A skandináv étrend egy olyan diéta, amely a friss, helyi élelmiszerek fogyasztására és az egészséges, fenntartható életmódra helyezi a legfőbb hangsúlyt. A skandináv diéta a skandináv országok táplálkozási hagyományaira épül, mint Dánia, Finnország, Izland, Norvégia és Svédország. Az pedig köztudott, hogy ezeknek az országoknak a lakossága a világ legegészségesebb nemzetei közé tartozik!
Ugorjunk hát fejest a skandináv diéta alapjaiba: bemutatjuk, pontosan mi is ez, milyen élelmiszerek fogyasztására épül, illetve az előnyeit és hátrányait is megismerheted. A végén pedig azt is bemutatjuk, hogy miben különbözik a skandináv étrend a hasonló diétáktól.
A cikk tartalma:
- Mi az a skandináv étrend?
- Milyen élelmiszereket fogyaszthatsz a skandináv étrendben?
- Melyek az étrend előnyei?
- Melyek a hátrányok?
- Segíthet a skandináv diéta a fogyásban?
Mi az a skandináv étrend?
A skandináv étrend nagyon sokban hasonlít a mediterrán diétához – mindkettő egy bizonyos terület lakosságának a táplálkozási szokásaira épül. A skandináv diéta receptjei olyan teljes értékű élelmiszerekből állnak, amelyek helyi termesztésűek, illetve hagyományosan népszerűek a dán, norvég, finn, izlandi és svéd lakosság körében, emellett pedig a skandináv étrend nagyon fontos eleme a szezonális ételek fogyasztása.

Egy kutatás szerint a mediterrán diéta segítheti teljesítményed növelését az edzőteremben
Egy kutatás szerint a mediterrán diéta segítheti teljesítményed növelését az edzőteremben. Tudj meg többet róla cikkünkben!
Milyen ételekre épül a skandináv diéta?
A skandináv étrend az északi államok számára alapélelmiszernek számító ételek fogyasztására épül. Egy mintaétrend túlnyomórészt azokat az élelmiszereket tartalmazza, melyek a leggyakrabban előfordulnak a skandináv nemzetek tradicionális fogásaiban: krumpli és más gyökérzöldségek, bogyós gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonafélék, káposzta, alma, körte, zab, rozs, tej és fermentált tejtermékek. Ezek a skandináv országokban gyakran fogyasztott élelmiszerek pedig köztudottan nagyon jó hatással vannak az egészségünkre!1,2
A skandináv étrend háttérbe szorítja a húst, helyette a hüvelyesek fogyasztására helyezi a hangsúlyt – ezek sokkal inkább környezetbarát fehérjeforrást jelentenek a szervezetünk számára.3
Az északi államok földrajzi adottságai tökéletes lehetőséget biztosítanak a halászatra, így a skandináv diéta receptjeiben gyakran előfordulnak a halak és más tenger gyümölcsei.3,4
Míg a mediterrán étrend receptjeiben nagyon gyakran találkozhatunk az olívaolajjal, mint fontos összetevő, a skandináv diéta inkább a repceolajat, más néven canola olajat részesíti előnyben. A repceolaj nagyon gazdag egészséges egyszeresen telítetlen zsírsavakban, illetve alfa-linolénsavat is tartalmaz, amely egy növényi eredetű omega-3 zsírsav.3
A skandináv étrend fogásai “lágyabb” zsírokat tartalmaznak, amelyek például a különböző növényi krémekben és a margarinban találhatóak meg. Emellett a skandináv diéta limitálja a sófogyasztást (napi maximum 6 g) és naponta minimum 1,5 liter víz, vagy más édesítetlen folyadék bevitelét javasolja.5
Melyek a skandináv étrend előnyei?
A skandináv diéta több előnyét dokumentálták már – ezek közül nagyon sok megegyezik a mediterrán étrend kapcsán is kiemelt pozitív hatásokkal. A skandináv étrend legfontosabb egészségügyi előnyei közé tartozik a krónikus betegségek alacsonyabb kockázata, illetve a halálozási kockázatot is csökkenti.5
Ezeknek az előnyöknek fontos eleme lehet, hogy mind a skandináv étrend, mind a mediterrán diéta receptjeiben sok növényi eredetű élelmiszer szerepel, illetve mindkét étrend nagy hangsúlyt fektet a gyümölcsök, zöldségek, gabonák (főképpen teljes kiőrlésű gabonák), hüvelyesek, magvak és diófélék fogyasztására. Ezzel szemben azonban mindkét diéta meglehetősen kevés vörös húst és egyéb feldolgozott húsfélét tartalmaz.
A növényi élelmiszerekre épülő étrendek többsége a fenti előnyös hatásokat gyakorolja a szervezetünkre, így nagyon hatékony stratégiának bizonyulnak, ha a megelőzésre építve szeretnénk megőrizni az egészségünket!6
Mindemellett a skandináv étrendből szinte teljesen hiányoznak az ultra-feldolgozott élelmiszerek és korlátozza a vörös húsok, illetve a só fogyasztását is: ez szintén magyarázat arra, hogy a diétát követők körében, miért sokkal alacsonyabb a betegségek kialakulásának a kockázata.7,8
Megvizsgálva a skandináv diéta egy mintaétrendjét, észrevehetjük, hogy magas kalcium-, omega-3- és fehérjebevitelre épül, amelyek mind hozzájárulhatnak az általános egészségi állapot és a kognitív funkciók javításához, főleg az idősebbek körében.9,10,11
Melyek a skandináv étrend hátrányai?
Ha a hátrányokat szeretnénk megvizsgálni, szintén érdemes összehasonlítani a skandináv és a mediterrán diétát. Az étrendi javaslatokat és az elérhető információkat tanulmányozva nincs sok különbség – azonban a skandináv diétával kapcsolatosan egyelőre sokkal kevesebb tanulmány készült.
Egy érv lehet, hogy a skandináv étrend receptjei nagyon sok halat és tenger gyümölcseit tartalmaznak – ez könnyen túlhalászathoz vezethet, ahogy ez a mediterrán diétára ugyanúgy igaz.
Felmerülhet még kritikaként az is, hogy a skandináv étrendben előfordulnak olyan gyümölcsök, zöldségek és gabonák is, amelyek nem ebben a régióban teremnek (főleg, ha a szezonális termékekre gondolunk). Ez azonban kicsit erőltetett érvnek tűnik napjainkban, amikor hozzászokhattunk ahhoz, hogy az élelmiszerek többsége bármikor és bárhol elérhető.
Sokan hozhatják fel a skandináv diéta gyenge pontjaként, hogy nagyon drága. Az ellenérvünk: mivel a friss élelmiszerek többsége egyre drágább, így nem valószínű, hogy a skandináv étrend követése többe kerülne, mint bármely más olyan diétát folytatni, amely az egészséges táplálkozás alapjaira épül.
A fenti kérdéses pontokon kívül nem igazán tudunk olyasmit említeni, ami ennek a diétának a valós hátránya lenne. Azonban, ahogy az már szóba került, egyelőre meglehetősen kevés tanulmány foglalkozik a skandináv étrenddel – ez pedig azt jelenti, hogy a skandináv diéta számos olyan nagyszerű előnnyel rendelkezhet, amiről még nincs is tudomásunk!
Segíthet a skandináv diéta a fogyásban?
Ahhoz, hogy ezt magabiztosan kijelenthessük, mindenképp több, a skandináv étrend és a fogyás kapcsolatát vizsgáló kutatás eredményeire van szükségünk – azonban abból a tényből kiindulva, hogy a skandináv diéta mennyire hasonló a mediterrán étrendhez, több, mint valószínű, hogy a fogyásban is ugyanúgy segíthet. A sikeres, tartós súlycsökkentés legfontosabb titka a hosszú távon is fenntartható kalóriadeficit, a skandináv étrend receptjei pedig olyan élelmiszereket tartalmaznak, amelyek segítenek a telítettségérzés elérésében, de emellett kalóriaszegények is!
Összegzés
A skandináv étrend szinte hajszálpontosan ugyanolyan alapokra épül, mint a mediterrán diéta; a legnagyobb különbség abban rejlik, hogy az olívaolaj helyett a skandináv diéta fő zsírforrása a repceolaj, illetve kicsit más gyümölcsök, zöldségek és gabonák fordulnak elő leggyakrabban a skandináv diéta receptjeiben.
Számos táplálkozási tanácsadó szerint a skandináv étrend követése jó döntés lehet. Több növényi eredetű élelmiszer és olajos hal, kevesebb ultra-feldolgozott termék – biztos, hogy ezek mindig jó választásnak bizonyulnak a testünk számára.
Az egyetlen valós probléma az, hogy eddig meglehetősen kevés kutatást végeztek ebben a témában. Ez azonban idővel biztosan változni fog, a jövőbeli tanulmányok eredményei pedig sokkal tisztább képet mutatnak majd arról, mik is egészen pontosan a skandináv diéta legfontosabb előnyei és esetleges hátulütői!
Ha a mediterrán étrend már a rabjává tett, mindenképp érdemes megfontolnod, hogy kipróbáld a skandináv diétát! Ne aggódj, nem fogsz vikinggé válni egyik pillanatról a másikra – de ami ennél sokkal vonzóbb, hogy annak érezheted majd magad