, K. K., Packard, C. J., Bruckert, E., … & Watts, G. F. (2017). Low-density lipoproteins cause atherosclerotic cardiovascular disease. 1. Evidence from genetic, epidemiologic, and clinical studies. A consensus statement from the European Atherosclerosis Society Consensus Panel.European heart journal38(32), 2459-2472.
  5. Brum, J. M., Gibb, R. D., Peters, J. C., & Mattes, R. D. (2016). Satiety effects of psyllium in healthy volunteersAppetite105, 27-36.
  6. Cicero, A. F., Derosa, G., Bove, M., Imola, F., Borghi, C., & Gaddi, A. V. (2010). Psyllium improves dyslipidaemia, hyperglycaemia and hypertension, while guar gum reduces body weight more rapidly in patients affected by metabolic syndrome following an AHA Step 2 diet.Mediterranean Journal of Nutrition and Metabolism3(1), 47-54.
  7. Pal, S., Ho, S., Gahler, R. J., & Wood, S. (2016). Effect on body weight and composition in overweight/obese Australian adults over 12 months consumption of two different types of fibre supplementation in a randomized trialNutrition & metabolism13(1), 82.
  8. Stephen, A. M., Champ, M. M. J., Cloran, S. J., Fleith, M., Van Lieshout, L., Mejborn, H., & Burley, V. J. (2017). Dietary fibre in Europe: current state of knowledge on definitions, sources, recommendations, intakes and relationships to healthNutrition research reviews30(2), 149-190.
  9. Kaczmarczyk, M. M., Miller, M. J., & Freund, G. G. (2012). The health benefits of dietary fiber: beyond the usual suspects of type 2 diabetes mellitus, cardiovascular disease and colon cancerMetabolism61(8), 1058-1066.
  10. Lambeau, K. V., & McRorie Jr, J. W. (2017). Fiber supplements and clinically proven health benefits: How to recognize and recommend an effective fiber therapyJournal of the American Association of Nurse Practitioners29(4), 216-223.
  11. Moayyedi, P., Quigley, E. M., Lacy, B. E., Lembo, A. J., Saito, Y. A., Schiller, L. R., … & Ford, A. C. (2014). The effect of fiber supplementation on irritable bowel syndrome: a systematic review and meta-analysisThe American journal of gastroenterology109(9), 1367.
Mark Hearris
Sportteljesítmény dietetikus és kutató
Mark Hearris profiljának megtekintése

Mark jelenleg a Sport és Edzés tudományok Kutatóintézet (Liverpool John Moores Egyetem) PhD kutatója , ahol kutatása a táplálkozás szerepére fókuszál a vázizom edzéshez történő adaptációjában.

Mark továbbá sport és a testmozgás tudományban szerezett BSc diplomát, sportdietetikus szakon MSc diplomát, és számos tudományos folyóiratban, szakmai magazinban tett közzé munkát, valamint hazai és nemzetközi konferenciákon is tartott előadást.

A kutatási profilja mellett Mark a profi labdarúgásban is jelen van sportteljesítmény dietetikusként. Mark tapasztalatáról itt tudhatsz meg többet.

myprotein