Ugrás a fő tartalomra
Kiegészítők

Vitaminok és más természetes gyógymódok ekcémára

Vitaminok és más természetes gyógymódok ekcémára
MyproteinHU
Író és szakértő6 év Ago
MyproteinHU profiljának megtekintése

Az ekcéma egy gyakori bőrbetegség, ami egyaránt érint felnőtteket és gyerekeket. Az ekcéma a görög „ekzein” szóból ered, ami a felforralást jelent. A bőr gyulladásáról van szó, amire válaszként a bőr száraz lesz, piros, és gyakran néhány beteg számára elviselhetetlen módon viszket.

Talán sokkal gyakoribb, mint amennyire azt gondolnád. Sokkoló tény valójában, hogy minden huszadik felnőttet és minden ötödik gyermeket érint ez a viszkető és kellemetlen betegség.

Az ekcéma leggyakoribb típusai az atopiás dermatitis, irritatív dermatitis, allergiás kontakt dermatitis, diszhidrotikus ekcéma, nummularis ekcéma és szeborreás ekcéma.

Míg a probléma nevén nevezése nem egészen enyhít a helyzeten, egy orvos meg tudja állapítani, hogy az ekcéma melyik típusa által lehetsz érintett, így képes leszel kezelni azt.

Az ekcéma bármely típusától is szenvedsz, vannak gyakori tünetei és okai, amivel jobb, ha tisztában vagy, ha már tapasztaltál magadon viszkető bőrgyulladást.

Ekcéma természetes gyógymódjai

Az ekcéma jelei

Mint említettük, az ekcéma gyakori jele a száraz, viszkető bőr, ami repedezett és hámló lehet. Gyakran kar- és lábhajlatban vagy a bőrredőknél fordul elő. Az ekcémával kapcsolatban az a legaggasztóbb, hogy elfertőződhet. Mivel lehetséges, hogy bőr beszakadhat, ami idővel aztán vérezhet, és nyílt sebbé válhat, nagy az esély, hogy ezek elfertőződnek, és esetleges fájdalmas hólyagok kialakulását eredményezik. Növekvő kockázatot jelent az ekcémások számára a toxikus sokk szindróma és szepszis, erre a tényre hívja fel egyre inkább a figyelmet a brit NHS (Nemzeti Egészségügyi Szolgálat).

Az ekcéma fizikai hatásaihoz hasonlóan – ami gyakran álmatlan éjszakákhoz vezet a viszketés miatt – pszichológiai oldalról nézve is áldozattá válhat, aki ekcémával érintett, hiszen önbizalmuk megcsappan az irritációk megjelenése miatt.

Az ekcéma által sújtott bőrfelület nem tud megfelelően vizet megtartani, és a sejtek így nehezen állítják elő a szükséges olajokat és zsírokat, ennek következtében a bőr nem tudja kellően ellátni védekező funkcióját, így teret ad a fent említett fertőzési kockázatoknak.

A gyakori okok között szerepelnek pszichológiai tényezők (stressz) és allergének (étel, bőrápolási termékek, por, pollen, állat), valamint asztma, más korábbi egészségügyi állapot és vírusos fertőzések.

A téli hónapokban az időjárás lehet a legfőbb oka a fellángoló ekcémának, a hideg levegő ugyanis kiszárítja a bőrt, és így egyenes utat enged a fertőzéseknek.

Szerencsére számos mód van, hogy legyőzd ezt a kellemetlen bőrbetegséget. Ezek között sok boltban kapható vagy természetes gyógymódot is találsz.

D-vitamin

A D-vitamin hiány általánossá válik a hidegebb hónapban köszönhetően annak, hogy az egyik legnagyobb ingyenes forrásunk (a nap) kisebb mértékben van jelen. Az étrend-kiegészítők segíthetnek, hogy az ajánlott 5000 nemzetközi egységnyi vitaminhoz hozzájuss azokon a napokon, amikor a fellángoló ekcéma épp letörne. Segíthet továbbá hosszabb távon a rossz hangulat kezelésében is.

Más kutatás azt bizonyította, hogy azok, akik olyan bőrbetegségben szenvednek, mint az ekcéma, hajlamosak rá, hogy testükben alacsonyabb legyen a D-vitamin szintje, mint azokéban, akiket nem kínoz ilyen betegség. Az alacsonyabb D-vitaminszint is komoly betegségekhez vezethet.

Omega-3 zsírsav

Követve a D-vitamint, zsíros halakban található meg, mint például a lazacban vagy makrélában, de az omega-3 zsírsav jelen van a tőkehalmájban és más egyébben is. Bizonyítottan megelőzi a gyulladásokat, és erősíti az immunrendszert.

E-vitamin

Az E-vitamin segít megőrizni az egészséges bőrt és látást, és eközben erősíti az immunrendszeredet is. A legjobb természetes forrásai a növényi olajok, búzacsíra, diófélék és magvak.

K-vitamin

A K-vitamin felbecsülhetetlen értékű, amikor sebek gyógyulásáról esik a szó, hiszen nagy szerepet játszik a véralvadásban. A növényi olajok és a gabonafélék a K-vitamin legjobb forrásai, de kisebb mennyiségben megtalálható húsokban és tejtermékekben is. Felnőtteknek körülbelül testsúlyuk minden kilogrammjára számolva napi 1 mcg K-vitaminra van szükségük.

Biotin

A biotinhiány száraz bőrt eredményezhet és hámló, vöröses kiütéseket a szem körül. Ha feltöltöd a raktárt, az segíthet, hogy fiatalosabb bőröd és egészséges hajad, körmöd legyen.

Kókuszolaj

Kókuszolaj

A kókuszolaj az egyik legnépszerűbb szupermarketben kapható hidratáló, és jó barátja lehet a száraz bőrrel rendelkezők számára, hiszen könnyen felszívódik, és újra feltölti a sérült bőrt. Antibakteriális és gombaellenes, ami azt jelenti, hogy a fertőzéseken is tud segíteni. Használat: kezeljük a problémás felületet naponta kétszer! Nyugtató és gyógyító. Fontos, hogy organikus, szűz kókuszolajat használjunk, melyekben megtalálhatóak a hasznos tápanyagok! /angol nyelvű oldalunkról beszerezhető/

Holt-tengeri fürdősó

A holt-tengeri fürdősók kicsit úgy hangozhatnak, mint valamiféle voodoo varázslat, de a kutatók egyre több gyógyító hatását fedezik fel, különösen a bőr mechanikai védelmi feladatában nyújtott segítségében. Meleg (nem forró, nem hideg) vízbe öntve, a sók csökkenthetik a gyulladást, az érintett terület pirosságát pedig enyhíthetik.

Ha gyors megoldást keresel a viszketésre, egy hideg (nem csuromvizes) borogatás csillapíthatja a gyulladást. Ennél proaktívabb megoldást jelenthet a vény nélkül kapható viszketés elleni kenőcs, édesgyökér kivonat, levendula illóolaj és csodamogyoró.

Ezen természetes gyógymódok logikája mögött az rejtőzik, hogy mind alkoholmentes (az alkohol ugyanis szárítja a bőrt), gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal bír, ezek által nyugtatják a gyulladt testrészt, hűsítik a piros bőrfelületet és enyhítik a viszketést.

Ne felejtsd, a VITAMINBLOG kód használatával 35%-os kedvezménnyel szerezheted be a vitamin és ásványi anyag kiegészítő oldalon található termékeket.

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

MyproteinHU
Író és szakértő
MyproteinHU profiljának megtekintése
myprotein