Ugrás a fő tartalomra
Kiegészítők

MSM és a glükozamin | hatásuk és mi a különbség a kettő között?

MSM és a glükozamin | hatásuk és mi a különbség a kettő között?
Fazekas Dániel
Cikkíró, táplálkozási és életmód tanácsadó, junior testépítő6 év Ago
Fazekas Dániel profiljának megtekintése

Kétség nem fér hozzá, hogy az emberi ízületrendszer, mint egyfajta mérnöki csoda, teszi lehetővé a test kényelmes, akadálymentes, olykor vehemensen rendellenes mozgását. Sajnálatos módon a mai rohanó világban nem szentelünk elég figyelmet az ízületeink, inaink épségére, s csak fájdalom hatására tesszük meg a szükséges intézkedéseket. Sokszor ez egy sokkal hosszabb, rögösebb gyógyulással járó út.

Az ízületi fájdalom nagymértékben korlátoz minket sportolás, testmozgás közben, de a rosszabb eset talán az, hogy a mindennapi életünket is jelentősen megkeserítheti. Oka visszavezethető az egészségtelen életmódra, mint a nem megfelelő táplálékbevitel, a stressz és sportos életvitelt folytatók esetében a túledzés is ezen a listán szerepel.

Ha szeretnél tenni azért, hogy ezek az ízületi panaszok nagy ívben elkerüljék a mindennapjaidat és zökkenőmentesen használhasd a tested bámulatos, ugyanakkor alapvető képességeit, akkor a következő cikkben megtudhatod, hogyan segíthetsz ezen.

Fájós térd és ízületi panaszok megoldása

Mi az MSM?

Az MSM, a metil-szulfonil-metán rövidítése egy a természetben előforduló, természetes kénvegyület. A fehér, szagtalan, kristályos szerkezetű ásványi anyag az egyik legfontosabb alkotórészünk -a víz és a nátrium után-, minden élő organizmusban jelen van. Megtalálható növényekben, állatokban és az emberben. Legnagyobb koncentrációban a bőrünkben, hajunkban, körmeinkben, csontjainkban, izomzatunkban és az ízületeinkben található. Egy átlagos, felnőtt emberben 1.5-2kg kén található, ez a mennyiség is jól mutatja, hogy ez nem egy elhanyagolható alkotóelemünk.

Természetes forrásai elsősorban és a legnagyobb mennyiségben az anyatej, az esővíz, mint a második leggazdagabb forrás a kellemetlen szagú növények, ilyen a fokhagyma, friss, nyers zöldségek és a fűszálak, amit ugye a háziállatunk sem ok nélkül rágcsál. Mi főleg a zöldségekből tudjuk magunkhoz venni, már ha az adott növényt nem főzzük meg vagy tartósítjuk azt.

Mire jó az MSM?

Megőrzi az ízületek épségét

Az emberi testnek szüksége van rá az egészséges kötőszövetekhez, ízületi funkciókhoz, megfelelő enzim aktivitáshoz, hormonális egyensúlyhoz és az immunrendszer megfelelő működéséhez is. Az MSM létfontosságú a kollagén megalkotásában, amelyek rugalmasságot, tónust és erőt kölcsönöznek az ízületeinknek, szalagjainknak és csontjainknak. A kollagén egy szerkezeti protein, egy megszilárdító ragasztóanyag. Összetartja, erőt és rugalmasságot kölcsönöz a test különböző szöveteinek és sejtjeinek. Az egyik legelterjedtebb jellemzője az ízületi bántalmak gyógyítója, azonban előnyei jócskán túlmutatnak ezen.

Fájdalom- és gyulladáscsillapító

Az MSM talán legértékesebb tulajdonsága, hogy egy természetes fájdalomcsillapító. Minden típusú és eredetű fájdalomnál hatékony. A nem szteroid gyulladásgátlókkal szemben az MSM-nek nincs negatív mellékhatása. Képes csökkenteni, vagy teljesen megszüntetni az izomgörcsöket és fájdalmakat.  Miközben a korábban említett hatásait kifejti, hozzájárul az érintett szövet sejtjeinek újjáépítéséhez, aminek a hatására nő a rugalmasság az ízületekben és csökkenti a regenerációs időt. Sportolók, testépítők százezrei ismerik és használják. Életük szerves része, mivel jobb teljesítményt, kevesebb izom fájdalmat, sérülést és tejsavképződést, valamint jobb állapotú ízületeket köszönhetnek az MSM-nek.

Allergiás reakciók során is segíthet

Az MSM egy természetes hisztamincsökkentő. A hisztamin egy immunreakció, a szervezet fenyegetettsége ellen, mely allergiás rohamok alatt hirtelen és nagy mennyiségben szabadul fel jellegzetes tüneteket okozva.

MSM az allergiára

Méregtelenítő hatás

Az MSM kénben gazdag tulajdonsága miatt rendkívül hatásos detoxifikáló vegyület, mely hozzájárul a máj egészségének megőrzéséhez. Az MSM együtt dolgozik a vitaminokkal és aminosavakkal, hormonokkal, enzimekkel, antitestekkel és az antioxidánsokkal egyaránt. Nem utolsó sorban beszámolók szerint a beviteltől számított 20 percen belül képes enyhíteni a másnaposság tüneteit.

Mi a glükozamin?

A glükozamin egy amino-monoszacharid, mely a legfőbb építőkövei porcainknak. Fő szerepe az ízületi- és porcszövetek újraképződésének biztosítása. Természetes anyag, amit tengeri állatok kitinpáncéljából állítanak elő. Például az új-zélandi taréjos zöldkagylóból, melynek több mint 13%-a glükozamin. Ételekben ugyan megtalálható, de csak csekély mennyiségben. Bevitelét ajánlott glükózamin-szulfáttal kiegészíteni.

Glükozamin hatása az ízületi fájdalmakra

Mire jó a glükozamin?

Megőrzi az ízületek épségét

A kötő- és támasztószöveteket belülről porcsejtek és a sejtek által termelt sejtközötti állományok, míg kívülről kollagének, és proteoglikánok (glükozamin és kondroitin) alkotják. A rugalmas rostoknak a szerkezete hálószerű, melyet többek között a glükózamin tölt ki. Minden glükózamin molekula 2-3 vízmolekulát köt magához, így alakulnak ki a sejt közötti vízterek. A kialakult víztereken keresztül történik a sejtek anyagcseréje, tápanyagok és az oxigén szállítása.

A porckopás, arthrosis során a porcszövet sejtközötti állományában lecsökken a  vízmegkötésre képes proteoglikánok (glükózamin és kondroitin) mennyisége, a porc veszít  víztartalmából és sérülékenyebb lesz.  Azonban a külső forrásból bevitt glükozamin pótolja a szervezetbeli hiányt, elősegíti a proteoglikán szintézist, ezáltal lassítja, illetve megszünteti az arthrosisos betegek szervezetében lezajló porckárosító folyamatokat.

Fokozza a kollagénképződést

A glükozamin –akárcsak az MSM–, kulcsszerepet játszik a testünk kollagénképződésében. Egyfajta katalizátorként szolgál a glukozaminglikán- –röviden: GAG– szintézisben, mely fokozza a porcsejtek számára rendelkezésre álló kollagén mennyiségét. A GAG fontos építőelemként megtalálható az emberi bőrben, kötőszövetekben és porcokban. A tartós igénybevétel és a természetes öregedési folyamat során a GAG tartalom csökken, melyet táplálékkiegészítővel pótolhatunk.

Regeneráció - Izomépítés

Melyiket válasszam? MSM vagy glükozamin?

A glükozamin megvédi porcszövetünket az elhasználódástól. Ez egy természetes anyag, mely jelen van minden ember szervezetében, mivel a porcok fő alkotóeleme. Számos kutatás alátámasztotta, hogy csökkenti az ízületi fájdalmakat és javítja azok mozgathatóságát.

MSM pótlással javítható az ízületek rugalmassága, csökkenthető azok merevsége és duzzanata, serkenthető a sejtek vitalitása, halványítható a hegesedés. Bizonyítottan fájdalom és gyulladáscsökkentő hatású, gátolja az izomgörcsök kialakulását.

Egyik sem jobb a másiknál, mivel mind a kettőnek számos pozitív, egészségmegőrző tulajdonsága van, amelyek más és más módon fejtik ki hatásukat. Sőt közelebb állunk az igazsághoz, ha azt mondjuk, a kettőt együtt alkalmazva hatékonyabb eredményeket érhetünk el, mint külön szedve azokat.

 

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

1. http://www.myprotein.com/thezone/supplements/whats-the-difference-between-msm-and-glucosamine/

2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5372953/

3. https://www.myprotein.hu/blog/kiegeszitok/glukozamin-mire-jo-hatasa-szedese/

4. http://nepgyogyaszat.com/cikkek/msm.htmlhttp://eletmodszer.com/blog/msm-a-szepsegunk-es-egeszsegunk-ore.html

5. http://www.laborexpress.hu/msm-krem

Fazekas Dániel
Cikkíró, táplálkozási és életmód tanácsadó, junior testépítő
Fazekas Dániel profiljának megtekintése
A nevem Fazekas Dániel, Budapesten születtem. Életem legnagyobb részét a testépítés és az ahhoz tartozó egészséges életmód teszi ki. 15 éves koromban határoztam el magam, hogy változtatni fogok, mind az életvitelemen, mind a megjelenésemen. Eleinte a saját testsúlyos, későbbiekben a súlyzós edzés fortélyait sajátítottam el. Az évek során számos diétát követtem, legyen az versenyfelkészülés idején, vagy tömegnövelés érdekében alkalmazott. 5 év folyamatos ismeretszerzés, tanulás és edzésmúlt után úgy döntöttem ideje megmérettetni magam másokkal is. IFBB Junior Testépítő és Fitness Magyar Kupán, a második helyért járó ezüst érmet vihettem haza klasszikus testépítés kategóriában. Immár 6 évnyi, folyamatosan bővülő tudásommal szeretnék segíteni azokon, akik egészségesebb, fittebb életre vágynak.
myprotein