Ugrás a fő tartalomra
Táplálkozás

Így spórolj pénzt az ételpazarlás csökkentésével

Így spórolj pénzt az ételpazarlás csökkentésével
Jamie Wright
Író és szakértő2 év Ago
Jamie Wright profiljának megtekintése
Fordította: Révai Zsófia

Az Egyesült Királyságban nagyon nagy problémát jelent a hatalmas mennyiségű kidobott élelmiszer. Bár az elmúlt időszak járványügyi korlátozásai miatt ezek a számok átmenetileg csökkentek, az egyes háztartások által kidobott ételmennyiség ismét a 2018-ban mért számokhoz közelít, a WRAP beszámolója alapján (ők egy, a fenntarthatóságért dolgozó jótékonysági szervezet).

A legújabb felmérésük1 témája az országban keletkező háztartási hulladék mennyisége volt – a résztvevők többségében úgy nyilatkoztak, most kevesebb idejük van ezzel a kérdéssel foglalkozni, mint a korlátozások alatt volt.

Természetesen nem csak a háztartásokban keletkezik élelmiszerhulladék - ennek a forrásai lehetnek a gyárak, élelmiszerboltok, vagy éppen vendéglátóipari egységek is -, de a legnagyobb mértékben itt jelentkezik a probléma. Az Egyesült Királyságban a kidobott élelmiszerek 70%-ban a háztartásokból kerülnek az utcára: évente 14 milliárd font értékben.

Ha nem is gondolunk arra, ez milyen hatással van a környezetünkre és az etikai kérdésekbe sem bonyolódunk bele – a becslések szerint 23 millió tonna felesleges üvegházhatású gáz kibocsátását segített elkerülni a széles körben elterjedt élelmiszerbankok tevékenysége -, ez akkor is rengeteg, szó szerint kidobott pénzt jelent. 30 millió háztartással számolva az Egyesült Királyságban, mindenhol 450 fonttal több maradna évente a pénztárcában, ha ezt a pazarlást megállítanánk.

Az élelmiszerárak folyamatosan emelkednek. Ha ügyesebben tervezünk és változtatunk a vásárlási, fogyasztási szokásainkon, nem csak a pazarlás mennyiségét csökkenthetjük, de pénzt is spórolhatunk. Fontos tudnunk, hogyan fejtsük meg a néha rejtvénnyel felérő címkéket az élelmiszereken, milyen ételeket vegyünk – illetve tisztában lennünk a ténnyel, hogy ez a magatartás hatékonyan csökkenti a társadalomra, a környezetünkre, na és persze a pénztárcánkra gyakorolt negatív hatásokat is. Máris megmutatom, hogyan spórolhatsz úgy, hogy az ételpazarlás problémájának megoldásához is hozzájárulsz!

"Minőségét megőrzi" vs. "fogyasztható"

Össze akarsz zavarni valakit? Egyszerű lesz a dolgod: csak kérdezd meg tőle, mi a különbség a "minőségét megőrzi" és a "fogyasztható" kifejezések között. A vásárlók nagyon gyakran összekeverik ezeket és azt hiszik, a kettő ugyanazt jelenti – ez persze nem is csoda.

"Minőségét megőrzi" – ez valóban csupán a minőségre utal, azt a dátumot jelöli meg, amikor a termék íze vagy textúrája elkezdhet megváltozni. Már nincs a legjobb állapotban, de a legtöbb esetben teljes mértékben alkalmas a fogyasztásra.

"Fogyasztható" – ez már mást jelent. Ezt a kifejezést általában könnyen romlandó ételek kapcsán használják, mint a húsfélék, halak vagy tejtermékek. Ez az a dátum, amikor a gyártó vagy élelmiszerüzlet szerint az adott élelmiszer nagy valószínűséggel már megromlik, illetve ez után már nem biztonságos elfogyasztani.

A "fogyaszthatósági" dátumokkal az a gond, hogy azt sugallják, az este még nyugodtan elfogyasztható élelmiszer egyetlen éjszaka alatt megromlik és ki kell dobni. A valóságban ez persze nem így működik. Milyen ételről van szó, hogyan tároljuk, milyen a kinézete, az illata – ezek sokkal biztosabban elárulják, ehető-e még valami, vagy már valóban megérett a kidobásra.

Szerencsére az utóbbi időben több élelmiszerüzlet is arra jutott, hogy nem minden esetben szükséges a címkék és dátumok használata. A Morrison’s nevű angol élelmiszerüzlet-lánc már nem tüntet fel fogyaszthatósági dátumot a tejen. Ehelyett ugyanazt a dátumot "minőségét megőrzi" felirattal látja el, valamint azt javasolja, csak szagoljuk meg a terméket, mielőtt belekóstolnánk.2 Az ilyesfajta, régen is ösztönösen használt és bevált módszerekhez való visszatérés évente több millió liter tejet menthet meg attól, hogy a lefolyóba öntve végezze.

ételpazarlás

Mely élelmiszerek azok, amelyek hosszan eltarthatóak?

A különböző típusú ételek másképp reagálnak az idő múlására. Hogy elkerüljük a felesleges pazarlást, csak támaszkodjunk az érzékeinkre (na és persze a józan eszünkre), mikor eldöntjük, az adott élelmiszer csak éppen nincs már a legjobb állapotban, vagy esetleg már valóban alkalmatlan a fogyasztásra.

A gyümölcsök és a zöldségek egy bizonyos idő után fogyaszthatatlanná válnak. A levegő, a nedvesség, fény, hőmérséklet – ezek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy ez a folyamat végbemenjen. Ezt könnyű megállapítani, hiszen megbarnulnak, vagy akár meg is penészedhetnek.

A kenyér és a különböző pékáruk általában kiszáradnak és megkeményednek. Ez persze nem jelenti azt, hogy ekkor már nem fogyaszthatjuk el őket! Ha azonban nedves helyen tároljuk ezeket az ételeket, akkor nagy eséllyel penészesek lesznek. Ha a penészes kenyeret megennénk, az már valóban veszélyt jelentene az egészségünkre, hiszen ez a penész nagyon káros (nem úgy, mint az a típus, amely mondjuk különböző sajtokon vagy szalámikon található).

A húsok és a különböző tenger gyümölcsei általában a rajtuk megjelenő baktériumok miatt válnak fogyaszthatatlanná. Ha bármilyen változást észlelünk a színükben vagy szagukban, az erős jele annak, hogy ez a folyamat ment végbe, és nem szabad elfogyasztanunk az adott ételt.

A tejtermékek esetében ez a folyamat másképp zajlik: az ezekben lévő baktériumok inkább a tartósításért felelnek, mintsem azért, hogy az élelmiszer megromoljon. Persze hosszabb idő elteltével már itt is észrevehetjük, hogy az étel íze, állaga már nem az igazi.

Sok függ attól, konkrétan milyen tejtermékről is van szó. Ha megfelelően tároljuk, a sajtok nagyon sokáig elállnak a hűtőben, míg a tej sokkal hamarabb megromlik. Ha csomókat látunk benne vagy kellemetlen szagot érzünk, inkább dobjuk ki és ne használjuk fel!

Rengeteg élelmiszer igazán hosszú ideig eltartható. Egyes ételek alapvetően rendelkeznek ezzel a tulajdonsággal, míg más élelmiszerek esetében az előállítás vagy tartósítás módja teszi ezt lehetővé.

Ezek a nélkülözhetetlen kamra-kincsek hosszú hónapokig elállnak mindenféle minőségromlás nélkül, ha megfelelően tároljuk őket:

  • Zab
  • Konzerv ételek (levesek, konzerv halak, bab, lencse, gyümölcsök, zöldségek,stb)
  • Ételízesítők
  • Rizs, gabonafélék
  • Száraztészta
  • Méz
  • Főzéshez használt olajak
  • Só, bors, egyéb fűszerek
  • Fehérjepor, fehérjeszeletek

És ez csak néhány példa volt, hiszen még sok-sok ilyet sorolhatnánk fel!

Tippek az ételpazarlás elkerülésére

  1. Készíts menütervet: Csak azokat a hozzávalókat szerezd be, amikre valóban szükséged van, kerüld el az impulzív vásárlást! Ha ’csak úgy’ megveszel valamit, nagy eséllyel később el is feledkezel róla, hogy aztán hónapok múlva találj rá romlottan, a hűtő egy eldugott sarkában.
  2. Használd a fagyasztót: A fagyasztott zöldségek és gyümölcsök nem veszítenek a bennük rejlő tápanyagok mennyiségéből, viszont sokkal tovább eltarthatóak így, mint frissen. A húsok és halak is remekül fagyaszthatóak, ha nincs lehetőséged rövid időn belül felhasználni őket (persze csak abban az esetben, ha korábban még nem voltak lefagyasztva).
  3. Szeresd meg a maradékot: Az étel nem csak frissen a sütőből kivéve finom! Sőt, bizonyos esetekben másnapra még jobban össze is érnek az ízek. Ahelyett, hogy a maradék spagettit vagy chillit kidobnád, inkább tedd be a hűtőbe – máris megvan a holnapi ebéded! A kreativitásod is előveheted és kombinálhatod a maradékokat más receptekkel, új és egyedi fogásokat kreálva.
  4. Komposztálj: Ha már nincs is az étel a legjobb formában, egyáltalán nem biztos, hogy a kukában a helye! A felesleges élelmiszert komposztálhatod is, így rögtön a kertedért is tettél valami jót.
  5. Ajándékozd el a felesleges ételeket: Ahelyett, hogy kidobnád azokat az ételeket, amiket már nem tervezel megenni, inkább vidd el őket a helyi élelmiszerbankba! Friss zöldségeket, halat, húst és tejtermékeket valószínűleg nem fogadhatnak el, de a konzervek, dobozos élelmiszerek nagyon boldoggá fogják tenni őket. Így nem csak az élelmiszerpazarlás problémáján segítesz, de aktívan teszel a szegénység ellen is!
  6. Tanulj és taníts: Minél többet tudunk az ételpazarlásról, annál többet tudunk tenni ellene! Mesélj erről a családodnak és a barátaidnak, oszd meg velük, amit már te is tudsz. A családoddal együtt sokkal többet tehettek az ügyért, mintha csak egyedül harcolnál a probléma ellen.

Összefoglalás

Az ételpazarlás csökkentése létfontosságú. Nem csupán anyagi szempontból, hiszen a környezetünkre is gondolnunk kell és így a szegénység ellen is tehetünk.

Ha ismerjük a "minőségét megőrzi" és "fogyasztható" kifejezések között különbséget, és használjuk a józan eszünket és ítélőképességünket, továbbá ha előre megtervezzük a vásárlásainkat – ezek a dolgok mind hatalmas szerepet játszanak abban, hogy sokkal kevesebb élelmiszert kelljen kidobnunk, miközben egészen szép kis summát meg is takaríthatunk általuk!

Próbáld ki ezeket a módszereket, hogy csökkentsd az élelmiszerpazarlást, és beszélgess erről másokkal is! Ha tisztában vagy a fogyasztási és pazarlási szokásaiddal, ez a tudás egészen új utakat nyithat meg a számodra az ételekkel kapcsolatos ismeretek és a környezetvédelem világában is.

Táplálkozás

TOP 12 kálium tartalmú étel

A kálium egy elengedhetetlenül fontos ásványi anyag, ami segít a vérnyomásod szabályozásában, és szükséges az egészség megőrzéséhez.

2 év AgoAl Liam Agnew
Táplálkozás

Kókuszolaj | Előnyök, adagolás és használat

A kókuszolaj kiemelkedő helyre tett szert az egészségtudatos táplálkozás világában és elengedhetetlen része lett minden tudatosan táplálkozó sportoló konyhájának.

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

  1. https://wrap.org.uk/sites/default/files/2022-03/WRAP-UK-household-food-waste-Winter-2021-Behaviours-attitudes-and-awareness.pdf
  2. https://www.bbc.com/news/business-59928650
Jamie Wright
Író és szakértő
Jamie Wright profiljának megtekintése
Jamie Wright humán táplálkozástudományok, valamint sporttudományok terén szerzett diplomát, és jelenleg több szervezettel működik együtt, saját programot tart fenn, hogy segítse az ügyfelek táplálkozási céljait. A Táplálkozási Szövetségnél akkreditált, több száz ügyfélnek segített - az otthoni anyáktól kezdve a nemzetközi versenyzőkig - bizonyítékokon alapuló, holisztikus táplálkozási program által, hogy elérjék egészség és fitnesz céljaikat. A programján túlmenően Jamie rendszeresen publikál táplálkozás témában is, számos szempontból bemutatva azt. Kutatásait prezentálta az Egyesült Királyság elhízással kapcsolatos kongresszusán, valamint a tengerentúli konferenciákon, és számos e-könyvet írt, miközben másoknak is besegít (beleértve a jótékonysági sportszervezeteket). Kutatása a súlymenedzsmentre, valamint a sportteljesítményre és kiegészítők használatára összpontosított. Óriási sportőrült, lelkes edzőterem látogató és bármilyen kutyákkal kapcsolatos dolgok szerelmese. Jamie célja a tudományos, szakmai tapasztalatok és ismeretek megosztása az, hogy fényt hozzon a hatalmas mennyiségű téves információ és félretájékoztatás terén, ami a fitnesz és egészségiparra jellemző manapság.
myprotein