Ugrás a fő tartalomra
Kiegészítők

Dietetikus által javasolt kiegészítők futáshoz és kerékpározáshoz

Dietetikus által javasolt kiegészítők futáshoz és kerékpározáshoz
Shannah Hatch
Író és szakértő4 év Ago
Shannah Hatch profiljának megtekintése
Fordította: Rózsa Zoltán

A pandémiás helyzetet megelőzően kevesen gondolták volna, hogy a futás és kerékpározás népszerűsége toronymagas emelkedésnek indul. A társas érintkezések csökkentésének következtében sokunknak csupán korlátozott lehetőségei nyílnak a testmozgásra. Habár az otthoni edzések kielégítő alternatívát kínálhatnak az edzőtermi súlyzós edzésekkel szemben, az állóképességi kardió edzések legtöbbünk számára nehézkesen elvégezhetők otthon.

A futás és kerékpározás nyújtotta előnyök nem merülnek ki az állóképesség fokozásában, az immunrendszer támogatásában és az izomzat terhelésesében, a társas érintkezések csökkenése következtében fellépő magány is enyhíthető azzal, ha sporttársadnak távolról intesz futás vagy biciklizés közeben.

Kimerültnek érzed magad egy munkával töltött nap után? Szükséged van egy extra energialöketre ahhoz, hogy futócipőd talpát ismét koptathasd? Cikkünkben dietetikus által javasolt kiegészítőket ismerhetsz meg, amelyek segítségedre válhatnak a futáshoz és kerékpározáshoz.

kiegészítők futáshoz

Állóképességi sportolók táplálkozása

Állóképességi sportolók számára a szénhidrát jelenti az elsődleges energiaforrást, ez alól nem jelentenek kivételt a futók és a kerékpárosok sem. Amint szervezetünk glikogén raktárai kifogytak, a tárolt glükózból testünk a zsírszövetek lebontásába kezd az energiaigény fedezése érdekében.

Amennyiben moderált intenzitású kardió tevékenységet végzel, például kocogsz, a zsírfogyasztás akár az előnyödre is válhat. Habár a közepes intenzitású sporttevékenységek energiaszükségletének fedezéséhez tested elsősorban az izomzat glikogén tartalékait használja, ezek kimerültét követően a vérben keringő glükóz és zsír jelenti a másodlagos energiaforrást.1

A megfelelő tápértékű és jól időzített edzés előtti étkezés segítheti az optimális atletikus teljesítmény elérését, ezért azt javasoljuk futás vagy kerékpározás előtt 3-4 órával fogyassz alacsony GI indexű (glikémiás index), magas szénhidráttartalmú élelmiszereket. Szeretnél jobban elmerülni a témában? Olvasd el az edzés előtti étkezésről szóló cikkünket!

Az alacsonyabb glikémiás indexű szénhidrátforrások emésztése több időt vesz igénybe, tehát lassabb felszívódásúak. Ennek következtében tested fokozatos energiaellátásban részesül. Olykor az edzés előtti étkezésből származó energia nem elegendő, ilyenkor nyújthatnak jelenetős segítséget az edzés előtti formulák. Az alábbiakban felsorolunk három olyan étrend-kiegészítő kategóriát, amely jelentősen megkönnyítheti kardió céljaid elérését és edzéseid eredményességét.

kiegészítők kerékpározáshoz

1. Glükóz

A glükóz, vagy ismertebb nevén szőlőcukor jelenti a legegyszerűbb molekuláris struktúrájú szénhidrátot. Egyszerű szerkezetének köszönhetően az emberi szervezet könnyedén és gyorsan képes lebontani és megemészteni.  Így instant energialöketet nyújt fogyasztása.

Hirtelen energialöketre van szükséged ahhoz, hogy képes legyél teljesíteni a következő kört? Úgy érzed, hogy a következő emelkedőn már csak biciklidet tolva vagy képes feljutni? A dextróz jó megoldást jelenthet a hirtelen jelentkező óriási energiaszükséglet kielégítésére. A Journal of Applied Physiology elnevezésű tudományos folyóirat 2010-es publikációjában szereplő kutatás eredménye alapján a szőlőcukor fogyasztás fokozhatja az állóképességi sportokban nyújtott teljesítményt.2

A kukoricából előállított, a glükózzal azonos kémiai felépítésű szőlőcukrot dextróznak nevezik. Weboldalunkon megtalálható szőlőcukor porunk könnyedén feloldható vízben, hozzáadható turmixodhoz, és kiemelkedő gyorsasággal felszívódik emésztőrendszeredből, így gyors energia utánpótlást jelenthet edzéseiden.

2. Energia gél

Az energia gél, ahogy neve is mutatja, energiával látja el szervezeted, amikor a leginkább szükséged van rá.  Legnagyobb előnye az energia zseléknek, hogy fogyasztásuk gyors és kényelmes. A harmadik Margit-sziget kör során komoly kényelmetlenséget jelenthet egy flapjack szelet vagy smoothie elfogyasztása. Ilyen helyzetekben hamar és könnyedén biztosíthatod izomzatod számára az elengedhetetlen extra kalóriákat.

Webshopunk kínálatában elérhető edzés előtti gél formulánk nem csak súlyzós edzés előtt fogyaszthatók. Adagonkénti 200 milligramm koffein tartalmuknak köszönhetően hozzájárulhatnak a fáradtság és kimerültség leküzdéséhez.3 Döntsd meg saját rekordjaidat, és légy gyorsabb mint valaha!

3. Elektrolit oldat

Utolsóként bemutatott futást és kerékpározást támogató étrend-kiegészítő  csoportunk az elektrolit oldatok. Edzőtermed hűtőszekrényében, a szupermarketban vagy akár a benzinkúton is találkozhattál már a színes, feltűnő csomagolású elektrolit sportitalokkal. De pontosan hogyan támogatják az elektrolit oldatok a nagyobb sportteljesítményt?

Futás és kerékpározás közben fokozott terhelés éri szervezeted. Ahhoz, hogy elkerülhesd a túlmelegedést, tested számos folyamatot indít el, többek között a fokozott verejtékezést. Izzadás során nem csak a dehidráltság veszélye fenyeget, hanem fontos ásványi anyagokat is elveszítesz. Az elektrolit italokkal ezeket a fontos ásványi anyagokat pótolhatod.4 Egy jól összeállított elektrolit oldatnak tartalmaznia kell az alábbi ásványi anyagok mindegyikét: kalcium, magnézium és kálium.

A kalcium hozzájárulhat a csontok egészségének megőrzéséhez, amely különösen fontos a futók és kerékpárosok részére, hiszen jelentős terhelésnek teszik ki szervezetüket a fárasztó edzések során. Ezen felül az elégséges kalcium bevitel kritikus fontosságú a megfelelő emésztési folyamatok fenntartása érdekében. A kalciumhoz hasonlóan a megfelelő mennyiségű magnézium bevitel nélkülözhetetlen az emésztési folyamatok optimális működéséhez és a csontok egészségének fenntartásához. A kálium pedig hozzájárulhat az izomregenerációhoz és az izomfunkciók megfelelő működéséhez.

Tanulság

Kevés elkeserítőbb dologgal szembesülhetsz futóként, mint az idejekorán érzékelt, sport közbeni kimerültség. A futást akadályozó enerváltság hátterében sok eltérő ok állhat, a megfelelő előkészületekkel azonban csökkentheted az indokolatlan kimerültség előfordulásának esélyét. A  futás vagy biciklizés előtt fogyasztott, megfelelő tápértékekkel rendelkező nassolnivalók minimalizálhatják lehetőségét annak, hogy a cél előtt kelljen megállnod.  Termék kínálatunkban számtalan, állóképességi sportolók számára fejlesztett, kellemes ízű és hatásos táplálékkiegészítőt találhatsz!

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.

  1. Volek, J.S. Phinney, S. and Noakes, T.D. (2014) ‘Rethinkingfatas a fuelforenduranceexercise, European Journal of Sport Science, 15(1), pp. 13-20. doi:10.1080/17461391.2014.959564
  2. Smith, J.E, Zachwieja, J.J., Péronnet, F., passe, D.H., Massicotte, D., Lavoie, C. and Pascoe, D.D. (2010) ‘Fuelselection and cyclingendurance performance with ingestion of [ 13C]glucose: evidencefor a carbohydratedoseresponse’, Journal of AppliedPhysiology, 108(6), pp. 1520-1529.
  3. O’Rourke, M.P., O’Brien, B.J.,Knez, W.L. and paton, C.D. (2008) ‘Caffeine has a smalleffecton 5-km running performance of well-trained and recreationalrunners’, Journal of Science and Medicine in Sport, 11(2), pp. 231-233. doi: 10.1016/j.jsams.2006.12.118
  4. Duvillard, S.P., Braun, W.A., Markofski, M., Beneke, R. and Leita, R. (2004) ‘Fluids and hydration in prolongedendurance performance’, Nutrition, 20(1), pp.651-656. doi: 10.1016/j.nut.2004.04.011
Shannah Hatch
Író és szakértő
Shannah Hatch profiljának megtekintése
Shannah Hatch karrierjét a táplálkozástudomány területén kezdte meg, miután részt vett egy ún. „Farm to Fork” műhely foglalkozáson. Jelenleg táplálkozási tanácsadóként dolgozik, útmutatást és támogatást nyújt az NHS (Nemzeti Egészségügyi Szolgálat) keretein belül. Shannah korábban azon dolgozott, hogy új táplálékkiegészítő termékeket vezessen a piacra, az ötleteket megvalósítsa. Legjobb tanulmányi tapasztalatai között szerepel más egészségügyi területek képviselőinek hallgatása, valamint olyan beszélgetésen való részvétel, mint például az étrend, a női hormonok és a sport közötti kapcsolat. Shannah számos önkéntes tevékenységben vett részt, beleértve az élelmiszerbankokkal való munkát, a sporttáplálkozási workshopok vezetését és a kísérleti tanulmányokban való részvételt. Reméli, hogy továbbra is változást érhet el az iparban, oktat és másokkal együttműködik a helyes táplálkozás ösztönzése érdekében. Szabadidejében Shannah szereti a sziklamászást, a futást, és megpróbál egy-egy darabot eljátszani a zongorán.
myprotein