Ugrás a fő tartalomra
Táplálkozás

Az alkohol hatása a szervezetedre

Az alkohol hatása a szervezetedre
Jamie Wright
Író és szakértő3 év Ago
Jamie Wright profiljának megtekintése

Fordította: Kelemen József

Most, hogy a korlátozásokat feloldották, az emberek nagy része visszatért a bárokba.

És a bárokkal együtt mi is jár? Nos, a szociális élet látszatán kívül, meg fog növekedni az alkoholfogyasztás.

Azon egészségtudatos olvasóink közül, akik már nagy eredményeket értek el, sokan osztották meg az aggályaikat az alkoholfogyasztással kapcsolatban, vajon milyen hatással lehet az alakra, egészségre és teljesítményre.

Rengeteg hamis információ kering az alkoholról, és arról, hogy milyen hatással is lehet ránk. Cikkünkben meg fogjuk mutatni mi is pontosan az alkohol, hogyan is hat a testösszetételünkre, a súlyunkra, illetve a teljesítményükre és a regenerációinkra.

alkohol hatása

Mi is az alkohol?

Az alkohol típusú vegyületek iható változatát, etanolnak hívják. Ez az etanol a különféle gyümölcsökből származó cukrok, élesztővel történő erjesztése során készül (pl.: szőlőt azért erjesztünk, hogy bor készüljön belőle).

Az alkoholt, a nyugtató-altató szerekhez csoportosítjuk, mivel szervezetbe jutás után, a központi idegrendszert “lehúzza” nyugtatja. Alacsonyabb adagok hatására stimulánsként hatva, éberebb lehetsz tőle, a beszédképességed is javulhat, és eufórikus érzéshez vezethet. Nagyobb dózisokban – nos, biztos vagyok benne- , mindenki tudja milyen hatásokhoz vezethet, de azért erről is szót ejtünk majd.

Mi történik, ha alkoholt fogyasztunk?

Miután megittuk, az alkohol végsősoron a májunkba fog jutni, itt történik az alkohol lebontásának nagy része.

Mivel, a szervezet nem képes az alkohol tárolására, ezért minél gyorsabban próbálja lebontani. A lebontás gyorsasága attól függ, hogy mikor ettél utoljára, ha a gyomor és bélrendszer tele van, az lassítja a folyamatot (a rost és fehérje itt is segítégünkre van).

Attól is függ, hogy milyen gyakran iszol – minél kevesebbet iszik valaki, annál kevesebb alkohol lebontásáért felelős enzimje termelődik, név szerint az alkohol-dehidrogenáz. Az alkohol lebontásakor egy mérgező melléktermék is keletkezik amit acetaldehidnak hívnak. Ez a vegyület a káros hatásairól ismert, és a viszonylagosan rövid életideje alatt is jelentős károkat képes okozni.

Az acetaldehid tovább bomlik egy kevésbé káros vegyületre, acetátra, de mielőtt ez megtörténhetne, számos testi szövetben kárt tehet.

Az alkohol lebontásának folyamata nem csupán a májra terjed ki, egy részük a hasnyálmirigyben vagy akár az agyban is kiköthet (az agyat ért károsodás részben magyarázatot adhat a másnaposságra).

Attól függetlenül, hogy az illető mennyi alkoholt fogyasztott, a szervezet csak egy bizonyos mennyiségű alkoholt képes lebontani óránként. Ez az érték személyenként nagyban eltér és számos tényező befolyásolja, köztük a máj mérete és a testtömeg.

Mi történik, ha túl sokat iszunk?

Amennyiben túl sok alkoholt fogyasztasz, az alábbi tüneteket tapasztalhatod (vagy már tapasztalt lehetsz bennük). Az érzékelés és mozgás-koordináció romlása, tudat csökkenése, éhségrohamok, látási nehézségek, egybefolyó, artikulálatlan beszéd (dadogás), memóriakárosodás, álmosság, gátlásosság feloldodása és egyebek.

Ha ennél is nagyobb dózisban fogyasztasz alkoholt, akár fizikálisan is beteg lehetsz (a még súlyosabb alkoholmérgezés következtében). A tüneteket (fizikális betegséget kivéve), az okozza, hogy az alkohol megzavarja a belső jelátvitelt/sejtek közötti kommunikációt.

Alapvetően az alkohol olyan receptorokhoz kötődik, amik bizonyos jelek/üzenetek fogadására specializálódtak és ezáltal az egész folyamatot megzavarja (rendszerint lelassítja, ezzel azokhoz a tünetekhez vezet, amiket már tapasztalhattál, ezért van depresszásként feltüntetve). Ezen felül az alkohol közvetlenül károsíthatja az agy azon részeit, amik az érzelmekért és az izommozgásért felelősek.

Az alkohol csak káros lehet?

Nem feltétlenül, az alacsony-mérsékelt bevitel egészségre előnyös is lehet.

Az egészségere előnyös hatások legfőképpen a borfogyasztáshoz köthetőek (méghozzá kis mennyiségekben, többnyire egy pohár naponta – nagyjából 60 ml). A hatása valószínűsíthetőleg a resveratrol tartalmának köszönhető, ami egy polifenol (természetben előforduló vegyületek gyűjtőneve, amik növényekből származnak).1

Az, hogy mennyire káros valami, az az adagtól függ, és az alkohollal kapcsolatban a rendszeresség és az italozás hossza számít leginkább.

Útravaló

Sokan úgy hiszik, hogy teljesen el kell zárkózniuk az alkoholfogyasztástól, az egészségük érdekében. Miközben a rendszeres alkohol túladagolás nem ajánlott, a mérsékelt fogyasztása beleférhet (és ez akár még egészségre előnyös is lehet, attól függően, mit fogyasztasz).

A tanulmányok nagy része alátámasztja azt a feltevést, miszerint az alkohol nem egészséges, de ez egy kulcsfontosságú tényező számos ember szociális életében. Szóval, hogy is mondják: mindent mértékkel…

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

1. Gepner, Y., Golan, R., Harman-Boehm, I., Henkin, Y., Schwarzfuchs, D., Shelef, I., … & Shpitzen, S. (2015). Effects of initiating moderate alcohol intake on cardiometabolic risk in adults with type 2 diabetes: a 2-year randomized, controlled trial. Annals of internal medicine, 163(8), 569-579.

Jamie Wright
Író és szakértő
Jamie Wright profiljának megtekintése
Jamie Wright humán táplálkozástudományok, valamint sporttudományok terén szerzett diplomát, és jelenleg több szervezettel működik együtt, saját programot tart fenn, hogy segítse az ügyfelek táplálkozási céljait. A Táplálkozási Szövetségnél akkreditált, több száz ügyfélnek segített - az otthoni anyáktól kezdve a nemzetközi versenyzőkig - bizonyítékokon alapuló, holisztikus táplálkozási program által, hogy elérjék egészség és fitnesz céljaikat. A programján túlmenően Jamie rendszeresen publikál táplálkozás témában is, számos szempontból bemutatva azt. Kutatásait prezentálta az Egyesült Királyság elhízással kapcsolatos kongresszusán, valamint a tengerentúli konferenciákon, és számos e-könyvet írt, miközben másoknak is besegít (beleértve a jótékonysági sportszervezeteket). Kutatása a súlymenedzsmentre, valamint a sportteljesítményre és kiegészítők használatára összpontosított. Óriási sportőrült, lelkes edzőterem látogató és bármilyen kutyákkal kapcsolatos dolgok szerelmese. Jamie célja a tudományos, szakmai tapasztalatok és ismeretek megosztása az, hogy fényt hozzon a hatalmas mennyiségű téves információ és félretájékoztatás terén, ami a fitnesz és egészségiparra jellemző manapság.
myprotein