Ugrás a fő tartalomra
Táplálkozás

A fogyás érdekében szénhidrátszegény vagy zsírszegény étrend? Döntetlen az állás egy tanulmány szerint.

A fogyás érdekében szénhidrátszegény vagy zsírszegény étrend? Döntetlen az állás egy tanulmány szerint.
Jennifer Blow
Író és szakértő6 év Ago
Jennifer Blow profiljának megtekintése

Hivatalos: a zsírok jók, a szénhidrátok pedig nem. Legalábbis a #keto harcosok és az olyan szalagcímek, mint „A zsírszegény étrended meg is ölhet” ezt szeretnének veled elhitetni.

Az tagadhatatlan, hogy egy érett avokádó elfogyasztása egészségesebb, mint ha egy családi kiszerelésben kapható édességet eszel meg egy ültödben, de egy mostani tanulmány azt mutatja, hogy amikor fogyásról beszélünk, sem a szénhidrátszegény, sem pedig a zsírszegény étrend nem felsőbbrendű.

Avokádó rózsák

A Journal of the American Medical Association c. lapban megjelenő tanulmány 609 túlsúlyos résztvevőről szól, akik mindannyian 18-50 év közöttiek voltak. Két csoportra bontották őket: az első csoportba tartoztak azok, akik 12 hónapon keresztül szénhidrátszegényen étkeztek, míg a másik csoportba azok, akik zsírszegényen.

Az első 8 hét során a résztvevők csupán napi 20 g szénhidrátot vagy zsírt fogyasztottak, ami másfél szelet kenyérrel vagy egy marék dióval egyenlő. Amint véget ért a 8 hét, fokozatosan növelték az elfogyasztott szénhidrát vagy zsírok mennyiségét, ami egy fenntartható, de még mindig viszonylag alacsony napi adagot jelentett.

Sok résztvevő veszített súlyából (átlagosan 6-7 kg-ot), de a kutatók arra a felismerésre jutottak, hogy sem a szénhidrátszegény, sem a zsírszegény étrend résztvevői nem fogytak többet, mint a másik csoport tagjai.

Mindkét étrend esetében a fő jellemző ugyanaz az alapvető fogyási stratégia volt: visszafogták mindkét csoport esetében a feldolgozott ételek fogyasztását, és inkább az egészséges ételeket részesítették előnyben, akár gazdagabbak voltak szénhidrátban vagy zsírban, akár nem.

Ha az étrend és az edzés alatti teljesítményt nézzük, úgy tűnik, egyértelműbb az eredmény.

Mielőtt bedobnád a törülközőt, és abbahagyod a szénhidrátok és zsírok számolását, csak azért, mert a tudomány nem ad egyenes választ, ha a szénhidrátok és az edzésed során nyújtott teljesítményt vizsgáljuk, akkor abban az esetben úgy tűnik, egyértelműbb eredmény tapasztalható.

Több, mint 30 évnyi tanulmányt követően, a kutatás még mindig a nagyszerű szénhidrátokat üdvözli, mint a leghatékonyabb energiaforrás, mely éppen emiatt étrended szükséges alkotóeleme, amit érdemes fogyasztanod, ha a teljesítményedet szeretnéd maximalizálni. Ismertetőjegyük, hogy ezek hasznosíthatók a leggyorsabban magas intenzitású gyakorlatok során. Ráadásul, az izmok és a máj glikogénjének (szénhidrátraktárok) helyreállítása alapvetően szükséges, hogy a testednek biztosítson mindent, amire a regenerációhoz, fejlődéshez és/vagy növekedéshez szüksége van.

Az átlagos otthonülőnek nincs szüksége ugyanarra a szénhidrát mennyiségre, mint annak, aki hat edzést is ledarál egy héten

Ugyanakkor minden relatív. Az átlagos otthonülőnek nincs szüksége ugyanarra a szénhidrát mennyiségre, mint annak, aki hat edzést is ledarál egy héten vagy aki épp a következő maratonjára edz.

Egy az American Journal of Clinical Nutrition c. lapban megjelenő mostani tanulmány szerint, ha heti 6 alkalommal edzett valaki, még akkor is gyors fogyást tapasztaltak, ha a résztvevők 50%-a szénhidrátokban gazdag étrend szerint étkezett. A kalóriák számának csökkentése volt leginkább hatással a fogyásra.

Érdekes módon Christopher Gardner professzor, a kutatás vezető írója és kollégái feltételezték továbbá, hogy lehetséges, meg tudják előre határozni a résztvevő genetikai kódja alapján a fogyását. Ez az, amiről előzőleg kiderült, képes bizonyos emberekben megváltoztatni a zsírok és szénhidrátok anyagcseréjét.

A DNS meghekkelése, olyan célból, hogy fény derüljön a hízás okára, jelenleg tudományos körökben felkapott témának számít.  Mostani tanulmányok szerint körülbelül 28 gén kapcsolódik az elhízáshoz, így néhány ember kevésbé érzékeny a telítettségre, mint mások (és így fennáll a túlevés rizikója).

Ezúttal ugyanakkor arra jöttek rá a kutatók, hogy a résztvevők genetikai kódja egyáltalán nincs hatással a bármelyik étrend következtében beálló fogyás mértékére.

Személyes preferencia alapján választod ki, mit eszel, és az alapján, hogy tapasztalatod szerint mi vált be neked. Ugyanakkor fontos megjegyeznünk, hogy a szakértők tanácsaiból újból és újból kiderül, hogy az olyan étrendek, fogyókúrák, melyek során egy bizonyos fajta ételt tiltanak, egyúttal korlátozzák a létfontosságú tápanyagok bevitelét is, valamint gyakran nagyon kínzók és fenntarthatatlanok.

Kenyeret kedvelő olvasók, majd később hálálkodjatok!

OLVASD EL EZT IS:

Táplálkozás

Nincs több jojó diéta? Megtalálták a zsírégetés molekuláris bekapcsoló gombját

Tudtad, hogy amikor fogyni próbálsz, az agyadnak feltűnik az energiaveszteség, ennek következtében pedig zsírt kezd el raktározni, és még erősebb éhségérzetet idéz elő? De most idegtudósok azonosítottak egy molekuláris „bekapcsoló gombot” az agyban, ami a zsírraktározási ösztönöket irányítja.

Receptek

3 frissítő gyümölcs infuser recept

A vized gyümölccsel és fűszernövényekkel való felturbózása egy ízletes módja annak, hogy friss és hidratált maradj egész nap anélkül, hogy extra finomított cukrokat fogyasztanál. Remek lehetőség továbbá arra, hogy extra vitaminokat és ásványi anyagokat juttass italodba.

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

Jennifer Blow
Író és szakértő
Jennifer Blow profiljának megtekintése

Jennifer Blow egy UKVRN Regisztrált Dietetikus munkatárs – ami az Egyesült Királyság illetékes és szakképzett táplálkozási szakembereit tömörítő nyilvántartás. Bachelor’s of Science diplomát szerzett Táplálkozástudományokból és Msc diplomát Táplálkozás kutatásból, jelenleg pedig sporttáplálék-kiegészítők használatára specializálódott, amelyeket bizonyítékokon alapuló kutatásokkal támaszt alá.

Jennifer-t számos jelentős online publikációban idézték már dietetikusként, mint a Vogue, Elle, és a Grazia, mindezt a táplálkozástudományi területen szerzett tapasztalataiért az edzés és az egészséges életmód összefüggésében.

Tapasztalata kiterjed az Országos Egészségügyi Szolgálattal (NHS) végzett étkezési beavatkozásokon végzett kísérletektől, az omega-3 zsírsav kiegészítés, illetve a gyors-ételek egészségre gyakorolt hatásának specifikus tudományos kutatására, ami prezentált is a Táplálkozástudományi Társaság éves konferenciáján. Jennifer folyamatosan részt vesz szakmai továbbképzésekben, hogy gyakorlati tudása a legmagasabb szinten maradhasson. Tudj meg többet Jennifer tapasztalatairól itt.

Szabadidejében szeret túrázni és kerékpározni, posztjaiban pedig láthatod, hogy szereti bebizonyítani, hogy az egészséges étkezés nem élettartó éhséget jelent.

myprotein