0
Kosár

Jelenleg nincsenek termékek a kosarában

Kiegészítők

Szőlőcukor | kinek, mire, mikor jó?

A szőlőcukor, másnéven dextróz vagy glükóz, egy természetben előforduló egyszerű szénhidrát. Az egyik leghatékonyabb energiaforrás, amelyre a szervezetünk összes sejtnek szüksége van ahhoz, hogy megfelelően működhessenek. A széles körben alkalmazott cukorhoz, külső forráson kívül, a májunk segítségével juthatunk hozzá.

Két alkalmazása nagyon ismert, az egyik a leggyakrabban cukorbetegeknél előforduló nagyon alacsony vércukorszint, a hipoglikémia kezelése, míg a másik a sportolók által előszeretett sporttevékenységet támogató, állóképességet fokozó, fáradtságot kitolni képes táplálékkiegészítő fogyasztása.

Mind a kettő esetben a cél a minél gyorsabb inzulinreakció kiváltása. Mivel a dextróz glikémiás indexe (mely azt mutatja meg, hogy egy adott élelmiszer mennyire és milyen gyorsan emeli meg a vércukorszintet) nagyon magas, így az elfogyasztás után szinte azonnal rendelkezésre áll és kiváltja a szükséges inzulinválaszt. Ezért is szokták az orvosok javasolni, hogy cukorbetegeknél mindig legyen szőlőcukor, mivel kezdődő rosszullét esetén hatékony megoldás. Ez igaz, valóban hatékony, mivel azonnal lebomlik és megemeli a vércukorszintet. Ellenben veszélyes is, hiszen roppant rövid idő után a vércukor szintje az eredeti érték alá fog esni, amivel ha nem számol valaki, igen rossz állapotba kerülhet.

Szőlőcukor a sportban

Sportban való alkalmazás esetében másról van szó. Az izomtevékenységhez az izmainkba szőlőcukor áramlik, ez a véráramból, vagy a májban, és izmokban tárolt glikogénből származik. Az elfogyasztott dextróz glükóz formájában lép be a véráramba, ahol energiaként, az izmokban glikogénként, a zsírszövetekben pedig trigliceridként állnak rendelkezésére. És itt fontos megemlíteni, hogy az izmok csak korlátozott mennyiségben képesek glikogént tárolni, ezért van szükség a vérből közvetlenül felhasználható szőlőcukorra. A szervezet ezek után inzulint bocsát ki, amely a vérből kiválasztja a glükózt és azt a szükséges rendeltetési helyére szállítja. Az inzulin mindezek mellett egy erős anabolikus hormon, mivel nem csak a glükózt szállítja az izomszövetekbe, de a fehérjéket, aminosavakat és egyéb –izomépítéshez- esszenciális tápanyagokat, mint a glutamint és a kreatint is.

Fogyaszd edzés után közvetlenül, hogy ellásd a tested a megfelelő tápanyagokkal. Törekedj háromszor annyi dextrózt fogyasztani, mint amennyi fehérjeport. Nézzünk egy példát: ha az edzés utáni turmixod 25 gramm fehérjeport tartalmaz, akkor szőlőcukorból 75 grammra lesz szükséged. Legjobban akkor jársz el, ha ezt közvetlen a testmozgás után iszod meg 30 percen belül, ugyanis ebben az időpontban a legbefogadóbb a szervezeted, az imént említett tápanyagokra.

Szőlőcukor a sportban

A szőlőcukrot, mint ismert tömegnövelő komponenst nagyrészt azok a sportolók használják, akik izomtömegüket szeretnék növelni, de ugyanolyan hasznos lehet egy állóképességi sportolónak is, akik mindössze teljesítményüket szeretnék tökéletesíteni, fölösleges túlsúly gyarapodása nélkül. Cél itt is a lehető leghamarabb rendelkezésre álló energiaforrás és a mozgás okozta glikogénhiány pótlása. Ha pedig egyéb kiegészítőket is fogyasztunk edzésünk során, a többi tápanyag szállítójaként számíthatunk rá.

Egy átlagos testsúlyú felnőtt szervezete kb. 120 g tiszta glükózt képes azonnal és tökéletesen felhasználni. Tehát, ha nem végzünk túl nagy izommunkával járó tevékenységet (aktív sportolás), akkor az ettől sokkal nagyobb mennyiségű szőlőcukorbevitelt szervezetünk valószínűleg zsírként fogja raktározni.

Szőlőcukor és az agyunk

A fentiekből azt a következtetést vonhatnánk le, hogy a szervezetünk legnagyobb glükózfogyasztói az izomsejtek. Ez téves megállapítás lenne, hiszen az agyunk az, amelynek működéséhez –koncentrálás, gondolkodás, alvás– hihetetlen mennyiségű energia szükséges. Az agy számára a glükóz az egyedüli energiaforrás, melyet jól mutat az is, hogy egy felnőtt emberben a központi idegrendszer használja fel a bevitt glükóz kb. 40 %-át. Nagy segítség lehet egy-egy vizsga alkalmával.

szőlőcukor és dextróz hatása

Mellékhatások

Túlzott fogyasztás esetén -mint mindennek-, ennek is vannak komoly egészségügyi problémákat okozó mellékhatásai. Mint fentebb megtudtuk, kiváló útitárs, ha cukorbetegségben szenvedünk, illetve sporttevékenységeink során, viszont ha nem indokolt a fogyasztása, az íze lesz az egyetlen pozitívum, a számos negatív hatása mellett. Ha több cukrot fogyasztunk, mint amennyit elhasználunk, egy részét felveszik az izmok glikogénraktárai, egy bizonyos hányadát képes a máj is elraktározni, de a tetemes része egyenesen a zsírszövetek felé veszik az irányt, amiből nem lesz más, mint közönséges testzsír. Tartós éhezés esetén viszont a testzsír által tárolt glikogén is aktivizálódik. Továbbiakban, a túlsúly mellett inzulinrezisztenciához vezethet, amely a vérben lévő cukrok el nem szállítását okozza, melyek így túl sokáig keringenek a vérben. Ez állandó levertséghez és több betegség fokozott kockázatához vezethet.

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

Nincs bejegyzés címkeFazekas Dániel

Fazekas Dániel

Cikkíró, táplálkozási és életmód tanácsadó, junior testépítő

A nevem Fazekas Dániel, Budapesten születtem. Életem legnagyobb részét a testépítés és az ahhoz tartozó egészséges életmód teszi ki. 15 éves koromban határoztam el magam, hogy változtatni fogok, mind az életvitelemen, mind a megjelenésemen. Eleinte a saját testsúlyos, későbbiekben a súlyzós edzés fortélyait sajátítottam el. Az évek során számos diétát követtem, legyen az versenyfelkészülés idején, vagy tömegnövelés érdekében alkalmazott. 5 év folyamatos ismeretszerzés, tanulás és edzésmúlt után úgy döntöttem ideje megmérettetni magam másokkal is. IFBB Junior Testépítő és Fitness Magyar Kupán, a második helyért járó ezüst érmet vihettem haza klasszikus testépítés kategóriában. Immár 6 évnyi, folyamatosan bővülő tudásommal szeretnék segíteni azokon, akik egészségesebb, fittebb életre vágynak.


Ne maradjon le legújabb akcióinkról! Vásárlás