A szőlőcukor hatása

A szőlőcukor, másnéven dextróz vagy glükóz, egy természetben előforduló egyszerű szénhidrát. Az egyik leghatékonyabb energiaforrás, amelyre a szervezetünk összes sejtjének szüksége van ahhoz, hogy megfelelően működhessenek. A széles körben alkalmazott cukorhoz, külső forráson kívül, a májunk segítségével juthatunk hozzá.

Két alkalmazása nagyon ismert, az egyik a leggyakrabban cukorbetegeknél előforduló nagyon alacsony vércukorszint, a hipoglikémia kezelése, míg a másik a sportolók által előszeretett sporttevékenységet támogató, állóképességet fokozó, fáradtságot kitolni képes táplálékkiegészítő fogyasztása.

Mind a kettő esetben a cél a minél gyorsabb inzulinreakció kiváltása. Mivel a dextróz glikémiás indexe (mely azt mutatja meg, hogy egy adott élelmiszer mennyire és milyen gyorsan emeli meg a vércukorszintet) nagyon magas, így az elfogyasztás után szinte azonnal rendelkezésre áll és kiváltja a szükséges inzulinválaszt. Ezért is szokták az orvosok javasolni, hogy cukorbetegeknél mindig legyen szőlőcukor, mivel kezdődő rosszullét esetén hatékony megoldás. Ez igaz, valóban hatékony, mivel azonnal lebomlik és megemeli a vércukorszintet. Ellenben veszélyes is, hiszen roppant rövid idő után a vércukor szintje az eredeti érték alá fog esni, amivel ha nem számol valaki, igen rossz állapotba kerülhet.

Szőlőcukor a sportban

Sportban való alkalmazás esetében másról van szó. Az izomtevékenységhez az izmainkba szőlőcukor áramlik, ez a véráramból, vagy a májban, és izmokban tárolt glikogénből származik. Az elfogyasztott dextróz glükóz formájában lép be a véráramba, ahol energiaként, az izmokban glikogénként, a zsírszövetekben pedig trigliceridként állnak rendelkezésére. És itt fontos megemlíteni, hogy az izmok csak korlátozott mennyiségben képesek glikogént tárolni, ezért van szükség a vérből közvetlenül felhasználható szőlőcukorra. A szervezet ezek után inzulint bocsát ki, amely a vérből kiválasztja a glükózt és azt a szükséges rendeltetési helyére szállítja. Az inzulin mindezek mellett egy erős anabolikus hormon, mivel nem csak a glükózt szállítja az izomszövetekbe, de a fehérjéket, aminosavakat és egyéb –izomépítéshez- esszenciális tápanyagokat, mint a glutamint és a kreatint is.

Fogyaszd edzés után közvetlenül, hogy ellásd a tested a megfelelő tápanyagokkal. Törekedj háromszor annyi dextrózt fogyasztani, mint amennyi fehérjeport. Nézzünk egy példát: ha az edzés utáni turmixod 25 gramm fehérjeport tartalmaz, akkor szőlőcukorból 75 grammra lesz szükséged. Legjobban akkor jársz el, ha ezt közvetlen a testmozgás után iszod meg 30 percen belül, ugyanis ebben az időpontban a legbefogadóbb a szervezeted, az imént említett tápanyagokra.

A szőlőcukrot, mint ismert tömegnövelő komponenst nagyrészt azok a sportolók használják, akik izomtömegüket szeretnék növelni, de ugyanolyan hasznos lehet egy állóképességi sportolónak is, akik mindössze teljesítményüket szeretnék tökéletesíteni, fölösleges túlsúly gyarapodása nélkül. Cél itt is a lehető leghamarabb rendelkezésre álló energiaforrás és a mozgás okozta glikogénhiány pótlása. Ha pedig egyéb kiegészítőket is fogyasztunk edzésünk során, a többi tápanyag szállítójaként számíthatunk rá.

Egy átlagos testsúlyú felnőtt szervezete kb. 120 g tiszta glükózt képes azonnal és tökéletesen felhasználni. Tehát, ha nem végzünk túl nagy izommunkával járó tevékenységet (aktív sportolás), akkor az ettől sokkal nagyobb mennyiségű szőlőcukorbevitelt szervezetünk valószínűleg zsírként fogja raktározni.

A szőlőcukor hatása az agyra

A fentiekből azt a következtetést vonhatnánk le, hogy a szervezetünk legnagyobb glükózfogyasztói az izomsejtek. Ez téves megállapítás lenne, hiszen az agyunk az, amelynek működéséhez –koncentrálás, gondolkodás, alvás- hihetetlen mennyiségű energia szükséges. Az agy számára a glükóz az egyedüli energiaforrás, melyet jól mutat az is, hogy egy felnőtt emberben a központi idegrendszer használja fel a bevitt glükóz kb. 40 %-át. Nagy segítség lehet egy-egy vizsga alkalmával.

A szőlőcukor mellékhatásai

Túlzott fogyasztás esetén -mint mindennek-, ennek is vannak komoly egészségügyi problémákat okozó mellékhatásai. Mint fentebb megtudtuk, kiváló útitárs, ha cukorbetegségben szenvedünk, illetve sporttevékenységeink során, viszont ha nem indokolt a fogyasztása, az íze lesz az egyetlen pozitívum, a számos negatív hatása mellett. Ha több cukrot fogyasztunk, mint amennyit elhasználunk, egy részét felveszik az izmok glikogénraktárai, egy bizonyos hányadát képes a máj is elraktározni, de a tetemes része egyenesen a zsírszövetek felé veszik az irányt, amiből nem lesz más, mint közönséges testzsír. Tartós éhezés esetén viszont a testzsír által tárolt glikogén is aktivizálódik. Továbbiakban, a túlsúly mellett inzulinrezisztenciához vezethet, amely a vérben lévő cukrok el nem szállítását okozza, melyek így túl sokáig keringenek a vérben. Ez állandó levertséghez és több betegség fokozott kockázatához vezethet.

Fazekas Dániel

Cikkíró, táplálkozási és életmód tanácsadó, junior testépítő
A nevem Fazekas Dániel, Budapesten születtem. Életem legnagyobb részét a testépítés és az ahhoz tartozó egészséges életmód teszi ki. 15 éves koromban határoztam el magam, hogy változtatni fogok, mind az életvitelemen, mind a megjelenésemen. Eleinte a saját testsúlyos, későbbiekben a súlyzós edzés fortélyait sajátítottam el. Az évek során számos diétát követtem, legyen az versenyfelkészülés idején, vagy tömegnövelés érdekében alkalmazott. 5 év folyamatos ismeretszerzés, tanulás és edzésmúlt után úgy döntöttem ideje megmérettetni magam másokkal is. IFBB Junior Testépítő és Fitness Magyar Kupán, a második helyért járó ezüst érmet vihettem haza klasszikus testépítés kategóriában. Immár 6 évnyi, folyamatosan bővülő tudásommal szeretnék segíteni azokon, akik egészségesebb, fittebb életre vágynak.