Ugrás a fő tartalomra
Edzés

Futás vagy súlyzós edzés? | Melyik a jobb az öregedés szempontjából?

Futás vagy súlyzós edzés? | Melyik a jobb az öregedés szempontjából?
Evangeline Howarth
Író és szakértő5 év Ago
Evangeline Howarth profiljának megtekintése

Olvasási idő: 3 perc Fordította: Kelemen József

 

Az egyik legalapvetőbb cél, amit szeretnénk elérni az életben, hogy fittek és fiatalosak maradjunk. Bárcsak egy mondatban körül lehetne írni, hogyan is érhetjük el ezt… Nos, egy tanulmány szerint, amiről a The European Heart Journal című folyóirat számolt be, a futás segíthet az előbb említett cél elérésében.

Már jó ideje tudjuk, hogy az edzés nagyon előnyös az egészségünkre, típustól függetlenül, de amire kisebb hangsúlyt fektettünk, hogy az edzés hogyan is befolyásolja a testünk öregedési folyamatait.

A Lipcsei Egyetem kutatói, az állóképességi, súlyzós és magas intenzitású intervall (HIIT) edzést hasonlították össze. A kutatásba 124 egészséges önkéntest vontak be, akik ez idáig inaktívnak számítottak.

Futás vagy súlyzós edzés

 

Hogyan zajlott a kutatás?

Az önkéntesek véletlenszerűen lettek beosztva a három csoport egyikébe, ezután pedig az adott típusú edzést végeztek heti háromszor, 6 hónapon keresztül.

A HIIT edzés, egy bemelegítés utáni sprinteléseket jelentett. A súlyzós edzés csoport tagjai különféle súlyzós gyakorlatokat végeztek. Az állóképességi csoport tagjai pedig hosszú futásokra indultak.

A kutatók a 6 hónap elteltével, a különféle edzésmódszerek sejtekre gyakorolt hatásait vizsgálták, ezen belül is a telomeráz aktivitásra és telomer hosszának vizsgálatára fókuszáltak.

 

Mi is ez a telomer?

A telomer egy olyan DNS szakasz, ami a kromoszómák végeinél helyezkedik el, ez a szakasz feladata, hogy megóvja a genetikai információt és lehetővé teszi a sejtosztódást. Minden alkalommal, amikor sejt osztódik, ez a szakasz rövidül, ez addig folytatódik ameddig a sejt többé nem lesz képes osztódásra. A telomer régió rövidülésével magyarázzák az öregedést. A telomeráz pedig egy olyan enzim, amely képes a telomer régió meghosszabbítására, ami által lelassítja az öregedés folyamatát.3

Kutatások már beszámoltak arról, hogy a fizikai aktivitás, segíti a telomeráz működését, illetve arról is, hogy a rövidült telomerekkel a szív és érrendszeri megbetegedések kockázata növekszik.1

 

Milyen eredménnyel zárult a kutatás?

Azt találták, hogy a HIIT edzés és a futás jelentősen megemelte a telomeráz működését és a telomer hosszát, azonban ezt nem figyelték meg azoknál, akik súlyzós edzés végeztek. Ez azt jelentheti, hogy az állóképességi és HIIT edzés előnyösebb lehet az öregedés szempontjából, mint a súlyzós edzés.

A kutatók szerint, ez a megfigyelés, rávilágít az edzés fontosságára, az öregedéssel járó betegségek megelőzésében.

Dr. Christian Werner – aki részt vett a kutatásban – úgy hiszi, hogy ezek az eredmények evolúciós tényezőkön alapulnak. „Az evolúciós szempontból vizsgálva, az állóképességi és magas intenzitású edzés jobban megközelíti azt a mozgásformát, amiben az őseink is részt vettek”.

Ez alapján, milyen edzést végezzünk?

Amennyiben, az öregedés mérséklése a célod, akkor a tanulmány alapján érdemes lehet kipróbálnod a futást. A sprintelések vagy a hosszútávfutások is, segíthetnek a sejtek egészségének fenntartásában. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a súlyzózással fel kellene hagynod, több másik kutatás beszámolt arról, hogy a súlyzós edzés a sarcopéniától (korral járó izomtömeg csökkenéstől) óvhat meg.4

Összefoglalás

Ha a legjobban szeretnéd érezni magad a bőrödben, mindenképp sportolj valamit! Attól függetlenül, hogy ez a tanulmány az állóképességi edzés javára dől, ha te nem szeretsz futni, akkor olyan sportot válassz amit szívesen csinálsz. Azzal is javulhat az egészséged, erőnléted és akár az önbizalmad is. Törekedj az egyensúlyra, maradj aktív és majd meglátod az új életmód milyen előnyökkel is jár.

1 Werner, C., Fürster, T., Widmann, T., Pöss, J., Roggia, C., & Hanhoun, M. y Laufs, U.(2009). Physical exercise prevents cellular senescence in circulating leukocytes and in the vessel wallCirculation120(24), 2438-2447.

2 López-Otín, C., Blasco, M. A., Partridge, L., Serrano, M., & Kroemer, G. (2013). The hallmarks of agingCell153(6), 1194-1217.

3 Siegel, L. (2013). Are telomeres the key to aging and cancer?Learn. Genetics. The University of Utah. Retrieved30.

4 Thomas, D. R. (2010). SarcopeniaClinics in geriatric medicine26(2), 331-346.

Evangeline Howarth
Író és szakértő
Evangeline Howarth profiljának megtekintése

Evangeline fiatal kora óta versenyszerűen sportolt. RYA minősített vitorlás oktatóként tisztában van vele, hogy mennyire fontos a megfelelő táplálkozás az extrém és állóképességi sportokban, mivel a Team GBR csapatában és az egyetemi első számú csapat edzőjeként és kapitányaként szerzett tapasztalatot.

Szabadidejében Evangeline szeret futni, különösen maratonokat. Hétvégén vízi sportokat űzve vagy a hegyekben túrázva találod. Kedvenc estéit HIIT edzésekkel vagy guggolásokkal tölti az edzőteremben, mielőtt összedobna egy jó fűszeres ételt, egy tonna zöldséggel - yum!

Evie tapasztalatairól itt tudhatsz meg többet.

myprotein