Ugrás a fő tartalomra
Táplálkozás

Így támogathatod a szív egészségét | Táplálkozási szakemberünk tanácsai

Így támogathatod a szív egészségét | Táplálkozási szakemberünk tanácsai
Emily Wilcock
Író és szakértő1 év Ago
Emily Wilcock profiljának megtekintése
Fordította: Barabás Gabriella

Ami a testünk szerveit illeti, a szívünknél sokkal fontosabbat nem találunk. Létfontosságú, hogy vigyázz rá, és van néhány egyszerű étrendi döntés, amely segíthet ebben. Íme néhány tipp, amelyet egyikünk - Katie Brown, a táplálkozástudományi BSc-t végzett szakember és a Myprotein termékfejlesztője - hagyott jóvá.

Mielőtt belevágnánk, itt az ideje egy gyors tudományos leckének. LDL-koleszterin. Ez túlmegy a középiskolában tanított biológián, ezért adj nekünk egy percet, hogy kifejtsük ezt a témát. Az LDL az alacsony sűrűségű lipoprotein (low density lipoprotein) rövidítése. A koleszterin világában gonosztevőként ismert, és ez érthető is. Az LDL-ek szállítják a koleszterint, és lerakódnak az artériák falában. Idővel ez felhalmozódik, és szívproblémák egész sorához vezethet.

Az LDL-koleszterin nem tévesztendő össze a HDL-koleszterinnel (high density lipoprotein - nagy sűrűségű lipoprotein). Ezek is koleszterint szállítanak, de visszaviszik a májba, ahol lebontják, ahelyett, hogy ott hagynák eltömíteni az artériákat.

Most pedig térjünk rá a jó dolgokra.

Növeld meg a rostbeviteledet!

A rost olyan, mint a hős, aki harcol a rosszfiúk ellen - a rosszfiú az LDL-koleszterin. Az oldható rostok (az a fajta, amelyik feloldódik a gyomorban, és gélt képez a belekben) segítenek csökkenteni az LDL-koleszterinszintet. Ezt úgy teszi, hogy olyan gátat (gélt) képez, amely megakadályozza, hogy az LDL-koleszterin a beleken keresztül a véráramba jusson.

Egy 2016-os áttekintés szerint a teljes kiőrlésű gabonafélék napi egy adaggal történő fogyasztásának növelése megemeli a rostbevitelt, és ezáltal potenciálisan csökkenti a szívbetegségek kockázatát.

Az ajánlott napi rostbevitel napi 30 g, amelynek kiváló forrásai közé tartoznak az aszalt gyümölcsök, a diófélék, a bab, a zöldségek és a teljes kiőrlésű gabonafélék.

Növeld meg a sztanol beviteledet!

Amikor a szüleid azt mondták, hogy egyél zöldséget, igazuk volt. Lehet, hogy nem tudták, de a növények természetes módon tartalmaznak sztanolokat, amelyek a szervezetben lévő koleszterin-csomópontokhoz kötődve csökkentik a koleszterinszintet. Emellett a koleszterinhez hasonló kémiai szerkezetűek, ami segít csökkenteni a koleszterin felszívódását a bélben.

Katie még azt is hozzáteszi:"Bár a hatás egyénenként változó, bizonyíték van rá, hogy a növényi szterinek és sztanolok akár 15 százalékkal is csökkenthetik az LDL-koleszterinszintet, ha napi 2 grammot rendszeresen fogyasztunk egy egészséges, kiegyensúlyozott étrend részeként.".

Figyelj a sóbeviteledre!

Egy adag aranyszínű, sós chips páratlan. De a jóból is megárt a sok. A só mértékkel jó, de ha szokásoddá vált, hogy minden ételedre sót szórsz, talán gondold át. A só növelheti a stroke, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, mivel növeli a vérnyomást. A kálium hozzáadása az étrendhez enyhítheti ezt a hatást. Dicsőség a banánnak!

Vigyél be több Omega 3-t!

Az egészséges omega-3 bevitel senkinek sem árt. Sőt, a vérnyomás csökkentésével és a vérsejtek nyújthatóságának növelésével a szív boldogságáért is dolgozhatnak, segítve ezzel az egészséges véráramlás fenntartását.

Az Egyesült Királyság útmutatása szerint hetente minimum két adag halat kell fogyasztani, amelyek közül legalább egynek olajosnak kell lennie. A lazac és más halak azonban drágák lehetnek, és ha nem telik rá, a táplálékkiegészítők nagy segítséget jelenthetnek.

CoQ10

Ez egy kicsit összetettebb, ezért átadjuk a szót Katie-nek ...

"A koenzim Q10, vagy röviden CoQ10, támogatja a szervezetben lévő más enzimeket az alapvető funkciók ellátásában, beleértve az energiatermelést és más tápanyagok felszívódását. A CoQ10-kiegészítők vérnyomásra gyakorolt hatását kutatták, és egyre népszerűbbek a koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek, az úgynevezett sztatinok hatásainak kezelésében. Miért? Mert ezek a gyógyszerek néha csökkenthetik a szervezet által természetes úton létrehozott CoQ10-szintet, így a kiegészítő segíthet feltölteni azt."

Összefoglalás

Az egészségügyi problémákat általában véve nem szabad elbagatellizálni, így a szív csúcsformában tartása nem is kérdéses. Ha a szívbetegség vagy bármilyen más szívvel kapcsolatos probléma tüneteit észleled, kérjük, beszélj az orvosoddal!

Egyébként az egészségesebb táplálkozás érdekében kövesd ezeket a táplálkozási szakemberek által jóváhagyott tippeket Katie-től.

További, tudományosan alátámasztott táplálkozástudományi információkért kövesd a Myprotein YouTube-csatornát.

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

Emily Wilcock
Író és szakértő
Emily Wilcock profiljának megtekintése
Emily a Birminghami Egyetemen tanul üzleti menedzsment-marketing szakon, jelenleg a gyakornoki évét tölti. Mind az írás, mind a fitnesz iránt érdeklődik, ezért örül, hogy most a kettőt kombinálhatja. Szeret időt tölteni a barátaival, az edzőteremben és azon kívül is.
myprotein