Ugrás a fő tartalomra
Táplálkozás

Fehérje edzés előtt vagy után? | Edzés előtti és utáni fehérje shake

Fehérje edzés előtt vagy után? | Edzés előtti és utáni fehérje shake
Grant Koch
Sportdietetikus és minősített erősítő edző4 év Ago
Grant Koch profiljának megtekintése
Fordította: Fazekas Dániel

Napjainkban, ha körülnézünk bármely konditeremben, nincs az a fitnesz fanatikus, aki ne kortyolgatna valamit shakerjéből edzést megelőzően vagy azt követően.

Most akkor nekünk is szükségünk van táplálékkiegészítőkre, hogy elérhessük a kitűzött céljainkat? A fehérje shake kétséget kizáróan az egyik legjobb kiegészítő, amit csak vehetünk. Rendkívül kényelmes, de főként hasznos, és ezt rengeteg tudományos kutatás is alátámasztja.

A legtöbb ember viszont még mindig nem tudja biztosan, hogy mikor ideális fogyasztani: edzés előtt vagy inkább utána?

Ebben a cikkben megismerhetjük, hogy hogyan is működnek a fehérjeturmixok, és hogy mikor érdemes elfogyasztani ezeket, hogy hasznunkra is váljanak.

fehérje shake

Edzés előtt vagy inkább utána igyunk fehérjét?

A fehérjék létfontosságú szereppel bírnak, ha izomnövekedésről vagy egy kemény edzés utáni regenerációról beszélünk, ezért nyilvánvalóvá válik, hogy a testmozgás köré érdemes időzíteni a fogyasztásukat. De mikor bocsájtsuk testünk rendelkezésére, hogy a leghatékonyabb módon hasznosíthassa, és mekkora mennyiség kell ehhez?

Azonban mielőtt eldöntenénk azt, hogy előtte vagy utána van rá nagyobb szükségünk, határozzuk meg, hogy egyáltalán mennyiről kell döntenünk, hiszen még a napi mennyiséget se biztos, hogy tudjuk. Ugyan a fehérjeturmixot is beleszámolhatjuk az egész napi fogyasztásba, de ha az összesen elfogyasztott fehérje mennyisége kevésnek bizonyul, akkor az időzítés önmagában sajnos mit sem ér.

Egy kb. 1.8 gramm és 2.2 gramm közötti fehérjebevitel testtömeg-kilogrammonként a legtöbb ember számára optimális. Ennél a résznél jön el annak is az ideje, amikor meghatározzuk, hogy izomtömeget szeretnénk növelni a kalóriatöbblettel, vagy inkább a testtömegünkből szeretnénk veszíteni egy gondosan kiszámított kalória deficittel.3

Edzés előtti fehérje shake

Az edzések alkalmával testünket stresszhatásnak tesszük ki. Amikor valamilyen ellenállással dolgozunk, azt feltehetően azért tesszük, hogy izomzatunkat fejlesszük, a felesleges zsírszöveteket elégessük, mindezt persze úgy, hogy a már nagy nehezen elért eredményeink megmaradjanak. Azt, hogy ezt ki mennyire és milyen szintre szeretné elvinni -atletikus, szálkás fizikumig vagy egy masszív, testépítő alkatig- embere válogatja.

Minden esetben egy dolgot leszögezhetünk: a cél a meglévő izomtömeg megtartása. Ehhez pedig elengedhetetlen a fehérje bevitele, hiszen a mikrosérüléseket elszenvedett izmainknak óriási igényük van rá, hogy képesek legyenek regenerálódni. Ugyan a fehérje az edzést követő kellemetlenségeket (pl. izomláz) nem fogja megelőzni, de a helyreállításhoz, illetve a fejlődéshez igenis biztosítja a szükséges aminosavakat.5

Már edzés előtt néhány órával el kell látnunk a testünket ezekkel az aminosavakkal, ugyanis így a véráramba, majd az izmokhoz kerülve megnövekedett fehérjeszintézist okoznak. Ennek hatására épül be az izomszövetbe a rendelkezésre álló fehérje, és történik meg a szükséges regeneráció is.

Figyelembe véve azt, hogy minden elfogyasztott fehérjének sajátos emésztési ideje van, érdemes ezeket is számításba venni. Míg például egy nagy steaket a szervezetünk több órán keresztül bont kisebb alkotóelemekre, addig egy fehérjeporból készített turmix egy órán belül izmaink rendelkezésére állítja a szükséges aminosavakat.4

Honnan tudjuk, hogy nekünk jó megoldás-e az edzés előtti shake?

Ha nem szeretünk teli gyomorral edzeni, ahogyan éhgyomorra se, akkor a testmozgást megelőző turmix jó ötlet lehet számunkra. Egy órán belül feldolgozza a szervezetünk, így nem kell attól tartanunk, hogy bármi is „lötyögne” a gyomrunkban közben.

Másik jó érv az edzés előtti shake mellett, hogy ha csak kora reggel tudunk edzeni, és nincs időnk reggelit készítenünk, majd még meg is ennünk azt mielőtt nekilátunk a sportnak, vagy éppen csak annyi időnk van napközben, hogy az edzést lezavarjuk, akkor ezzel nem fognak jelentős tízpercek eltelni, hiszen csak összekeverjük valamilyen folyadékkal, és már meg is ihatjuk.

A legfőbb érv mellette azonban még mindig az, hogy kényelmes kiegészítést jelent számunkra, ha szükséges kiegészíteni a napi fehérjebevitelünket, és -ily módon- segít elérni a kitűzött céljainkat.

Miután elfogyasztottuk az edzés előtti turmixunkat, az aminosavak a véráramba kerülve igyekeznek a rendeltetési helyükre, amíg mi edzünk. Így már edzés közben, és közvetlenül utána is a célterületen tartózkodva kezdhetik meg a feladatukat, építhetik tovább az izomszövetünket, valamint regenerálhatják az igénybe vett testünket.7

 
edzés előtti shake

Edzés utáni fehérje shake

A fitnesz és a testépítés világából már jól ismert, izomépítéssel kapcsolatos kifejezés, az „anabolikus ablak”, egy olyan 30 perces időszak, ami az edzést követően nyílik meg, és ha ilyenkor látjuk el az éhező izmokat a nekik szükséges fehérjékkel, akkor azok a legnagyobb mértékben ekkor épülnek be.8

Nos, ha ez valóban így van, akkor ezentúl minden bizonnyal csirkemellel teli ételhordókkal fogunk járni az edzőterembe. De ennél nem egyszerűbb és jobb megoldás a fehérjeturmix?

A jó hír az, hogy az „anabolikus ablak” akármilyen szép is, de nem létezik. Viszont ez nem jelenti azt, hogy az edzés utáni fehérje shake ne lenne hasznos!8

Egy kemény edzés komoly stresszt okoz a szervezetünknek. Amire ilyenkor szüksége van a testünknek, az egy magas minőségű fehérjeforrás, ami segít neki helyreállítani az okozott károkat. Az edzés utáni shake leginkább ismert előnye, hogy magas minőségű fehérje fogyasztása révén látod el energiával a szervezetedben lezajló anabolikus folyamatokat. Így szinte azonnal nemcsak megfelelő minőségű, de elegendő fehérjét is sikerült bevinnünk.

A szilárd ételek sokáig tartó emésztése helyett, ezt gyorsabban tudja a szervezetünk feldolgozni, és így az idő tört része alatt kerül oda, ahol a legnagyobb szükség van rá.

Az edzés utáni shake bizony jó pár további előnnyel is rendelkezik.

A típusától függően, magas biohasznosulási rátával bírnak, ami annyit tesz, hogy a testünk nagy arányban képes azt felhasználni.

Ha a fehérjeport nagy mennyiségű vízzel vagy akár tejjel keverjük össze, akkor még az edzés után szükséges folyadékpótlást is meg tudjuk oldani. Erről pedig tudjuk, hogy ha regenerálódásról vagy izomépítésről van szó, nélkülözhetetlenné válnak.

Csak, hogy még egy előnyt említsünk, gyakran előfordulhat, hogy edzés után még egy megbeszélésre kell rohannunk, vagy hosszabb út vár ránk hazáig. Ha nem szeretnénk a nagy sietség közepette az ételes dobozainkkal szenvedni, akkor egy egyszerű edzés utáni turmix  pompás megoldást nyújt erre a problémára.

Melyik fehérje a legjobb választás?

Függetlenül attól, hogy edzés előtt vagy után fogyasztanánk, a ranglétra tetején a tejsavófehérje áll. A piacon elérhető fehérjék közül ezt a típust képes az emberi szervezet a legnagyobb mértékben hasznosítani, a sorban csak utána következnének a szilárd táplálékok és más fehérje kiegészítők. Minél magasabb egy fehérje hasznosulási rátája, annál nagyobb százalékban kerül felhasználásra a testünkben. A tejsavófehérjéé 90% és 100% között alakul, így került a toplista tetejére, megelőzve a többi fehérjeforrást.

Továbbá ott vannak még az emésztési idejéből adódó előnyök is. A tejsavóból előállított fehérje nagyon rövid időn belül bomlik le kisebb alkotóelemekre, aminosavakra, így kevesebb mint egy óra alatt rendelkezésre állnak. Egy kazein fehérje ugyanezt nem mondhatja el magáról, hiszen sokkal lassabban tudjuk lebontani, és így mindössze egy „csepegtető” hatást tud biztosítani a szervezetünknek.

Tehát, ha nincs időnk normál étkezésre az edzést megelőző időszakban, és gyorsan felszívódó, magas minőségű fehérjére van szükségünk, akkor a tejsavófehérjével nem nyúlhatunk mellé.4 Ha viszont mégis lassítani szeretnénk rajta valamelyest, akkor még mindig lehetőségünk van ezt tejjel elkeverve megtennünk, ugyanis így egy picit arra kényszeríthetjük, hogy hasonlítson a kazein tulajdonságaira. /de diétában figyeljünk az így bevitt extra kalóriára/

edzés utáni shake

Akkor most az edzés előtti vagy edzés utáni fehérje shake a fontosabb?

A válasz az, hogy rajtunk áll. Életvitelünktől függ, hogy melyik módszer illeszthető be kényelmesebben a mindennapjainkba.

Kétséget kizáróan csakis nyerhetünk azzal, ha az étrendünket a magas minőségű tejsavófehérjével egészítjük ki, hiszen a legmagasabb hasznosulási rátával bíró fehérje, ami gyorsan emészthető, és hatékonyan bocsátható izmaink számára, hogy azok akadálytalanul fejlődhessenek. Schoenfeld is erre szeretett volna választ kapni, hogy edzés előtt vagy után hatékonyabb a fehérje-ellátás. A kutatás eredménye is azt mutatta, hogy meghatározó különbség nincs a két időszak között, ha a napi bevitel és a bevitt fehérje minősége megfelelő volt. Azaz az edzés előtti shake nem hatásosabb az edzés utáni turmixnál. Továbbá az edzés után bevitt fehérje sem produkált jobb eredményt az edzést megelőzően fogyasztott táplálékkiegészítőnél.7

Száz szónak is egy a vége, tényleg kizárólag tőlünk függ, hogy melyik a kényelmesebb módja a fehérjénk bevitelének. Ihatjuk előtte vagy utána is, de akár kétszer, előtte és utána is.

Egy dolgot tartsunk mindig szem előtt: győződjünk meg róla, hogy magas minőségű fehérjét fogyasszunk edzés előtt és után is.

Mennyi idővel edzés előtt és/vagy után érdemes elfogyasztanunk az edzés előtti, illetve utáni turmixunkat?

Nos, igazából ez attól függ, hogy milyen fehérjéről van szó. Általában edzés előtt 1-3 órával, utána pedig 1-2 órával javasolt.3

Szerezd be a kiszemelt fehérjepor termékeket 35%-os kedvezménnyel!

Növeld napi fehérjebeviteled ízletes proteinpor termékeinkkel! Használd a PROTEINBLOG kódot és 35%-os kedvezménnyel juthatsz hozzá a kiszemelt termékekhez fehérjepor lista oldalunkról.

Jegyezzük meg!

Mielőtt eldöntenénk, hogy edzés előtt vagy után fogjuk a fehérje shake-ünket inni, győződjünk meg róla, hogy a napi szükséges bevitelnek eleget teszünk. Nem számít, hogy izmot szeretnénk építeni, vagy zsírból szeretnénk leadni, ez az első lépés. A napi kb. 2 gramm / testtömeg-kg egy jó iránymutatás lehet legtöbbünknek.

A legjobb edzés előtti és utáni fehérjének is a tejsavót tartják. Edzés előtt 1-2 órával ajánlott fogyasztani attól függően, hogy emésztésünk mennyire gyors. Az edzés utáni turmixot a testmozgást követően bármikor fogyaszthatjuk, de lehetőség szerint 1 órán belül.

Melyiket válasszam? Azt, amelyiket komolyabb életvitel-változás nélkül, könnyedén beilleszthetjük mindennapjainkba. Ha edzés előtt szeretnénk energiához jutni, indítsunk egy shake-kel! Ha pedig inkább az edzés utáni regenerálódásban várnánk tőle segítséget, akkor edzés után fogyasszuk a választott fehérje turmixot! Igyuk bátran előtte vagy utána! Sőt, akár előtte és utána is!

Ne felejtsd, a PROTEINBLOG kóddal 35%-os kedvezménnyel vásárolhatod meg a fehérjepor lista oldalon található bármely terméket.

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

  1. Boirie, Y., Dangin, M., Gachon, P., Vasson, M.-P., Maubois, J.-L., & Beaufrère, B. (1997). Slow and fast dietary proteins differently modulate postprandial protein accretion. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, 94(26), 14930–14935.
  2. Cintineo, H. P., Arent, M. A., Antonio, J., & Arent, S. M. (2018). Effects of Protein Supplementation on Performance and Recovery in Resistance and Endurance Training. Frontiers in Nutrition, 5. https://doi.org/10.3389/fnut.2018.00083
  3. Helms, E. R., Aragon, A. A., & Fitschen, P. J. (2014). Evidence-based recommendations for natural bodybuilding contest preparation: nutrition and supplementation. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 11, 20. https://doi.org/10.1186/1550-2783-11-20
  4. Hoffman, J. R., & Falvo, M. J. (2004). Protein – Which is Best? Journal of Sports Science & Medicine, 3(3), 118–130.
  5. Kim, J., Lee, C., & Lee, J. (2017). Effect of timing of whey protein supplement on muscle damage markers after eccentric exercise. Journal of Exercise Rehabilitation, 13(4), 436–440. https://doi.org/10.12965/jer.1735034.517
  6. Monteyne, A., Martin, A., Jackson, L., Corrigan, N., Stringer, E., Newey, J., … James, L. J. (2018). Whey protein consumption after resistance exercise reduces energy intake at a post-exercise meal. European Journal of Nutrition, 57(2), 585–592. https://doi.org/10.1007/s00394-016-1344-4
  7. Schoenfeld, B. J., Aragon, A., Wilborn, C., Urbina, S. L., Hayward, S. E., & Krieger, J. (2017). Pre- versus post-exercise protein intake has similar effects on muscular adaptations. PeerJ, 5. https://doi.org/10.7717/peerj.2825
  8. Nutrient timing revisited: is there a post-exercise anabolic window? – PubMed – NCBI. (n.d.). Retrieved May 27, 2019, from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23360586
Grant Koch
Sportdietetikus és minősített erősítő edző
Grant Koch profiljának megtekintése

Grant sportdietetikus és minősített erősítő edző. Számos posztgraduális diplomát szerzett táplálkozás és erősítő edzés területén, valamint mesterdiplomáját sport és edzés dietetika szakon szerezte, ahol külön fehérjére koncentrált.

Grant már több mint egy évtizede dolgozik a fitnesziparban, és edzőként több profi sportolónak és csapatnak segített, valamint az átlagos edzőterembe járónak is, aki a lehető legjobb formába szeretett volna kerülni. Most munkaidejének nagy részét fitnesz szakemberek oktatására és emberek távolból történő edzésére fordítja.

Közelről sem szeretne bort inni és vizet prédikálni, így több mint 20 éve vesz részt ellenállásos edzéseken és a harcművészetben. Szabadidejében Grant szeret feleségével, lányával és a családi kutyákkal időt tölteni, valamint felzárkózni a legújabb Netflix sorozatokhoz.

Grant tapasztalatáról itt és személyi edzéséről itt tudhatsz meg többet.

myprotein