Ugrás a fő tartalomra
Nagykövetek

Interjú Szendy Lilla kajak bajnokkal és Exatlon versenyzővel – “Az Olimpia még a jövő zenéje”

Interjú Szendy Lilla kajak bajnokkal és Exatlon versenyzővel – “Az Olimpia még a jövő zenéje”
Rózsa Zoltán
Cikk és tartalomíró2 év Ago
Rózsa Zoltán profiljának megtekintése

Szendy Lilla kajak bajnok az Exatlon Hungary sportvetélkedő műsorának harmadik évadjával vált országosan ismertté. Myprotein nagyköveteinkkel készült interjúsorozatunk ezen részében a sport realityben kiváló teljesítményt nyújtó Lillát kérdezzük kulisszatitkokról, tanulmányairól, étrendjéről, versenyfelkészüléséről és jövőbeli céljairól.

Szendy Lilla

1. Első kapcsolatod a sporttal gyermekként született. Édesanyád biztatására jazz balettozni kezdtél, majd a ritmikus gimnasztikával tettél próbát, ezt követően pedig úsztál. Egy térdsérülés következtében olyan sportot kerestél, ahol kisebb terhelés éri a lábakat. Miért esett a választásod a kajakozásra? Mi motivált arra gyerekként, hogy fizikailag aktív légy?

Szendy Lilla: Több összetevős a dolog, mert van 2 fiú testvérem, akik már korábban elkezdtek kajakozni, úgyhogy igazából a legnagyobb befolyással Ők voltak rám. Sokszor mondták, hogy: “Na, Lili! Gyere már le kajakozni, tök jó lesz!”. Én meg mindig azt válaszoltam nekik, hogy jó majd jövőre. Egyszer tényleg lementem és lent maradtam. Másik dolog pedig a víz szeretete. Valamiért nagyon szeretem a vizes közeget, a vizes sportokat (nézni és csinálni is persze) és itt még rátesz egy lapáttal az is, hogy a természetben, a szabadban kint tudom csinálni azt, amit igazán szeretek és mára már az életem fő részévé vált. Amíg ritmikus gimnasztikáztam, sosem értettem meg igazán a testvéreim, hogy miért nem tudnak otthon maradni velem nyári szünetben, miért kell még ilyenkor is edzésre menni. Tudtam, hogy szeretnek kajakozni és én is tudtam magamról, hogy szeretek ritmikus gimnasztikázni, de amióta én is lekeveredtem a vízitelepre, akkor értettem meg igazán őket. Függője lettem a sportágnak, a mozgásnak, a kihívásoknak, a versenyzésnek. Mindennek, amit a kajakozás magában foglal.

2. 2011-ben kezdtél el kajakozni, ekkor már középiskolás voltál. Hátrányból indultál azokkal szemben, akik fiatal gyermekkortól kajakoztak? Amennyiben igen, hogyan sikerült országos bajnokká válni és felülkerekedni a kezdeti nehézségeken?

Szendy Lilla: Valamilyen szinten volt egy kis hátrányom a pályafutásom kezdetén, mert viszonylag későn kezdtem a kajakozást a korosztályomban versenyzőkhöz képest. Én 12 éves voltam, amikor először kajakba ültem, de akkor volt, aki már 5-6 éve ezt csinálta. Nyilván minden hátrányt le lehet dolgozni és úgy érzem, ennek mára már tényleg semmi nyoma nincs, de gyerekként ezt elfogadni megfelelő szülői és edzői támogatás nélkül nem tudtam volna. Tudtam már akkor is, hogy hosszú távra tervezek a kajakozással. Nem kell mindent serdülő és ifi versenyzőként megnyerni, habár szerettem volna én is mindig a legjobb lenni. Most itt vagyok felnőtt versenyzőként, de még mindig azt mondom, hogy ez a sportág a türelemjátékról szól és még nem fizetődött ki a sok évnyi munka, amit belefektettem eddig.

3. A korábbi interjúk egyikében azt nyilatkoztad, hogy “szerelem volt első látásra a kajakozás”. Miben más a kajakozás a korábban kipróbált sportoktól? Az erős érzelmi elkötelezettség és sportsikerek között van kapcsolat?

Szendy Lilla: Magyarország egyik legsikeresebb sportja a kajak-kenu, szerintem ezt bátran kijelenthetem. Abszolút betudható, hogy a sportsikerek és az érzelmi elkötelezettség között van kapcsolat részemről. Engem nagyon is motivál a siker és hogy edzésről-edzésre, versenyről-versenyre jobb legyek. Én azt szeretem benne, hogy abszolút nem szubjektív sport, hanem a lehető legreálisabb. Az nyer, aki legelsőként áthalad a célvonalon. De az odavezető út, amikor rengeteg sok megpróbáltatáson, fájdalmon, küzdelmen megyek keresztül, mind fizikálisan és mentálisan, ez az, amiben más a korábban kipróbált sportoktól.

4. A Szegedi Tudományegyetem sport és rekreációszervezés szakos hallgatója vagy. Ahhoz, hogy az Exatlon Hungary sportvetélkedőben tudj szerepelni, átmenetileg szüneteltetted tanulmányaid. Sikerült újrakezdeni az egyetemi képzést? Hogyan tudod az egyetemi tanulmányokat, sport ambíciókat és influencer tevékenységet összehangolni?

Szendy Lilla: Szeretem, ha zajlik az élet körülöttem. Szeptembertől folytattam is az egyetemet, azóta február végén befejeztem a TV2 Akadémiát és műsorvezető, szerkesztő, riporter végzettségem lett. Még nem tudom, hogy hogyan, illetve mikor fogom elvégezni az egyetemet, de természetesen le fogok diplomázni. A tavaszi félévek a versenyszezon miatt mindig egy kicsit nehezebbek és mint mindig, most is a sport van előtérben mindennel szemben. Az influencer tevékenységeket még annyira nem tudtam elsajátítani, sokkal több időt és energiát igényel, mint azt képzeltem korábban, úgyhogy ezzel egy kicsit “meggyűlik a bajom”, de megbirkózom vele.

5. Egy korábbi interjúban említetted, hogy az Exatlon első és második évadát aktívan követted. Milyen érzés volt rajongóból szereplővé válni? Hogyan reagált családi és baráti környezeted arra, hogy egy több százezres nézettségű műsor szereplőjévé váltál?

Szendy Lilla: Hihetetlen érzés volt. Sokáig el sem mertem hinni, hogy ez megtörténik és tényleg bevonzottam. Mindenki az elejétől kezdve biztatott, támogatott és mellettem állt. Nekem utólag az fájt, hogy cserben hagytam a sportágat és hátat fordítottam neki, de hála az égnek mindig van visszaút és tudtam, hogy a műsor befejeztével onnan folytatom, ahol abbahagytam.

6. Hogyan készültél a kajakozástól jelentősen eltérő sportfeladatokra?

Szendy Lilla: Magamnak otthon kitaláltam ügyességi feladatokat és próbáltam fejleszteni a dobó képességeim és memorizáltam a pályákat a fejemben.

7. A forgatások előtt félénk voltál a kamerák előtt és nem szeretted, ha felvételeket készítettek rólad. Hogyan győzted le a kamera fóbiát? Mi segített abban, hogy kilépj a komfortzónádból?

Szendy Lilla: Megszoktam. Teljesen természetessé vált, hogy a reggeli ébresztésnél már az arcomban van egy kamera, illetve az elalvás pillanatában is vesz még, úgyhogy elfogadtam, hogy ez van, ilyen időszak következik. Reality műsor, nem foglalkoztam azzal, hogy éppen hogyan nézek ki, hogy áll vagy nem áll a hajam, mert fontosabb volt a versenyzés, úgyhogy mindent kizártam.

8. Kevesen tudják rólad, hogy asztmás vagy. Hogyan befolyásolja a magas állóképességet igénylő kajakozást a légzőszervi betegség? Az Exatlon verseny helyszíne a forró, párás éghajlatú Dominikai Köztársaság. Miképp befolyásolta a meleg klíma állapotodat?

Szendy Lilla: Amikor 6-7 éves koromban kiderült, hogy asztmás vagyok, azt mondták az orvosok, hogy ezt ki lehet nőni. 18 éves koromig nem sikerült, úgy voltam vele, hogy ez már így marad akkor. Most vagyok 23 éves és úgy érzem kinőttem. Amíg eddig minden edzés előtt (napi 2 intenzív vízi edzés) 3-3 szippantás volt a dózisom, most a legrosszabb esetben havonta szívok 1-et. Tavaly Dominikán velem volt a kis fújókám, de körülbelül 3x kellett használnom. Az eső utáni nagyon párás, fülledt meleg levegőt rosszul viseltem és viselem itthon is, de messze nem olyan az állapotom, mint 2-3 évvel ezelőtt. Tényleg ki lehet nőni és magas százalékban pszichés oka van.

9. Egészen a 8. hétig sikerült versenyben maradnod. Hogyan értékeled saját teljesítményed? Mit csinálnál másképpen?

Szendy Lilla: Visszanézve nem voltam olyan vagány, mint itthonról a korábbi évadokat figyelve, de belülről úgy éreztem, mindent beleadtam. Voltak olyan érzéseim, hogy meg tudnám nyerni, de túl féltettem magam és a tudatalattim visszafogott. A pályákon nem csinálnék másképp semmit, a pályán kívül viszont sokkal karakánabb, erősebb és határozottabb lennék.

10. Sok felületen hangot adtál annak, hogy a műsorban nagyfokú önismeretre és számos értékes emberi kapcsolatra tettél szert. Melyek voltak a legfontosabb önismereti felismerések? Hogyan tudod kamatoztatni a tanultakat a mindennapok során?

Szendy Lilla: Visszagondolva, hogy minden nap menni kellett versenyezni és téthelyzetben teljesíteni, nagyon megerősített. Itthon, mármint a kajakozásban nincs minden nap verseny és talán ebben most egy kicsit könnyebb, hogy nem érzek akkora nyomást. Magamra vagyok utalva ugyanúgy, mint kint egy évvel ezelőtt, de könnyebb most valamiért.

Szendy Lilla

11. Több nyilatkozatban hangsúlyoztad, hogy fontos számodra a prevenció a hosszú távú sportcélok miatt. Milyen módszereket használsz a sportsérülések megelőzésére? Mely Myprotein étrend-kiegészítő termékek segítenek az ízületek épségének megőrzésében?

Szendy Lilla: Rendszeresen bemelegítek és nyújtok edzések előtt és után, szerintem ez a legalapabb dolog egy élsportoló számára. Megfelelően és kellő mennyiségűt pihenek, regenerálódok, mert ahhoz, hogy jó állapotba kerüljek, nagyon fontos a pihenés, nem csak a rengeteg minőségi edzés. Ezeken felül szedek sok vitamint, hogy visszapótoljam, amiket az edzések alatt elégettem. Nekem az ízületekre a Myprotein kollagén kapszulája vált be legjobban, de ezt nem csak sportolóknak ajánlott szedni. Például a szüleim is rendszeresen beviszik a szervezetükbe.

12. Milyen egyéb kiegészítőket használsz? Mely termékek használatát javaslod hobbi sportolók számára?

Szendy Lilla: Amit edzések alatt fogyasztok és nagyon bevált nekem, az az Intra Workout. Egyfajta izotóniás italként funkcionál és rengeteg értékes tápanyagot tartalmaz, amire szüksége van a szervezetnek. Fehérje shake-et is szoktam inni edzések után. A kedvencem a Clear Whey Isolate, mert ez nem tejes alapú, vagy ha úgy érzem, nem fér belém edzés után a shake, csak egy fehérje szelet, akkor a Crispy Wafers-t választom. Ezek mind hobbi sportolók számára tökéletes termékek.

13. Instagram oldaladon sok fotón viselsz Myprotein edzőruhákat. Melyek a kedvenc darabjaid? Melyik kollekciót javasolnád kajak-kenu sporttársaidnak?

Szendy Lilla: Konkrétan szinte csak Myproteines edzőruháim vannak, de nem csak nekem, hanem megfertőztem vele a csapattársaimat is. A három kedvenc kollekcióm az MP Power, az MP Tempo és az MP Shape. Mi lányok a legtöbben nyáron felül csak sportmelltartóban alul pedig ugye rövidnadrágban evezünk. Szeretjük az olyan topokat, amiknél minél nagyobb felületet ér nap a hátunkon, hogy a lehető legjobban tudjunk ilyenkor is barnulni, ne össze-vissza csíkosan, ahogy a lábunk a rövidnadrágokban. A rövidnadrágokál az anyag a meghatározó, hogy mennyire csúszós vagy tapadós. Ez egyénenként változik, én a csúszósabb fajtákat szeretem, pl. az MP Power, nekem az MP Shape és Tempo túl tapadós, de kondihoz csak azt viselem.

14. Hosszú távú céljaid között szerepel a 2024-es párizsi Olimpián való részvétel, illetve média karriered fejlesztése. Mennyire kompatibilis a két karrier út egymással? Lehetséges egyszerre a médiában és a sportban is kimagasló teljesítményt nyújtani?

Szendy Lilla: Nem tudom még mennyire kompatibilis, azt viszont igen, hogy én céltudatos nőként igyekszem összeegyeztethetővé tenni. Az Olimpia még a jövő zenéje, szeretek a következő lépcsőfokra koncentrálni, ami előttem van, úgyhogy remélem, erre még vissza tudunk térni a későbbiekben.

 

Szívesen olvasnál mélyinterjúkat más Exatlon versenyzőkkel is? Ebben az interjúban Szente Gréta kétszeres Exatlon bajnok osztja meg tapasztalatait a vetélkedőről. Ebben és ebben Szabó-Thomka Hanna osztja meg tapasztalatait az egzotikus környezetben zajló sportműsorról, edzésről, étkezésről és tanári hivatásáról. 
Rózsa Zoltán
Cikk és tartalomíró
Rózsa Zoltán profiljának megtekintése
A sport gyermekkorom óta szerves részét képezi életemnek. Írásaim elsődleges célja a táplálkozástudomány és testmozgás fiziológiájának megosztása közérthetően és szórakoztatóan. Cikkeimben komoly hangsúlyt fektetek arra, hogy állításaim ne csak személyes tapasztalataimat, de a sporttudomány legfrissebb álláspontjai is igazolják.
myprotein