Ugrás a fő tartalomra
Kiegészítők

Tippek puffadás ellen | Támogasd bélrendszered egészségét!

Tippek puffadás ellen | Támogasd bélrendszered egészségét!
Emily Wilcock
Író és szakértő2 év Ago
Emily Wilcock profiljának megtekintése

Emésztőrendszerünk számos dologért vonható felelősségre. Emésztési zavarok, puffadás, szélgörcs – csak hogy néhány dolgot említsünk, amelyek miatt már régóta tudjuk, hogy bűnös.

Ám ezzel még nincs vége. Kutatások szerint az utóbbi években a bélrendszer egész sor más probléma hátterében is áll, beleértve az immunitást és még a bőrünk állapotát is.

Ha jártál a TikTokon az elmúlt hónapban, nagy valószínűséggel téged is beszippantott a #guttok. Ha igen, akkor olyan információkkal is találkozhattál, amelyek nem teljesen helytállóak.

Szerencsére a Myprotein termékfejlesztője, Katie Brown rászánta az időt, hogy bemutassa a legjobb, tudományosan alátámasztott táplálékkiegészítőket, amelyek hozzájárulnak az emésztéshez és a bélrendszer munkájához.

Az emésztési folyamat

Az emésztési folyamat sokkal hamarabb elkezdődik, mint azt valaha is gondolnád – még mielőtt az étel akárcsak a szádhoz érne. Már akkor beindul, amikor először meglátod az ételt vagy megérzed az illatát, hiszen ez serkenti a nyáltermelődést. A nyál olyan enzimeket tartalmaz, amelyek megkezdik az étel lebontását. A „csorgó nyálad” az emésztés első lépcsőfoka.

És amikor már nem bírod tovább és végre harapsz egy nagyot az ételből, máris az emésztés második lépcsőjén állsz. Az étel megrágása hatalmas szerepet játszik az emésztési folyamatban. Az ételt nemcsak azért rágod kisebb darabokra, hogy le tudd nyelni, hanem azért is, hogy az ételnek nagyobb felülete legyen, így a nyáladban lévő emésztőenzimek könnyebben tudnak dolgozni.

Amikor kellőképpen megrágtad az ételt (egyébként az átlagember 32-szer rágja meg az ételt nyelés előtt), lenyeled. Ezután átmegy a belső emésztőrendszeren, ahol még jobban lebomlik.

Az étel lebontása során az összes fontos tápanyagot kivonjuk az ételből – például az értékes fehérjét is ekkor nyerjük ki a falatokból.

És ez dióhéjban összefoglalva az emésztési folyamat. Most pedig jöjjön a magyarázat arra, hogyan védi a bélrendszeredet. Ahogy azt valószínűleg el tudod képzelni, az étrended játssza a legnagyobb szerepet az emésztésed egészségében, de vannak olyan táplálékkiegészítők, amelyek egy kicsit megkönnyíthetik az emésztésed mindennapjait.

Bromelain

Az ananászból származó bromelain proteázként működik. A proteáz lebontja a fehérjéket, amelyek közül néhány nehezebben emészthető. Ahogy öregszünk, az emésztőenzimek száma a gyomrunkban természetes módon csökken. A kevesebb enzim miatt puffadást vagy görcsöket tapasztalhatsz, amelyek csökkentésében a bromelain jó szolgálatot tehet.

Inulin por

Az egészséges emésztés fenntartása érdekében érdemes azzal kezdeni, hogy odafigyelünk arra, mi van a bélrendszerünkben. Nem is gondolnád, mennyi baktérium él a benne - trilliónyi, de mind jó baktérium. Ezek alapvető szerepet játszanak a táplálék lebontásában és az alapvető tápanyagok felszívódásában. Ha ez az egyensúly felborul, puffadást, gyomorfájást és fáradtságot tapasztalhatsz.

Az inulin porok olyan növényi rostok, amelyek a prebiotikumok közé tartoznak. Táplálják a jó baktériumokat és serkentik azok növekedését. Minél több jó baktérium van a gyomrunkban, annál jobban meg tudjuk emészteni az ételt.

Emésztést segítő termékünk 15 milliárd élőkultúrából álló szakértői keveréket, valamint kloridot tartalmaz a normál emésztés támogatására.

Rostok

Ha már egy ideje követsz minket, biztosan hallottad, hogy a rost fontosságáról beszélünk. Szerepet játszik az emésztési folyamat felgyorsításában a bélrendszer egészségének fenntartásával. Hihetetlenül fontos, hogy az ajánlott napi rostbevitelt (legalább 30 g) biztosítani tudjuk. Ha jelenleg alacsony a bevitelünk és megpróbáljuk növelni, akkor azt fokozatosan kell megtennünk, időt hagyva szervezetünknek az alkalmazkodásra.

Víz

A víz az élet szinte minden területén kulcsfontosságú, beleértve az emésztést is. A víz elengedhetetlen az emésztőrendszer mozgásának elősegítéséhez - ha nem iszol belőle eleget, az emésztett ételek megrekedhetnek a bélrendszerben. Ez pedig puffadáshoz és diszkomfort érzethez vezet.

Ételnapló

Ha a bélrendszered egészségével, valamint a puffadással és diszkomfort érzéssel küzdesz, az egyik legjobb dolog, amit tehetsz, hogy naplót vezetsz az elfogyasztott ételekről és folyadékokról. Így azonosíthatod a mintákat és azokat az ételeket, amelyek negatív hatással vannak a szervezetedre.

Összefoglalás

Nos, ez jobb és informatívabb volt, mint bármi, amit a #guttok-on láttam. Köszi, Katie! De ne feledd, az emésztőrendszereddel kapcsolatos problémák összetettek lehetnek. Ha úgy érzed, hogy valami nincs rendben, vagy fájdalmat tapasztalsz, mindig beszélj az orvosoddal!

További bizonyítékokon alapuló információkért mindenképpen tartsd szemmel a Myprotein YouTube-csatornát Richie és Katie tartalmaiért!

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

Emily Wilcock
Író és szakértő
Emily Wilcock profiljának megtekintése
Emily a Birminghami Egyetemen tanul üzleti menedzsment-marketing szakon, jelenleg a gyakornoki évét tölti. Mind az írás, mind a fitnesz iránt érdeklődik, ezért örül, hogy most a kettőt kombinálhatja. Szeret időt tölteni a barátaival, az edzőteremben és azon kívül is.
myprotein