Ugrás a fő tartalomra
Táplálkozás

A Candida | tünetei, diéta, étrend, kezelése

A Candida | tünetei, diéta, étrend, kezelése
Ádám Norbert
Szerkesztő és minősített személyi edző6 év Ago
Ádám Norbert profiljának megtekintése

A 90-es években és a 2000-es években is igen nagy népszerűségnek örvendett a Candida-diéta – azt gondolom, aki valaha foglalkozott az étrendjével biztos, hogy már hallott róla. Nyilván, mint minden esetben, a tények mellé rengeteg sarlatánság és varázslás épült. Ennek a cikknek a célja, hogy pontosan bemutassa, mi az a Candida ill. a candidiasis és mi a hivatalos megközelítés a kezelésére.

Mi az a Candida?

A Candida egy gombanemzetség. Amikor valaki a Candidáról beszél, akkor mindig ezen nemzetség egyik fajára, a Candida albicans-re (innentől csak Candida) gondol. Mint már leírtam, ez egy gomba. A testünkön található gombákat alapvetően 3 csoportba szokták osztani: sarjadzó (vagy élesztő), fonalas és dimorf. A Candida a sarjadzó csoportba tartozik.

Baktériumok és gombák

A testünkben és a testünk felszínén egy hihetetlenül gazdag mikroflóra található, tele baktériumokkal és gombákkal. A belünkben található bélflóra egyre nagyobb figyelmet kap – védő és támogató szerepét egyre több területen ismerik fel, egyensúlyának felborulását pedig napról napra több kórképben azonosítják. A bélflóránkban (és testünk más területein megtalálható flórákban is) egy kényes egyensúly áll fent. Vannak baktériumok, amik nekünk jót akarnak és vannak baktériumok és gombák, amik alapvetően kárt okozhatnak bennünk, ha nagy mennyiségben megjelennek (ezeket hívjuk opportunista flórának). A jó baktériumok kordában tartják a rosszakat és nem engedik, hogy azok elszaporodjanak. Felmerülhet a kérdés, hogy miért vannak olyan baktériumok és gombák ezekben a flórákban, amik kárt okozhatnak nekünk – nos, a válasz valószínűleg az, hogy azért, mert valami hasznuk van. Ha nem is közvetlenül számunkra, de a számunkra fontos baktériumok számára.

Candida diéta

Amíg egyensúly van, addig probléma nincs. Mitől borulhat fel az egyensúly? Tegyük fel, hogy az ember elkap valami komoly betegséget és antibiotikum kúrára lesz szüksége. Sajnos az antibiotikum nem válogat a jó és a káros baktériumok között – pusztít mindent, amit talál. Ettől még az antibiotikumok nagyon hasznosak – gondolom mindenki feküdt már 40 fokos lázzal 1 napot, majd kapott egy antibiotikumot és 4-5 óra múlva majdnem lázmentesen ébredt. Viszont tény, hogy ezek a gyógyszerek a barátságos bélflórát is kicsinálják. A barátságos flóra gyengülése teret ad az opportunista flórának a terjeszkedésre és szaporodásra. Ilyen helyzetekben fordulhat elő, hogy a Candida „elszabadul” és túlszaporodik, ez pedig több területen is fertőzéshez vezethet.

Az egyensúly felborulását nem csak antibiotikum okozhatja, az immunrendszer legyengülése, a fokozott stressz, és az olyan faktorok, mint a cukorbetegség, bizonyos (tehát nem mind!) fogamzásgátlók, és a szénhidrát dús táplálkozás növeli a hajlamot a gombás fertőzésekre.

A Candida albicans és a candidiasis

Ez a gomba 0-45 °C hőmérsékleten képes szaporodni, a számára ideális pH 4,5-5,5 és oxigénhiányos környezetben cukrok erjesztésével állít elő energiát. A Candida elszaporodását követő tünetek meglehetősen általánosak, így gyakran sokáig fel sem merül a candidiasis, mint opció. A tüneteket több csoportba oszthatjuk:

  • Idegrendszerrel kapcsolatos tünetek: ezek közé tartozik a fáradékonyság, a depresszió, a pánikbetegség, a feledékenység és memóriazavar, fejfájás.
  • Emésztőrendszeri tünetek: a has puffadása, bélgázok, hasmenés.
  • Nőgyógyászati, urológiai tünetek: hüvelyi folyás, égő és viszkető érzés (a Candida felelős a gombás hüvelyi fertőzések jelentős részéért), prosztatagyulladás, menstruációs zavarok.
  • Allergiás és bőrtünetek: hajhullás, viszkető területek, ekcéma, szájpenész.
  • Egyéb: testsúly változása.

Candida a vérben?

A Candida ugyan bekerülhet a vérünkbe is – de ebben az esetben nagyon súlyos problémával nézünk szembe. Amikor a gombák vagy baktériumok bejutnak a vérünkbe és elszaporodnak, azt az állapotot sepsis-nek nevezzük. Nagyon súlyos probléma, sürgősségi ellátásra van szükség. Ez viszont egy nagyon ritka és extrém eset. Maradjunk annyiban, hogy ennek az esélye nagyon kicsi és így nem érdemes ezt mélyebben tárgyalni.

Candida gomba ellen

Honnan tudjuk, hogy candidiasisban szenvedünk?

Nyilván van valami problémánk, amivel már egy jó ideje járjuk az orvosokat és nem találunk rá megoldást. Ha most ülünk a gép előtt és eszünkbe jut, hogy mi is depressziósak vagyunk, tehát biztos candidiasisban szenvedünk, nos, valószínűleg nem. A candidiasis diagnózisát orvos adhatja ki – ha valaki mindenféle tenyésztés, stb. nélkül azt mondja, hogy candidiasisban szenvedünk, akkor számítsunk rá, hogy hamarosan egy terméket is elő fog venni, amit eladhat nekünk. Ebben az esetben álljunk fel, sétáljunk ki és keressünk egy orvost (!!!), aki hiteles diagnózist tud felállítani – megfelelő kezeléssel. A megfelelő azonosítás laborvizsgálatok segítségével történik!

A candidiasis kezelése

Itt ismételten ki kell hangsúlyoznom az orvosi felügyelet fontosságát! Tudom, hogy az fitness iparban divat az orvosok és az egészségügyi rendszer, illetve a gyógyszerek szidása – már-már ütőlapként, aduászként szokás az „én az orvosokkal/egészségüggyel ellentétben meg foglak gyógyítani, ők csak gyógyszerezni akarnak, amíg lehet” kártyát kijátszani. Mindazonáltal ahogy a tesztelésnél, a kezelésnél is kérjünk orvosi segítséget!

Vegyünk egy példát: amennyiben a candidiasis a hüvelyt érinti és az említett hüvelyi folyáshoz vezet, a kezelés helyi és szisztémás módszerekkel egyaránt történik – tehát olyan krémekkel, amik nem csak gombaellenesek, de gyulladáscsökkentők (a viszketés, égető érzés ellen), és szájon át szedhető gomba ellenes szerekkel. A candidiasis egy igen makacs fertőzés, ezért a kezelést2-3 hét elteltével akkor is meg szokták ismételni, ha nincs semmilyen tünet, ami ezt indokolná. Senki nem akarja megkockáztatni egy krónikus candidiasis kialakulását –rengeteg szenvedés, orvoshoz járás, viszketés, stb. Ne kockáztassunk sarlatánokkal, menjünk el egy rendes orvoshoz és kapjunk rendes kezelést.

Candida és az étrend kapcsolata

Candida és az étrend ill a diéta kapcsolata

Mint már írtam, a cukorbetegség, a szénhidrátban gazdag táplálkozás – ezek mind fokozzák a candidiasis és egyéb gombás fertőzések kialakulásának valószínűségét. Tehát mit tehetünk ez ellen? Nos, nyilván legyünk egészségesek – ne hízzunk el, ne legyünk inzulinrezisztensek és ne legyünk cukorbetegek. A napi szénhidrátbevitelünket tartsunk egy normális értéken, a bevitt kalóriákat nagyjából egyenletesen osszuk el a fehérjék, szénhidrátok és zsírok között – így elkerülhetjük a túl magas szénhidrátbevitelt. Figyeljünk a bevitt szénhidrátok minőségére, részesítsük előnyben az alacsony glikémiás indexszel rendelkező forrásokat ill. azokat, melyeknek magas a rosttartalma. Ha ezeket szem előtt tartjuk, akkor csökkentjük a candidiasis kialakulásának veszélyét.

Másik fontos dolog a bélflóránk támogatása. Mint láttuk, a Candida azért tud elszaporodni, mert az egészséges, barátságos baktériumflóránk sérül. Támogassuk a flóránkat pre- és probiotikumokkal. Prebiotikumok alatt a különféle rostokat, rostban gazdag zöldségeket és gyümölcsöket értjük, melyek a már meglévő flórát képesek táplálékkal ellátni. A probiotikumok konkrét baktériumokat tartalmazó élelmiszerek, mint például a joghurt, vagy a kefír, illetve a laktofermentált élelmiszerek (pl. savanyú káposzta) – ezek képesek új baktériumokat betelepíteni a belünkbe és visszaépíteni a lepusztult bélflórát.

Összefoglalás:

Talán a legfontosabb tanács, amit meg kell fogadni: ha candidiasis gyanúja merül fel bennünk, azonnal forduljunk orvoshoz és hagyjuk, hogy az orvos a megfelelő teszteket elvégezze, majd az eredmények alapján a megfelelő kezelést felírja. Meneküljünk az olyanoktól, akik tesztek nélkül diagnosztizálnak, majd felajánlják a saját megoldásukat.

 

OLVASD EL EZEKET IS:
Táplálkozás

Étrendtervezés 5 lépésben

Az áhított fizikum elérésnek az alapja a célnak megfelelően összeállított étrend. Ha tettél egy új évi fogadalmat – legyen az izmosodás, fogyás, erősödés vagy a teljesítményed bármilyen mértékű növekedése – akkor annak eléréséhez egy jó étrend nélkülözhetetlen.

Táplálkozás

A ketogén diéta alapjai

A sporttáplálkozás tudományban és az egészségtudatos étkezés világában nagy figyelmet kapott a ketogén diéta és különböző verziói. A fő elgondolás az, hogy testünket a ketózis állapotába juttatjuk. Amint elérjük a ketózist, testünk az elraktározott és elfogyasztott zsírt használj energiaforrásnak, és nem az étkezés során elfogyasztott szénhidrátokat.

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

Ádám Norbert
Szerkesztő és minősített személyi edző
Ádám Norbert profiljának megtekintése
Ádám Norbert írónk okleveles vegyészmérnök, MSc diplomáját orvosi/molekuláris Biotechnológiából szerezte, mindemellett minősített IFBB személyi edző. Szakterületei a táplálkozás tudomány, rezisztencia edzés és az étrend-kiegészítők témaköre, mindezt bizonyítékon és kutatásokon alapuló megközelítéssel. Norbert a Men’s Health Hungary állandó szerzője, illetve saját blogján is megosztja tudását a nagyérdeművel. Személyi edzőként a Flex Gym-ben találod meg Budapesten. Nagy hangsúlyt fektet az önképzésre és ismeretei frissítésére. Az egyetemen szerzett tudását és a tudomány iránti szenvedélyét most a sportban kamatoztatja. Norbertről és tevékenységéről itt tudhatsz meg többet: https://www.linkedin.com/in/norbert-ádám-645a5515a és Facebook-on: https://www.facebook.com/adamperformance. Egész életében sportolt – 16 évet karatézott és 2 évet thai boxolt. 19 éves korában váltott a súlyzós edzés irányába, amit azóta is űz. Edzéseken jó ideje a maximális erő fejlesztése és egy kiemelkedő fizikum felépítése a célja.
myprotein