Ugrás a fő tartalomra
Táplálkozás

A D-vitamin hatása, forrása és hiánytünetei | Útmutató a D-vitamin fogyasztáshoz

A D-vitamin hatása, forrása és hiánytünetei | Útmutató a D-vitamin fogyasztáshoz
Claire Muszalski
Regisztrált dietetikus4 év Ago
Claire Muszalski profiljának megtekintése
Fordította: Rózsa Zoltán

Bent ragadtál a lakásban? Vagy épp nem tudsz kiigazodni a szeszélyes tavaszi időjáráson? Lehet, úgy érzed, hiányzik a rég nem látott napfény... és ez valószínűleg így is van. Mivel a D-vitamin fő forrása a napsütés, így elengedhetetlen lehet a szervezet különféle funkciójának normál működéséhez. Tehát, mielőtt lefoglalnál valami egzotikus nyaralást,örömmel osztjuk meg veled a hírt, hogy van egy sokkal olcsóbb mód arra, hogy elegendő  D-vitaminhoz juss hozzá. Olvass csak tovább, és máris megtudod...

Cikkünkben az alábbi témákról olvashatsz többet:

D-vitamin kapszula

Mi is az a D-vitamin?

A D-vitamin egy esszenciális mikrotápanyag, amely nélkülözhetetlenül fontos egészséged megőrzéséhez, beleértve csontjaid megfelelő működésének fenntartását. Kis mennyiségben megtalálható olajos halakban, mint például a hering, a szardínia, a tonhal és a makréla. A megfelelő bevitel érdekében, hozzáadott D-vitamin formában gyakran megtalálható olyan élelmiszerekben, mint a tejtermékek, müzli és dzsúszok.

D-vitamin szükségleted jelentős részét kielégítheted azzal, ha elegendő mértékben éri napsugárzás a bőrödet. Akár 80-90%-ban is fedezheted napi D-vitamin szükségleted a napsütésnek köszönhetően. A naptej használata, ill. a felhős időjárás vagy az öltözék is mérsékli a bőrödet érő UV-sugárzást.  Így amennyiben nem egy egzotikus országban élsz, ahol magas a napsütéses órák száma, nagy eséllyel nem éri bőröd elegendő napfény ahhoz, hogy szervezeted előállítsa a szükséges mennyiségű D-vitamint. Az éves napsütéses órák legmagasabb száma az Egyenlítő közelében tapasztalható. A legjobb kompromisszumot az elégtelen és a túl sok napsütés között valahol 5 és 30 perc között határozható meg, legalább heti két alkalommal délelőtt 10 és délután 3 óra között.1

Az elégséges D-vitamin bevitel elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy olyan létfontosságú szerveid, mint a szív, a tüdő, az agy, a máj vagy az izomzat megfelelően működjön.2

hal, mint D-vitamin forrás

Mi a különbség a D2-vitamin és a D3-vitamin között?

1. D-vitamin a súlycsökkentéshez

Egyes tanulmányok kimutatták, hogy kalcium és D-vitamin fogyasztás következtében az aktív hatóanyagot fogyasztó csoport LDL vérkoleszterin szintje és a csípőbősége egyaránt jelentősen csökkent. Ezeket a potenciális előnyöket túlsúlyos és elhízott nőkben észlelték, akik esetében korábban alacsony volt a kalcium fogyasztás.9 További kutatásokra szükség van azonban még ebben a témában.

2. A csontok és ízületek egészsége

A megfelelő mennyiségű D-vitamin fogyasztás hozzájárul a csontok ásványianyag-tartalmának fenntartásához azáltal, hogy elősegíti a magasabb vér-kalcium koncentráció meglétét. A D-vitamin elősegíti a hatékony kalcium felszívódást a vastag- és vékonybelekből. Több kutatás igazolta, hogy a D-vitamin fogyasztás növelheti a csontok kalcium koncentrációját.3

Magas megterheléssel járó sporttevékenységek vezethetnek ízületi fájdalmakhoz. Habár az ízületi panaszok általános velejárói a magas intenzitású fizikai aktivitásnak, jelentős diszkomfortot okozhatnak, és csökkenthetik a sportteljesítményt. A kielégítő D-vitamin bevitel segíthet a csontok egészségének megőrzésében, az oszteoporózis (csontritkulás) vagy oszteomalácia (csontlágyulás) elkerülésében. Ez segíthet abban, hogy idősebb korodban is megőrizhesd atletikus életviteled, és ne kelljen lemondanod a sport örömeiről.

D-vitamin hatása

Potenciális mellékhatások

Az ajánlott dózis fogyasztása esetén biztonságos a D-vitamin fogyasztás. A legtöbb személy számára semmilyen mellékhatással nem kell számolni, amennyiben az ajánlott dózist követve használnak D-vitamin kiegészítőket. A testes megóvja önmagát attól, hogy túl sok napsütés érje. Felnőttek esetében az ajánlott mennyiség felső küszöbje 4000 NE/nap körül határozható meg, melyről még elmondható, hogy nem jelentkeznének mellékhatások.2

A D-vitamin hiány és hiánytünetek

A hosszú távú D-vitamin hiány klasszikus példája az angolkór - olyan betegség gyermekeknél, amely lágy csontokat és csontváz-deformációkat okoz a nem megfelelő csontmineralizációnak köszönhetően. Felnőtteknél a hiány leggyakoribb következménye a gyenge csontok. A tünetek között szerepel a csontfájdalom és az izomgyengeség, mindez jelentkezhet viszont egészen enyhe formában is.

Az egészséges immunrendszer és az izomműködés fenntartása érdekében elengedhetetlen a megfelelő D-vitamin bevitel, ami minden sportoló étrendjének alapvető részét képezi.

Ha aggódnál a D-vitamin szinted miatt (például ha vegán étrendet követsz, és kerülöd a napfényt), beszélj orvosoddal a hiány elkerülésének legjobb módjáról! Az alábbiakban felsoroljuk azokat a lehetséges helyzeteket, melyek esetén érdemes lehet egyeztetni orvosoddal a D-vitamin-kiegészítő szedéséről:

1. Levertség

A szerotonin jelenti a jó közérzeted fenntartásáért felelős hormonális folyamatok egyik kulcs szereplőjét. Erős napsütés következtében szervezeted szerotonin szintje megemelkedhet. A levertség és melankolikus kedélyállapot, valamint a D-vitamin között lehet korreláció.5 Így, ha permanensen szomorúnak érzed magad, lehetséges, hogy nem fogyasztasz elengedő D-vitamint.

2. Idős kori csontfájdalom

Az életkor előrehaladtával a bőr nem szintetizál annyi D-vitamint, mint fiatalabb korában. Ezen túlmenően az idősebbek hajlamosak több időt bent bent tölteni, és kevesebb D-vitaminnal dúsított ételt fogyasztani.

3. Túlsúly és elhízás

Mivel a D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, így zsírszöveteidben „összegyűlhet” a mikrotápanyag. Minél magasabb a testzsír százalékod, annál több D-vitamint tudsz tárolni a zsírszövetekben. Ez ahhoz vezethet, hogy szervezeted kevesebb D-vitamint tud felhasználni. Magasabb izomtömegű vagy nagyobb testalkattal rendelkező személyek D-vitamin szükséglete szintén magasabb lehet. A gyomor bypass műtét a vékonybél azon szakaszát érinti, ahol a D-vitamin felszívódik, ami így hátrányos helyzetbe hozza a testet hiszen nem tud elegendő tápanyagot felszívni az elfogyasztott táplálék után.13

4. Sötétebb a bőröd vagy korlátozottan ér csak napfény

A bőrben lévő nagyobb mennyiségű melanin csökkenti a bőr azon képességét, hogy az UV-sugarakat felvegye a D-vitamin előállításához. Bárki, aki ritkábban hagyja el otthonát, vagy különös figyelmet fordít a napfény elkerülésére, valószínűleg nem képes elegendő mennyiségű D-vitamint előállítani a napfényből. Minél gondosabban kerüli az UV-sugarakat, annál nagyobb szükség lehet dúsított élelmiszerekre vagy étrend-kiegészítőkre.

tojássaárgája, mint D-vitamin forrás

Kiknek ajánlott a D-vitamin fogyasztás?

A lakosság egészét érintő probléma a D-vitamin hiány, amely nem korlátozódik etnikai kisebbségekre, fiatal gyermekekre vagy idős személyekre. Több kutatás rámutatott arra, hogy nehéz olyan rétegeket, csoportokat keresni egy társadalomban, amely nem rendelkezik valamilyen fokú D-vitamin deficittel. Fokozott D-vitamin hiány kockázattal kell azoknak számolni, akik olyan területen élnek, ahol alacsony a napsütéses órák száma. Magyarországon az őszi, téli és tavaszi időszakban jelentősen nagyobb a D-vitamin hiány veszélye.

A sötétebb bőrtónussal rendelkező személyek több napsütést igényelnek a D-vitamin szintetizáláshoz, így a D-vitamin deficit kockázata is magasabb, mint a világos bőrű személyek esetében.

Habár a D2- és D3-vitamin egyaránt elérhető kiegészítő formában, mégis a legtöbb szakember a D3-vitamin kiegészítést javasolja elsősorban. Mivel a populáció jelentős hányadát érinti a D-vitamin hiány, így jelentős esély van rá, hogy te is profitálhatsz a D-vitamin beviteled fokozásából!

20%-os kedvezmény vitamin és ásványi anyag készítményeinkre!

Szerezd be a vitamin és ásványi anyag kiegészítőinket 20%-os kedvezménnyel a VITAMINBLOG kód használatával, és érd el fitnesz céljaid a Myprotein támogatásával!

D-vitamin források és adagolás

D-vitamin források

Amennyiben étkezéseiddel vagy étrend-kiegészítő formájában viszed be a D-vitamint, emésztőrendszered a májba juttatja, ahol egy 25(OH)D elnevezésű anyaggá alakul.2 Ezt követően tested képes felhasználni a megemésztett D-vitamint.

Számtalan eltérő módon fogyaszthatsz D-vitamin kiegészítőket. Elérhető kizárólag D-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítőként, kalciummal kombinált formában és multivitamin készítményként. Ahogy korábban is olvashattad, a legtöbb szakértő a D3-vitamin fogyasztását javasolja elsősorban kiegészítőként.

A napsütés mellett, olyan zsíros halak, mint a hering, a szardínia, a tonhal és a makréla szintén hozzájárulhatnak a kívánt napi D-vitamin bevitel eléréséhez. Továbbá, az olyan hozzáadott D-vitamin tartalommal rendelkező ételek, mint bizonyos tejtermékek és müzlik, további kiegészítést jelenthetnek.

Annak ellenére, hogy ezek az élelmiszerek nagy mennyiségben tartalmazhatnak D-vitamint, nem érdemes figyelmen kívül hagynod az egyik legkényelmesebb és legköltséghatékonyabb megoldást, amelyet az étrend-kiegészítők jelentenek. Ilyen kényelmes és pénztárca barát D-vitamin forrás lehet D-vitamin tablettánk, amellyel könnyedén fedezheted napi D-vitamin szükségleted.

Hasonlóan hatékony megoldás lehet a csukamájolaj, amely nem csupán D-vitaminnal, de esszenciális zsírsavakkal és A-vitaminnal is ellátja szervezted. Hasonlóan kényelmes és gyors megoldás az étrend-kiegészítőkhöz.

Amennyiben komplex megoldást keresel vitamin szükségleted kielégítésére, jó döntés lehet számodra egy multivitamin készítmény. A legtöbb multivitamin készítmény nem tartalmaz túl nagy mennyiségű D-vitamint, ezt fontos számításba venni étrended megtervezésekor. Előnye a multivitamin készítményeknek, hogy egyéb esszenciális ásványi anyagokat (pl. magnézium, kalcium, cink, szelén) és vitaminokat (pl. A-vitamin, E-vitamin, B-vitamin, K-vitamin és C-vitamin) is tartalmaznak.

Példák a D-vitamin forrásokra

  • Napsütés és UV lámpák
  • Zsíros halak – 85 gramm lazac 450 IU D-vitamint tartalmaz
  • Tonhal konzerv - 150 IU D-vitamin tartalom/115 gramm
  • Tojássárgája - 40 IU
  • Gomba - 400 IU / 85 gramm
  • Hozzáadott D-vitamin tartalmú tej
  • Hozzáadott D-vitamin tartalmú müzli
  • Csukamájolaj– 1300 IU
  • Étrend-kiegészítők

D-vitamin adagolás

A magyar D-vitamin konszenzus szerint őszi és téli hónapokban mindenkinek kötelező lenne a D-vitamin kiegészítés, mivel a magyar emberek 95%-a téli hónapok végére D-vitamin hiányos (ebbe beleértve a csecsemők és a gyerekek is), a szükséges mennyiség pedig normál étrendből nem fedezhető, így a kiegészítés mindenképpen szükséges. Alábbi táblázatban olvashatod a magyar konszenzus ajánlásait. 1 NE (nemzetközi egység = IU) D-vitamin egyenlő 0.025 mikrogramm hatóanyaggal, azaz 1000 NE = 25 mikrogramm.

Korcsoport Egy napra javasolt dózis Biztonságosan bevihető mennyiség egy napra eső felső határa
Csecsemők 400 - 1000 NE 1000 NE
Gyermekek (1-6 év) 600 - 1000 NE 2000 NE
Gyermekek (6 év felett) 600 - 1000 NE 2000 NE
Serdülők 800 - 1000 NE 4000 NE
Felnőttek 1500 - 2000 NE 4000 NE
Túlsúlyos felnőttek 3000 - 4000 NE 4000 NE
Terhes nők 1500 - 2000 NE 4000 NE

Konklúzió

A D-vitamin egy olyan esszenciális tápanyag, amely mindenki számára segíthet az immunrendszer, a csontok és a létfontosságú szervek egészségének megőrzésében. Habár sok természetes forrásból beviheted ezt az elengedhetetlen fontosságú vitamint, a táplálékkiegészítők garantált megoldást jelenthetnek a D-vitamin deficit elkerülésére. Amennyiben követed a dobozon is olvasható instrukciókat, úgy könnyedén elkerülheted a túladagolást. Ne feledd, hogyha D-vitamin hiányosnak érezed magad, akkor fontos kezelőorvosoddal konzultálnod, mielőtt bármilyen jelentős változtatást eszközölnél étrendeden!

Ne felejtsd, a VITAMINBLOG kód használatával 20%-os kedvezménnyel szerezheted be a vitamin és ásványi anyag kiegészítő oldalon található termékeket.

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

  1. WebMD Vitamin D fact file – accessed on 7th August 2015 http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-929-vitamin%20d.aspx?activeingredientid=929&activeingredientname=vitamin%20d
  2. Vitamin D Council – accessed on 7th August 2015 http://www.vitamindcouncil.org/about-vitamin-d/what-is-vitamin-d/
  3. http://semmelweis.hu/mediasarok/2013/09/23/weborvos-hu-tizbol-kilenc-magyar-d-vitamin-hianyos/
  4. Manual of Nutrition – Tenth Addition, Reference Book 342, pages 63/64 – accessed on 7th August 2015
  5. Vitamin D’s Role in health – deterministic or indeterminate? – Stephanie Dunne and Jenna A. Bell, PhD, RD, Today’s Dietitian, Vol. 16 No. 7 P. 48 – accessed on 7th August 2015 http://www.todaysdietitian.com/newarchives/070114p48.shtml
  6. American Journal of Geriatric Psychiatry – Vitamin D Deficiency Is Associated With Low Mood and Worse Cognitive Performance in Older Adults – accessed on 7th August 2015 http://www.ajgponline.org/article/S1064-7481(12)60890-2/abstract
  7. Vitamin D for Health: A Global Perspective – accessed on 7th August 2015 http://www.mayoclinicproceedings.org/article/S0025-6196%2813%2900404-7/fulltext
  8. Vitamin D: Health Benefits and Recommended Intake – accessed on 7th August 2015 http://www.medicalnewstoday.com/articles/161618.php
  9. Zittermann, A., Frisch, S., Berthold, H. K., Götting, C., Kuhn, J., Kleesiek, K., … & Koerfer, R. (2009). Vitamin D supplementation enhances the beneficial effects of weight loss on cardiovascular disease risk markers. The American journal of clinical nutrition, 89(5), 1321-1327.
  10. Major, G. C., Alarie, F., Doré, J., Phouttama, S., & Tremblay, A. (2007). Supplementation with calcium+ vitamin D enhances the beneficial effect of weight loss on plasma lipid and lipoprotein concentrations. The American journal of clinical nutrition, 85(1), 54-59.
  11. Larson-Meyer, D. E., & Willis, K. S. (2010). Vitamin D and athletes. Current sports medicine reports, 9(4), 220-226.
  12. Mathieu, C., Gysemans, C., Giulietti, A., & Bouillon, R. (2005). Vitamin D and diabetes. Diabetologia, 48(7), 1247-1257.
  13. National Institutes of Health (Office of Dietary Supplements). Vitamin D: Health Professionals Fact Sheet, 2019. Accessed March 12, 2020.

 

Claire Muszalski
Regisztrált dietetikus
Claire Muszalski profiljának megtekintése

Claire a Táplálkozási és Dietetikai Akadémián végzett regisztrált dietetikus, valamint igazolt egészségügyi és wellness edzőként is végzett a Nemzetközi Egészségügyi és Wellness Coaching Konzorciumon. A Pittsburghi Egyetemen a BSc diplomáját biológia szakon, MSc diplomáját pedig klinikai dietetikus szakon szerezte.

Ételekről és fitneszről való beszélgetés és írás Claire fő jellemvonása, mivel szeret tapasztalataival másoknak egészségügyi és wellness céljaik elérésében segíteni.

Claire továbbá tanúsítvánnyal rendelkező beltéri kerékpáros oktató, és szereti a szellemi és fizikai lendületet, amit a rendszeres futásokból és jógaórákból merít. Amikor épp nem a fitnesszel van elfoglalva, szülővárosi sportcsapatainak szurkol Pittsburgh-ben, vagy családjával a konyhában főz.

Claire tapasztalatáról itt tudhatsz meg többet.

myprotein