0
Kosár

Jelenleg nincsenek termékek a kosarában

Táplálkozás

A kávé hatása | Káros az egészségre? Mennyit szabad inni?

Mi a világ legnagyobb mennyiségben fogyasztott itala? Erre könnyű a válasz: a víz. És mi a második leggyakrabban fogyasztott ital? A kávé! (Vagy a tea, és akkor a kávé a harmadik helyen van – forrása válogatja. Az tény, hogy Kínában a tea a nyerő és ők elég sokan vannak…)

A kávéfogyasztást gyakran, mint egészségtelen szokást szokták emlegetni. Gyakran hallani ilyeneket: megpróbálok egészségesen élni, ezért nem iszom kávét/csökkentem a napi kávé adagomat. Olyan elképzeléseink vannak, mint, hogy a kávé savasít, rákkeltő, rosszat tesz a szívünknek és az érrendszerünknek, növeli a vérnyomást, stb.

Legyünk őszinték: az emberek nagy részét ez egyáltalán nem érdekli. Szenvedélyesen szeretik a kávéjuk (én is közéjük tartozom) és nem fogok róla lemondani semmi pénzért sem. A jó hír viszont az, hogy nem is kell – ugyanis a fenti állításoknak semmi valóságalapja nincs!

Mielőtt ebbe belemennénk, nézzünk bele egy kicsit a kávéba:

  1. A szemes kávé a kávé növénynek a magja. Ezen a növényen piros, édes, ehető termés nő, melynek a zöld magját használják fel a kávégyártáshoz. (Tehát az első tévhitet meg is cáfoltuk: nem kávébab, hanem kávémag.)
  2. A magokat elválasztják a gyümölcshústól és kiszárítják. A zöld, szárított mag, gyakorlatilag korlátlan ideig eltartható – ez még nem rendelkezik azokkal a fantasztikus tulajdonságokkal, mint a pörkölt kávé.
  3. A zöld magokat pörkölik – a pörkölés során több, mint 500 kémiai reakció játszódik Ilyenkor alakul ki a kávé szinte minden pozitív tulajdonsága!
  4. A szemes pörkölt kávé a pörkölést követően nagyjából 1 hónapig van tökéletes állapotban, utána lassan, fokozatosan veszít az értékéből.
  5. Ha ledaráljuk, a folyamat felgyorsul – 1 hétig lesz tökéletes állapotban a kávénk.
  6. A kávé tele van polifenolokkal és antioxidánsokkal, klorogénsavval és olyan diterpén molekulákkal, mint a cafestol, ill. kahweol – melyek gyulladáscsökkentő és anti-angiogén hatással. Ezen molekulák jelentős része a pörkölés során alakul ki!

A kávé fogyasztás

És akkor, mielőtt belemennénk a kutatásokba és a kávé kémiájába, nézzük talán a legmeggyőzőbb érvet és leghitelesebb forrást:

A 2015-ben kiadott Táplálkozási Irányelvek Tudományos Összefoglalójában (Scientific Report of the 2015 Dietary Guidelines Advisory Committee) leírták, hogy a moderált kávéfogyasztásnak (napi 3-5 csésze!) semmilyen káros mellékhatása nincs.

Kávé fogyasztás

Tehát, hivatalos, nemzetközi irányelvek azt mondják, hogy nyugodtan igyunk kávét! Szerintem a legtöbb embernek ennyi bőven elég – de menjünk bele egy kicsit jobban!

Ha a kávé minősége az idő múltával csökken, akkor annyi már biztos, hogy a boltban megvett kávé nem épp a legjobb minőségű. Pedig a kutatók pedig ezeket a kávékat használják, nem pedig frissen pörkölt, csúcsminőséget. Mit jelent ez? Azt, hogy ha ezekkel a kávékkal pozitív élettani hatásokat mutatnak, akkor az biztos, hogy a kávé jót tesz nekünk.

Ha a kávéfogyasztás egészségtelen, akkor a rendszeres kávézás növeli a bármilyen okból bekövetkező halálozás kockázatát, nem?

  • Nos, a helyzet az, hogy nem. Számos kutatás kimutatta, hogy a kávéfogyasztás növekedésével csökken a bármilyen okból bekövetkező halálozás valószínűsége.[1,2] A legnagyobb csökkenést, a napi 4 kávé hozta, de a napi 2-3, 4-5 ill. 6 vagy több kávé is átlagosan 20 %-kal csökkenti a halálozás valószínűségét.[1] Ez már elég jól hangzik!

Rendben, de mind tudjuk, hogy a kávé nem tesz jót a szív- és érrendszernek. Ha sok kávét iszunk, biztos megnő az infarktus kockázata, ugye?

  • A valóság az, hogy a kávé csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek előfordulásának gyakoriságát.[1-5] Ha tehát rendszeresen iszunk kávét egy egészségesebb szív- és érrendszerhez jutunk. Például, ha a szívelégtelenség esélyét a legjobban napi 4 kávé fogyasztásával lehet csökkenteni.[4]

Rendben, de a kávé savasít, tehát növeli a rákos betegségek kockázatát!

  • Egy étel/ital sav-bázis egyensúlyára gyakorolt hatását a PRAL (potential renal acid load) értékkel szokás jellemezni. A negatív PRAL lúgosító hatást jelent – a kávé pedig negatív PRAL-lal rendelkezik. Tehát nem savasít.[6]
  • A kávéfogyasztás és a rákos megbetegedések előfordulásának gyakorisága között semmilyen kapcsolat nincs.[1,2]

Vitality Lifesytle kerékpár

További kutatások:

  • Szív- és érrendszeri betegségek gyakorisága csökken.[7]
  • Bármilyen okból bekövetkező halálozás valószínűsége csökken.[8]
  • Kettes típusú diabétesz valószínűsége csökken.[9]
  • Máj cirrózistól és fibrózistól véd.[10]
  • Csökkenti a Parkinson-betegség kockázatát – a maximális védelmet napi 3 kávénál érjük el.[11]
  • Csökkenti az Alzheimer kockázatát.[12-15]

Rendben, akkor mi a baj a kávéval?

Szerintem összesen egy probléma lehet:

Nem az a baj, hogy napi 3-4 kávét iszik az ember. Az a baj, hogy olyan életmódot folytatunk, olyan életet élünk, amiben nem szenvedélyből/szeretetből isszuk a kávét, hanem azért, mert muszáj. Mert nélküle nincs energiánk.

A kávé fantasztikus, és nyugodtan fogyasztható. Sőt!

És hogy hogy érdemes inni? Erősen, mint a bivaly és feketén, mint a lelkem 🙂

Cikkeink kizárólag információs és tanulási célokra szabad felhasználni, és nem vehetőek orvosi tanácsnak. Ha kétségei vannak konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mielőtt étrend-kiegészítőket használna, vagy jelentős változásokat vezetne be étkezési szokásaiban.


  1. Am J Epidemiol. 2014 Oct 15;180(8):763-75. doi: 10.1093/aje/kwu194. Epub 2014 Aug 24. Coffee consumption and mortality from all causes, cardiovascular disease, and cancer: a dose-response meta-analysis. Crippa A, Discacciati A, Larsson SC, Wolk A, Orsini N.
  2. Ann Intern Med. 2008 Jun 17;148(12):904-14. The relationship of coffee consumption with mortality. Lopez-Garcia E1, van Dam RM, Li TY, Rodriguez-Artalejo F, Hu FB.
  3. Am Heart J. 2009 Oct;158(4):667-72. doi: 10.1016/j.ahj.2009.07.006. Epub 2009 Aug 22. Coffee consumption and risk of heart failure in men: an analysis from the Cohort of Swedish Men. Ahmed HN1, Levitan EB, Wolk A, Mittleman MA.
  4. Circ Heart Fail. 2012 Jul 1;5(4):401-5. doi: 10.1161/CIRCHEARTFAILURE.112.967299. Epub 2012 Jun 26. Habitual coffee consumption and risk of heart failure: a dose-response meta-analysis. Mostofsky E1, Rice MS, Levitan EB, Mittleman MA.
  5. 2011 Jan;97(1):44-8. doi: 10.1136/hrt.2010.206045. Epub 2010 Oct 27. Coffee consumption and the risk of heart failure in Finnish men and women. Wang Y1, Tuomilehto J, Jousilahti P, Antikainen R, Mähönen M, Männistö S, Katzmarzyk PT, Hu G.
  6. J Am Diet Assoc. 1995 Jul;95(7):791-7. Potential renal acid load of foods and its influence on urine pH. Remer T1, Manz F.
  7. 2014 Feb 11;129(6):643-59. doi: 10.1161/CIRCULATIONAHA.113.005925. Epub 2013 Nov 7. Long-term coffee consumption and risk of cardiovascular disease: a systematic review and a dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. Ding M1, Bhupathiraju SN, Satija A, van Dam RM, Hu FB.
  8. Br J Nutr. 2014 Apr 14;111(7):1162-73. doi: 10.1017/S0007114513003814. Epub 2013 Nov 27. Coffee consumption and total mortality: a meta-analysis of twenty prospective cohort studies. Je Y1, Giovannucci E2.
  9. Diabetes Care. 2014 Feb;37(2):569-86. doi: 10.2337/dc13-1203. Caffeinated and decaffeinated coffee consumption and risk of type 2 diabetes: a systematic review and a dose-response meta-analysis. Ding M1, Bhupathiraju SN, Chen M, van Dam RM, Hu FB.
  10. PLoS One. 2015 Nov 10;10(11):e0142457. doi: 10.1371/journal.pone.0142457. eCollection 2015. Coffee Consumption Decreases Risks for Hepatic Fibrosis and Cirrhosis: A Meta-Analysis. Liu F1,2, Wang X1,2, Wu G3, Chen L1,2, Hu P1, Ren H1, Hu H1,2.
  11. Geriatr Gerontol Int. 2014 Apr;14(2):430-9. doi: 10.1111/ggi.12123. Epub 2013 Jul 23. Dose-response meta-analysis on coffee, tea and caffeine consumption with risk of Parkinson’s disease. Qi H1, Li S.
  12. Neurol Res. 2007 Jan;29(1):91-5. Alzheimer’s disease and coffee: a quantitative review. Barranco Quintana JL1, Allam MF, Serrano Del Castillo A, Fernández-Crehuet Navajas R.
  13. J Neurol Neurosurg Psychiatry. 2015 Dec;86(12):1299-306. doi: 10.1136/jnnp-2015-310548. Epub 2015 Aug 20. Meta-analysis of modifiable risk factors for Alzheimer’s disease. Xu W1, Tan L2, Wang HF3, Jiang T3, Tan MS1, Tan L4, Zhao QF1, Li JQ1, Wang J1, Yu JT5.
  14. 2016 Jun;32(6):628-36. doi: 10.1016/j.nut.2015.11.015. Epub 2015 Dec 31. Habitual coffee consumption and risk of cognitive decline/dementia: A systematic review and meta-analysis of prospective cohort studies. Liu QP1, Wu YF1, Cheng HY2, Xia T3, Ding H4, Wang H4, Wang ZM5, Xu Y6.

Nincs bejegyzés címke



Ádám Norbert

Ádám Norbert

Szerkesztő és minősített személyi edző

Ádám Norbert írónk okleveles vegyészmérnök, MSc diplomáját orvosi/molekuláris Biotechnológiából szerezte, mindemellett minősített IFBB személyi edző. Szakterületei a táplálkozás tudomány, rezisztencia edzés és az étrend-kiegészítők témaköre, mindezt bizonyítékon és kutatásokon alapuló megközelítéssel. Norbert a Men’s Health Hungary állandó szerzője, illetve saját blogján is megosztja tudását a nagyérdeművel. Személyi edzőként a Flex Gym-ben találod meg Budapesten. Nagy hangsúlyt fektet az önképzésre és ismeretei frissítésére. Az egyetemen szerzett tudását és a tudomány iránti szenvedélyét most a sportban kamatoztatja. Norbertről és tevékenységéről itt tudhatsz meg többet: https://www.linkedin.com/in/norbert-ádám-645a5515a és Facebook-on: https://www.facebook.com/adamperformance. Egész életében sportolt – 16 évet karatézott és 2 évet thai boxolt. 19 éves korában váltott a súlyzós edzés irányába, amit azóta is űz. Edzéseken jó ideje a maximális erő fejlesztése és egy kiemelkedő fizikum felépítése a célja.


Ne maradjon le legújabb akcióinkról! Vásárlás